ACN Barcelona.-La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), la Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI), l’Assemblea Groga de Gràcia i el MUCE, format entre d’altres per sindicats, han tornat a fer una crida a les famílies a boicotejar les proves externes a 3er i 6è de primària, que legalment no són obligatòries. Aquestes entitats demanen proves alternatives que no portin a la “privatització” i la “mercantilització” de l’educació a través de la comparació i l’establiment de rànquings entre escoles. La presidenta de la federació, Belén Tascón, considera que aquesta “no és la millor manera de treballar en educació”.

Les entitats exigeixen un nou projecte global d’avaluació educativa fet des d’un enfocament pedagògic i inclusiu, sense proves externes estandarditzades, amb estudis que s’adaptin a la realitat socioeconòmica de cada centre públic i a les seves dinàmiques. També busquen que no hi hagi una “fiscalització externa i invasiva” de la feina dels docents, sinó que l’administració participi dins les escoles públiques, i que tampoc hi hagi “gestos mediàtics i propagandístics”. També reclamen invertir en l’escola pública i que aquesta no depengui dels copagaments de les famílies i dels esforços “ingents” dels docents. Tot i això, destaquen el rebuig cap a les classificacions i etiquetes, que fan que es creïn rànquings i competència entre els centres.En aquest context, la federació ha defensat que aquestes proves no es poden presentar com una obligació per als alumnes escolaritzats a Catalunya. Segons ha denunciat la FaPaC, des que es van instaurar les proves externes, Catalunya ha estat el territori que ha aplicat “amb més rigor” la Llei Wert després de la comunitat de Madrid i “sempre –afegeix- amb un discurs confús i contradictori” en considerar que les proves de tercer i sisè de Primària estan incloses a la LEC.El Departament d’Ensenyament va anunciar que les proves de tercer de Primària es faran entre el 5 i el 16 de març i que les de sisè seran el 8, 9 i 10 de maig. Les de 4rt d’ESO ja es van celebrar els passats 5 i 6 de febrer.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]