ACN Barcelona.-El MNAC descobreix a partir de dijous un conjunt d’ombres xineses inèdites de Ramon Casas que mostren la relació del pintor amb les pràctiques artístiques populars. Ho fa en l’exposició ‘Ramon Casas i les ombres xineses d’Els Quatre Gats’, el particular homenatge que el museu ret al pintor modernista en el 150è aniversari del seu naixement. Les 11 ombres xineses dipositades recentment al museu per un col·leccionista privat es presenten acompanyades de cartells, invitacions, àlbums i altres peces del pintor i altres artistes, que mostren la faceta popular de Casas i els punts de contacte amb la bohèmia parisenca i el cercle d’intel·lectuals d’Els Quatre Gats.

L’important fons d’obra de Ramon Casas que custodia el MNAC s’ha vist ampliat recentment gràcies a una “generosa donació” d’un col·leccionista privat, que ha cedit en dipòsit de deu anys un conjunt d’11 ombres xineses pintades per Ramon Casas i posteriorment fetes mòbil per Josep Meifrèn. Es desconeix sí aquestes creacions es van fer servir mai en una funció (de teatre d’ombres). El que sí se sap, però, és a qui corresponen els perfils creats per Casas, alguns de personalitats il·lustres i de l’anomenada ‘parròquia’ d’Els Quatre Gats com Àngel Guimerà, Miquel Utrillo, Pompeu Gener, Pere Romeu, i també un autoretrat del pintorAquestes peces, d’estil caricaturesc i còmic, són posteriors a l’estada que Ramon Casas va fer a París durant tres anys quan encara era molt jove. Allà va contactar amb els cabarets de Montmartre, “especialment el mític local Le Chat Noir, i amb personatges com Toulouse-Lautrec”, senyala el coordinador de col·leccions del MNAC, Francesc Quílez. Es va introduir en un món –el de la bohèmia parisenca- pel qual va sentir “una gran fascinació”, constata Quílez. Al parer d’aquest responsable del MNAC, la cessió en dipòsit al museu és “molt rellevant” en la mesura que completa la visió de Casas com a artista “molt polifacètic, amb un perfil polivalent i uns interessos molt diversificats”. Segons Quílez, la condició d’artista modern que se li atribueix té molt a veure amb la connexió que va establir, juntament amb altres col·legues d’Els Quatre Gats, amb expressions i pràctiques artístiques populars” (com les ombres xineses). Acompanyant les ombres xineses, el MNAC ha disposat una cinquantena d’obres del mateix Casas i altres artistes (cartells, invitacions, àlbums, pintura). El conjunt complementa la recent adquisició i, en alguns casos, s’hi evidencia el rastre l’ombra xinesa, especialment en l’àmbit dels cartells i dibuixos, “alguns d’ells deutors d’aquell llenguatge”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb