El Suprem sosté que el govern espanyol no necessita llicència d’obres municipal per exhumar Franco

  • El tribunal argumenta que el decret de l'executiu és constitucional i no vulnera els drets de la família del dictador

VilaWeb
ACN
30.09.2019 - 14:55
Actualització: 30.09.2019 - 15:49

Els magistrats de la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem espanyol sostenen que el govern espanyol no necessita una llicència d’obres municipal per exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. A la sentència, que desestima per unanimitat el recurs de la família, els afirmen que no és una obra major i que no cal l’aval de l’Ajuntament de El Escorial.

Així doncs, el Suprem marca el camí perquè el titular del jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, retiri la suspensió cautelar de la llicència d’obres. A banda, els sis magistrats argumenten que el decret del govern espanyol és constitucional i no vulnera els drets de la família del dictador.

La suspensió cautelar de la llicència urbanística que havia concedit l’Ajuntament de El Escorial era l’últim escull per a l’exhumació. El recurs d’un particular acceptat per Yusty Bastarreche al·legava que les obres per treure les restes mortals eren perilloses.

No cal l’aval del prior

Els sis magistrats també afirmen que no cal l’aval del prior del Valle de los Caídos per treure les restes de Franco, que es va mostrar contrari a l’exhumació.

El Suprem també diu que la inviolabilitat de la Basílica del Valle de los Caídos, a l’interior de la qual està enterrat Franco, no pot estar per sobre de la llei espanyola quan ‘no hi ha res que coarti el ple exercici de la llibertat religiosa’, ja que l’exhumació ‘no està moguda per cap propòsit antireligiós’.

Descarta la cripta de l’Almudena

El Suprem sosté que l’exhumació no és discriminatòria contra Franco donada la singularitat de la seva figura i també creu que no vulnera el dret a la intimitat de la família. El tribunal considera que el dret a elegir el destí de les restes mortals dels familiars no és un dret absolut i pot ser limitat per raons d’interès públic, com és el cas, ja que no és una inhumació de caràcter privat.

Els magistrats descarten que s’enterri Franco a la cripta de la catedral de l’Almudena, on està enterrada la filla del dictador, Carmen Franco Polo, no només per raons de seguretat, ja que està a ple centre de Madrid, sinó també per la significació de Franco. A més, recorda que els set néts de Franco van esgotar els terminis per proposar altres ubicacions.

També afirmen que els familiars no van dir perquè no estan d’acord amb la inhumació al panteó del cementiri del Pardo, on està enterrada la dona de Franco, Carmen Polo. El Suprem creu que enterrar-lo a Mingorrubio té menor significació i dona menys problemes de seguretat.

A banda, el Suprem considera que no és ‘desproporcionat, arbitrari ni contrari al principi d’igualtat’ reservar l’enterrament al Valle de los Caídos a aquelles persones que van morir com a conseqüència de la Guerra del 36-39 i recorda que la llei de memòria històrica recull que l’objectiu de la gestora del Valle de los Caídos ha de ser honrar i rehabilitar la memòria dels morts durant la guerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any