Els Mossos d’Esquadra incorporen les pistoles elèctriques, que s’implantaran arreu de Catalunya al setembre

  • El nou dispositiu va lligat a l'ús de càmeres que enregistraran l'actuació policíaca

VilaWeb
ACN
25.06.2018 - 15:32
Actualització: 25.06.2018 - 18:45

Els Mossos d’Esquadra incorporen les pistoles elèctriques, conegudes com a Taser, a partir d’avui. L’ús d’aquest nou dispositiu ha començat a través d’una prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes, Figueres i a l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). En total, hi haurà 120 unitats repartides arreu de Catalunya i es preveu que la implantació ‘progressiva’ es completi a principis de setembre.

Uns 1.600 policies han rebut formació, les Taser les duran els caps de torn i van lligades a l’ús d’una càmera (dispositiu personal de gravació) que enregistrarà l’actuació policíaca A més, els mossos també duran desfibril·ladors per si fossin necessaris. L’inspector portaveu del cos, Albert Oliva, ha explicat que les pistoles elèctriques són una nova eina ‘a mig camí’ entre la defensa reglamentària i l’arma de foc i que tenen tres objectius: reduir el temps d’immobilització, garantir l’ús de la mínima força indispensable i reduir el patiment, tant de qui rep la descàrrega com dels agents que intervenen en l’actuació.

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, ha subratllat que el cos és ‘pioner’ a l’hora d’incorporar les Taser, tot i que són dispositius que utilitzen altres policies europees. ‘És una eina garantista i segura’, ha detallat. ‘S’han d’utilitzar en circumstàncies molt excepcionals’, ha explicat. El portaveu dels Mossos també recorda que hi ha dues instruccions internes que regulen l’ús tant de les Taser com de les càmeres. Les pistoles elèctriques (o dispositiu conductor d’energia) transmet polsos elèctrics d’alt voltatge i baix amperatge que afecten les capacitats motores de qui rep la descàrrega i el paralitzen.

El sotscap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, Josep A. Saumell, ha explicat que les Taser que incorporen els Mossos estan programades perquè facin una descàrrega de màxim 5 segons. A partir d’aquí, el policia haurà de tornar a prémer el gallet si els primers impulsos elèctrics no han estat suficients.

Reducció física 
Segons informa Mossos, les pistoles elèctriques no són cap alternativa ni substitueixen les armes de foc, sinó que són un element intermedi a l’hora de reduir un sospitós en un cos a cos quan la mediació, el diàleg i la negociació no han tingut efecte.

Els policies faran servir les Taser davant d’una situació ‘extrema’ de necessitat i gravetat que aconselli que l’actuació sigui ràpida per evitar ‘mals majors’. Per això, formen els policies per usar-les com a ‘últim recurs’ i seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat. Saumell ha posat com a exemple quan una persona armada intenta agredir una altra persona o per evitar una autolesió. Tot i que abasten fins a una distància de 7,5 metres, Saumell ha detallat que la distància òptima perquè siguin efectives són entres 3 i 5 metres. El model que fan servir els Mossos té dos cartutxos d’un sol ús.

Totes les accions que es fan amb la pistola elèctrica (posar o treure el fiador, disparar o repetir la descàrrega) queden enregistrades en un software encriptat que no es pot manipular. Cada vegada que es faci servir, els Mossos faran un atestat que enviaran al jutjat.

Càmeres
En paral·lel, i sempre que sigui possible, els caps de torn o els policies que es trobin en una actuació que pot acabar amb l’ús de les Taser hauran d’enregistrar l’actuació amb la càmera incorporada a l’armilla de l’uniforme. També es faran servir en altres intervencions en fets delictius o situacions que comportin un possible risc imminent. Aquestes imatges, també codificades, contenen assignades l’usuari que l’ha portat, l’hora de la intervenció i les supervisaran els comandaments autoritzats. ‘No es poden alterar’, ha exposat Saumell. Quan es facin servir, els Mossos informaran la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya per vetllar perquè es garanteixi el dret a la privacitat, a la intimitat i a la mateixa imatge dels ciutadans.

De fet, segons ha explicat Oliva, els agents hauran d’informar de la gravació sempre que sigui possible i només s’usaran en espais privats en situacions flagrants. Els policies també portaran desfibril·ladors externs per si fessin falta i garantiran l’assistència mèdica a la persona contra qui han aplicat la descàrrega. Martínez ha recordat que les pistoles elèctriques es comencen a implementar ara però són fruit de quatre anys de debat i treball i ha recordat que el març del 2016 es va crear el Grup de Treball sobre la Utilització per la Policia de Pistoles Elèctriques dins la comissió parlamentària d’Interior i que, després d’analitzar la situació, van recomanar que els Mossos incorporessin aquesta eina.

El Sindicat de Mossos SME celebra l’arribada de les pistoles Taser
El Sindicat dels Mossos d’Esquadra (SME) ha rebut amb satisfacció l’anunci de la incorporació d’aquestes pistoles i demana celeritat a l’hora d’estendre-les pel territori. D’altra banda, assegura que una pistola per comissaria és insuficient i demanen que n’hi hagi una per patrulla, i també una armilla antibales per a cada agent. Des del sindicat, veuen com un bon inici la introducció de les pistoles elèctriques al cos i confien que s’anirà estenent el seu ús a mesura que es resolguin ‘diverses situacions complicades que sovint tenim al carrer’, asseguren en un comunicat. El sindicat també diu que seguirà lluitant perquè els agents puguin portar càmeres de gravació personals.

Irídia rebutja les pistoles pel ‘potencial lesiu’ i per innecessàries
El Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia ha rebutjat les pistoles pel ‘potencial lesiu’ d’aquest tipus d’armes i per considerar que no són necessàries. L’entitat adverteix que aquests dispositius, que pretenen reduir persones sense provocar lesions fatals en el marc d’actuacions policíaques, es comencen a utilitzar ‘sense haver fer pública la instrucció’ que en regula l’ús. En aquest sentit, Irídia recorda que ja al grup de treball del Parlament va advertir que en el moment d’utilitzar aquesta pistola l’agent no sabrà si la persona que rebrà la descàrrega està embarassada, té una cardiopatia o ha fet un ús abusiu de drogues, casos en els quals ‘es desaconsella el seu ús’. És per això que des del centre s’ha advertit que s’analitzarà la implementació de les pistoles elèctriques i es vigilarà ‘qualsevol vulneració de drets’ que hi pugui haver.

En aquest sentit, l’entitat mostra una preocupació especial pel fet que no s’enregistrarà l’actuació policíaca de forma automàtica des del moment que la pistola es desenfunda, sinó que serà l’agent qui decidirà quan comença a enregistrar l’acció. També considera ‘necessari’ que la càmera gravi durant ‘com a mínim, els dos minuts anteriors’ que la pistola es dispari, cosa que, segons Irídia, ara mateix no queda clara.

Finalment, subratlla que la instrucció que regula l’ús de l’arma ‘ha de ser publicada per poder avaluar-la’ i, en aquest sentit, denuncia que ‘ara mateix no estan clars quins usos podrà tenir, si l’enregistrament ha de començar des del moment en què es desenfunda o si es pot emprar en contextos de privació de llibertat’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any