ACN Barcelona.-Els lletrats del Parlament han alertat els membres de la Mesa que tenen el “deure d’impedir o paralitzar” qualsevol iniciativa que vagi en contra de les resolucions del Tribunal Constitucional (TC), entre les que ha situat una declaració d’independència. El text assegura que una declaració d’aquesta naturalesa té una relació directa amb les resolucions i les lleis suspeses pel TC “en tant que presenten una línia de continuïtat, suport, desenvolupament i execució dels objectius expressats” en aquests textos suspesos. Afegeix que d’acord a aquestes resolucions judicials els membres de la Mesa han de paralitzar les iniciatives que “directa o indirectament suposi ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries” i avisa que l’incompliment d’aquest deure “pot donar lloc a l’exigència de responsabilitats”.

En un escrit signat pel secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, recorden el seu “deure d’advertir” que la tramitació i eventual aprovació pel ple del Parlament d’una declaració formal d’independència o qualsevol altra iniciativa que tingui per objectiu aplicar les lleis del referèndum i de transitorietat estan relacionades amb les diverses resolucions sobre el procés cap a la independència –com la d’inici del procés, la de creació de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent i la de ratificació de les seves conclusions i la del referèndum-, així com amb les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Afegeixen que per aquesta raó, l’eventual tramitació i aprovació d’una declaració d’independència “estan afectades pel deure de compliment” de les sentències del TC que van anul·lar les resolucions i les interlocutòries que van suspendre les dues lleis. Per això, recorda a la Mesa que han d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que comporti l’incompliment de les mateixes i s’han d’abstenir de realitzar “qualsevol actuació tendent a donar compliment dels mateixos”. Alerta també que l’incompliment d’aquest deure comportaria l’exigència de responsabilitats” als membres de la Mesa, en els termes que adverteixen les resolucions judicials del TC. Per últim, els lletrats afirmen que les consideracions fetes en aquest escrit són “també extensibles” a qualsevol altra actuació parlamentària que per raó del seu contingut o finalitat es pogués aplicar al raonament fet servir en aquest cas.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb