ACN Girona.-El Jutjat mercantil ha donat la raó als Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter i ha anul·lat l’acord adoptat pel Consell d’Administració de l’empresa mixta Agissa l’abril del 2017 que va permetre contractar un servei d’assessorament jurídic per valor de 6.000 euros al mes. La sentència conclou que aquesta contractació causava “un clar perjudici per a l’interès social” d’Agissa i, alhora, adverteix que hi ha un “correlatiu benefici per al soci majoritari Girona S.A. i els consellers delegats investigats en el procés penal” obert al Jutjat d’instrucció 2 de Girona. El jutjat també considera que es tractava d’una despesa “supèrflua i innecessària” i que l’import “resultaria desproporcionat i injustificable”. La sentència encara no és ferma però, quan ho sigui, l’empresa mixta preveu reclamar al soci privat els 48.000 euros que consten com a destinats a advocats.

El Consell d’Administració d’Agissa va ratificar el 25 d’abril del 2017 la decisió del seu conseller delegat de contractar assessorament jurídic extern per un import mensual de 6.000 euros. Aquesta decisió es va adoptar després el jutjat ja havia admès a tràmit (el 28 de setembre del 2016) la querella interposada per la CUP per suposades irregularitats en la gestió i després que acordés prendre declaració com a investigats de l’exconseller delegat Narcís Piferrer i del seu successor en el càrrec Xavier Ballell. Els Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter van impugnar l’acord davant del Jutjat mercantil perquè temien que la contractació d’advocats acabés servint per obstaculitzar l’accés a la informació sobre la gestió i dificultar el control de l’empresa per part de les administracions (que representen el 20% d’Agissa). El jutjat ha estimat la demanda i ha anul·lat l’acord perquè considera que la decisió “lesionava” els interessos de la societat mixta i “beneficiaven” tant el soci privat Girona S.A (que representa el 80%) com els alts càrrecs investigats. La sentència es basa en quatre arguments per estimar la demanda. El primer és que conclou que es tractava d’una despesa “supèrflua i innecessària” perquè la societat tenia l’obligació “d’informar i atendre els requeriments de l’administració titular del servei”. En segon lloc, determinat que l’acord s’adopta “en abús de dret” perquè assumeix que la despesa servia per “rebatre les actuacions de control ” que realitza l’Ajuntament de Girona en l’àmbit de gestió d’una societat mixta. A més, la sentència qualifica de “desproporcionada i injustificada” la quantitat de 6.000 euros mensuals. “Es podrien haver adoptat altres solucions més econòmiques com la contractació laboral fixa d’un llicenciat en dret”, resumeix.Finalment, i ressaltat com l’aspecte més important, era un acord que “perjudicava els interessos de l’empresa perquè només beneficiava al soci majoritari, Girona S.A.”. La sentència explicita que van ocultar al Consell d’Administració que el contracte també incloïa “assessorar en temes legals a Agissa davant la seva posició envers la querella presentada per la CUP”. “En realitat, el benefici exclusiu el tenia les persones afectades per la querella: l’anterior conseller delegat, Narcís Piferrer, i l’actual, Xavier Ballell”, resol el jutjat.La sentència també aprecia una “inobservança del deure de lleialtat davant un evident conflicte d’interessos” en el fet que Ballell (que va assumir el càrrec de conseller delegat el maig del 2017) votés a favor de l’acord del Consell d’Administració. La sentència va passar pel ple de l’Ajuntament de Girona de dilluns. El vicealcalde Eduard Berloso va anunciar que, un cop sigui ferma, Agissa reclamarà a la part privada els diners que es van destinar a assessorament jurídic. Segons fonts municipals, serien uns 48.000 euros.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb