Jordi Cuixart: ‘Òmnium va néixer per salvar els mots i ara toca salvar les llibertats’

  • Tots els guardonats vius del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes reivindiquen la llibertat dels presos polítics i els exiliats

VilaWeb
ACN
10.11.2018 - 14:05
Actualització: 10.11.2018 - 17:02

L’acte del 50è aniversari del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha estat marcat per l’empresonament del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Un manifest signat per tots els guardonats vius que han rebut aquest premi, amb l’excepció de Josep Maria Benet i Jornet, afectat per una malaltia, ha demanat tant el seu alliberament com el de la resta de presos polítics o exiliats ‘per les seves idees, pel seu civisme cultural, polític i social, sempre expressat pacíficament i democràticament’. El manifest destaca que la persecució penal contra la principal organització cultural de Catalunya és ‘una aberració democràtica intolerable a la societat europea’. La filla de Benet i Jornet, Carlota Benet, ha estat l’encarregada de llegir-lo.

El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha posat veu a una carta de Jordi Cuixart on es subratllava la relació històrica entre la defensa de la llengua i els drets civils. Cuixart ha dit que ‘Òmnium va néixer per salvar els mots i ara toca salvar les llibertats’. Cuixart diu a la carta que les llibertats ‘no ens les regalarà ningú i les haurem de guanyar cada dia’, recordant unes paraules de Joan Fuster. També s’adreça als Premis d’Honor dient que ‘no defallirem en defensar tot els que ens heu ensenyat; saber-vos al costat ens enforteix les conviccions. Tenim davant una causa col·lectiva contra els drets fonamentals i d’arreu que ens obliga a actuar. I recordant Pedrolo, ara que fa cent anys del seu naixement, “allò que no s’expressa no existeix”‘.

Carlota Benet ha recordat que Cuixart porta més de 400 dies empresonat per exercir drets fonamentals com la llibertat d’expressió, de manifestació o autodeterminació i això és ‘un atemptat contra la promoció de la diversitat cultural i l’humanisme, que són els fonaments d’Europa’. La declaració amb motiu dels 50 Anys del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, l’han signat Josep Vallverdú, Josep Massot, Josep Maria Espinàs, Joan Francesc Mira, Feliu Formosa, Jaume Cabré, Raimon, Joan Veny, Maria-Antònia Oliver, Isabel-Clara Simó i Quim Monzó. Els guardonats vius han participat en un debat obert on s’han ratificat en el contingut de la declaració. Entre les diferents intervencions, el cantant de Xàtiva, Raimon, ha qualificat d’’injustícia i d’error polític’ l’empresonament i l’exili del procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any