El Síndic conclou que no hi ha adoctrinament a les escoles catalanes

  • En tan sols 10 dels 174 casos estudiats s'han detectat irregularitats

VilaWeb
Redacció
02.07.2018 - 14:02
Actualització: 02.07.2018 - 16:14

De les 174 incidències que el Síndic de greuges i el ministeri espanyol d’Educació han recollit des de l’1-O, per suposat adoctrinament a les escoles catalanes, en només 10 casos s’han detectat irregularitats entre els quals destaca el comunicat d’uns serveis territorials als directors de centre que es va acabar remetent a les famílies o la presència d’estelades penjades en una escola.

Representen només un 5,7% de totes les queixes estudiades, ja que la majoria, el 62,1%, el Síndic considera que no són irregularitats, i en un 6% no són irregularitats tot i que hi ha pràctiques a revisar. Fins a un 23% de les queixes no han estat verificables. Per això, el Síndic recomana a Ensenyament elaborar un decàleg amb instruccions sobre el tractament de la situació política i materials didàctics per poder abordar temes controvertits a les aules, per garantir els drets de tots els infants.

Amb aquestes conclusions generals, el Síndic de greuges ha manifestat la seva convicció que: ‘Més enllà de situacions puntuals a Catalunya tenim una escola amb gran pluralisme i sense adoctrinament’. Pel Síndic, que de 4.800 centres educatius arreu del territori només s’hagin registrat queixes referents a 134 escoles és una mostra que les crítiques pel suposat adoctrinament a les aules i els possibles conflictes són ‘escassíssims’.

D’entre els casos descartats com a irregulars hi ha el fet que es comentessin portades de diaris, l’ús d’un portal de posicionament de vot per a una activitat docent, o bé el dibuix d’un alumne amb el text ‘per votar no s’ha de pegar’ just l’endemà del referèndum.

Anàlisi dels llibres de text

El Síndic també ha presentat aquest dilluns l’anàlisi dels llibres de text que ha elaborat la institució arran d’un altre informe publicat pel sindicat AMES, en què es denunciaven els continguts d’algunes editorials catalanes per també, suposat adoctrinament. El Síndic ha indicat que s’han revisat al voltant de 3.000 pàgines de 14 libres de Medi de 5è i 6è de Primària i que només en un 1,8% del contingut, 59 pàgines, s’hi ha fet observacions específiques.

L’informe del Síndic demostra que només en dos llibres sense contingut suposadament adoctrinador i n’hi ha cinc amb continguts o menys. De la resta de llibres, com a màxim, hi ha 11 continguts suposadament adoctrinadors. El Síndic nega que els 35 continguts denunciats per AMES apareguin en la majoria dels llibres de text. Per això, Rafael Ribó, considera que amb els continguts analitzats es pot parlar ‘de major o menor atenció’ a determinades matèries, i critica que el que s’ha assenyalat com a adoctrinament, encara està ‘debat entre la comunitat científica d’historiadors’.

Per això, demana que ‘no es descontextualitzin’ els continguts i que no se simplifiqui, a la vegada que alerta que la interpretació no es pot donar per tancada si hi ha encara grans noms que no han trobat el consens. Recomanacions al Departament d’EnsenyamentArran d’aquest informe i de la situació que ha produït a les escoles el tractament de l’1-O i de tota la situació política dels darrers mesos a Catalunya, el Síndic de Greuges recomana al Ensenyament incorporar a les instruccions del Departament sobre el funcionament dels centres, criteris i pautes per a les direccions sobre el tractament de la situació política. També demana elaborar materials didàctics per poder tractar temes controvertits a les aules, i promoure el tractament i el debat de l’actualtiat política.

Proposa a la vegada promoure la formació del professorat per a l’abordatge dels temes controvertits a les aules i divulgar entre la comunitat educativa escolar els procediments de resolució positiva dels conflictes amb ús de les vies administratives. Així mateix, demana garantir els drets dels infants, especialment el dret a la llibertat de pensament i el dret a la llibertat d’expressar-lo, i si convé, de no-expressar-lo, sempre situant l0interès de l’infant per sobre de tot. En aquest sentit, Ribó ha assegurat que la por amb què alguns docents han encarat determinades situacions aquest curs és un risc pel dret a l’educació i per tant, un atemptat al dret dels infants.

Els casos judicialitzats, al margeL’informe del Síndic ha deixat al marge els 8 casos judicialitzats com ho són el de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell. Rafael Ribó però s’ha mostrat esperançat en aquests dos casos, ja que ha assegurat que des de la seva intervenció en aquests casos s’ha anat entrant en revertir el tema a la comunitat educativa i ha recordat que el delicte d’odi està dissenyat per a defensar els col·lectius més vulnerables. Confia doncs, en reconduir els temes en el seu marc adequat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any