Guttmann i Can Ruti creen una unitat multidisciplinar per al tractament de malalties minoritàries

  • El nou servei redueix el circuit de visites i es planteja un servei assistencial a mida de cada pacient que aplega metges especialistes en diferents àmbits

VilaWeb
ACN
01.03.2018 - 11:02
Actualització: 01.03.2018 - 16:07

L’Institut Guttmann i l’Hospital Germans Trias de Badalona han creat una unitat multidisciplinar especialitzada per al tractament de malalties neuromusculars minoritàries. L’objectiu és poder oferir una atenció integral i personalitzada als pacients amb aquestes afectacions poc comuns, en la qual intervenen metges especialitzats de diferents àmbits, en funció de cada patologia. D’aquesta manera, s’aconsegueix reduir el circuit de visites convencional i es millora tant la qualitat com l’eficàcia del tractament. La directora mèdica de l’Institut Guttmann, Montserrat Bernabeu, i el cap de l’àrea neuromuscular de Can Ruti, Jaume Coll, beneeixen una aliança amb la qual es vol millorar la qualitat de vida d’un tipus de pacient clínicament ‘complex’ i amb patologies ‘devastadores’.

La nova unitat, ja en funcionament, s’ha donat a conèixer en el marc de la commemoració del dia de les malalties minoritàries. Aquest servei preveu un abordatge integral als pacients amb alguna de les patologies minoritàries en l’àmbit neuromuscular, com l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la síndrome d’Steinert o diferents distròfies musculars. La Unitat d’Expertesa Clínica dedicada a aquestes patologies planteja agrupar en una única visita el circuit convencional que requeria que el pacient passés d’un centre a un altre, visitant diferents especialistes i en dies diferents, alentint molt el tractament i obligant el pacient a una despesa de temps excessiva.

El cap de l’àrea neuromuscular de Can Ruti, Jaume Coll, explica que el nou funcionament augmenta l”eficiència’ dels recursos sanitaris i l”eficàcia’ en el tractament. El doctor valora que en aquests casos es pugui reunir a ‘tots els experts’ per a plantejar un abordatge conjunt i coordinat davant uns pacients amb ‘patologies devastadores des del punt de vista motor’.

A més del servei assistencial a Can Ruti, la nova unitat planteja també una continuïtat amb el seguiment a domicili, com explica la directora mèdica de l’Institut Guttmann, Montserrat Bernabeu: ‘Volem convertir-nos en una unitat d’expertesa clínica per donar una millor atenció a pacients amb múltiples necessitats i problemes a tots els nivells’. En aquest sentit, les sessions amb els pacients comptaran amb la presència, segons les necessitats, d’infermeres, de neuròlegs, pneumòlegs, dietistes, treballadors socials, rehabilitadors, psicòlegs, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i equips de suport especialitzats en neurorehabilitació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any