L’acord d’investidura i de legislatura anunciat ahir entre JxCat i ERC resta pendent del vist-i-plau de la CUP. El document ocupa una cinquantena de pàgines que recullen el programa de govern i les prioritats de la legislatura, a més de les institucions de l’anomenat Espai Lliure de l’Exili, el desenvolupament del procés constituent i un manifest adreçat a tots els pobles del món que reivindica el referèndum del primer d’octubre i denuncia la repressió de l’estat espanyol.

La CUP haurà de decidir si convoca un nou Consell Polític per a canviar el seu vot a la sessió d’investidura de Jordi Sànchez, que s’ha de fer dilluns. El ple també depèn del jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena, que té damunt la taula el recurs de la defensa de Sànchez i del Parlament de Catalunya que demana l’alliberament del candidat perquè manté intactes tots els seus drets polítics. La CUP ja va queixar-se perquè no s’havia respectat el seu marge de temps per a fer arribar el document a les assemblees territorials en cas que decidissin de valorar la nova proposta.

Respecte de l’Espai Lliure de l’Exili, el document preveu que Carles Puigdemont presideixi el Consell de la República, que serà un òrgan amb diversos assessors. També hi haurà una Assemblea de Representants, que tindrà les funcions de promoure accions per a avançar cap a l’establiment de la República, impulsar la internacionalització de la causa de la independència i fomentar els debats sobre el model de país.

L’acord entre JxCat i ERC preveu de redactar un projecte de constitució catalana i que la legislatura culmini amb una multiconsulta el 2022 sobre diverses qüestions per a validar el procés constituent. L’objectiu, diu el document, és traçar el model social, econòmic i institucional de la República involucrant-hi tota la ciutadania i forjant grans acords de país.

L’acord detalla un programa de govern en què es remarca que la primera acció de l’executiu serà desenvolupar un pla de xoc contra el 155 per revertir-ne els efectes i accelerar les tramitacions aturades. Es preveu un pla de xoc contra les llistes d’espera i un augment del pressupost en educació. A més, no es renovaran els concerts amb les escoles que segreguin els alumnes per sexes i es recuperarà la gestió pública d’Aigües Ter-Llobregat, entre més mesures.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]