El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

ACN Barcelona.-Invstigadors del Departament d’Art i de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han localitzat diverses obres inèdites de Frederic Mompou i Manuel Blancafort en rotlles de pianola. Un primer enregistrament dels ‘Preludis’ I i II de Mompou, dos inèdits de Blancafort i unes sorprenents composicions conjuntes de música ballable sota el pseudònim de ‘Hobby’, són les descobertes més interessants. El sistema que ha permès identificar les peces l’aparell Pianola Roll Digitizer, un escàner de rotlles de pianola desenvolupat pel Centre de Visió per Computador. L’aparell obre la porta a la digitalització d’un patrimoni musical català proper als 10.000 rotlles de pianola d’època.

Les obres de Mompou i Blancafort han estat identificades pel musicòleg Jordi Roquer, investigador del Grup de Recerca de Les Músicques en les Societats Contemporànies de la UAB (MUSC). Les troballes s’han fet dins el procés de desenvolupament d’un sistema per digitalitzar rotlles de pianola craet per la UAB i el Centre de Visió per Computador, en col·laboració amb el Museu de la Música i el Centre Robert Gerhard. Roquer va cercar en el fons documental de la família Blancafort (propietària de la indústria Rotlles Victòria) i en la correspondència entre els dos músics hi va trobar proves evidents de l’existència d’aquest material. Estirant del fil, van sortir diversos documents que ho certificaven i ja en contacte amb els descendents de Blancafort va localitzar les eves dues peces inèdites i l’enregistrament de Mompou. Poc després, l’estudi dels catàlegs de Victòria conservats a la Biblioteca de Catalunya va permetre localitzar tres rotlles de música ballable més, signades sota el pseudònim ‘Hobby’ pels dos compositors. Aquesta troballa “força sorprenent” és de fins a 17 obres de foxtrot, ragtime i música ballable en general. Per Roquer, ha estat una sorpresa que “el Mompou que tenim assimilat com el compositor de la música callada fos capaç de fer bramar el piano com el més desenfrenat dels compositors de ragtime de l’època”.El patrimoni català de rotlles de pianola ascendeix a uns 10.000 arxius, segons ha informat el director del Museu de la Música, Jaume Ayats, principalment ubicats al Museu de la Música (3.000) i la Biblioteca de Catalunya (2.000). Amb la Pianola Roll Digitizer se n’han digitalitzat ja uns 2.000 i, gràcies a l’agilitat que proporciona, Ayats calcula que en els propers “dos o tres anys” estaran tots “a disposició” i “a un clic” dels ciutadans. El Pianola Roll Digitalizer és el primer digitalitzador de rotlles de pianola creat a l’Estat. El Museu de la Música ha estat la primera institució del món en iniciar la digitalització dels gairebé 3.000 rotlles que conserva. Una de les virtuts de l’aparell és que no nomé permet tenir una imatge digital de cada rotlles, sinó també generar automàticament un arxiu MIDI, reproduïble, de cada peça musical, i que conté també la informació musicològica (velocitat i intensitat) que solien contenir els rotlles de pianola per orientar-ne la reproducció per part de qui feia anar la pianola. El digitalitzador permet que, per primera vegada, es pot preservar aquest suport sonor de manera ràpida i massiva. Que l’aparell és pioner ho demostra l’interès que ha generat hores d’ara en diverses institucions, la més important la Biblioteca Nacional d’Espanya, segons ha informat Francesc Cortès, professor del Departament i director del Grup de Recerca MUSC de la UAB.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.