ACN Vic.-“Està clar que tenim una comarca que està podrida, amb més del 50% de les fonts contaminades”. Així de taxativa s’ha mostrat aquest dimecres la presidenta del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, durant la presentació dels resultats de l’anàlisi que elaboren cada any sobre la qualitat de l’aigua de les fonts d’Osona. El GDT veu els resultats amb preocupació ja que enguany la mitjana de contaminació ha augmentat respecte l’any passat. Concretament, ha passat dels 64 mg/l de nitrat als 76 mg/l. Mary ha recordat que el límit de potabilitat de la OMS se situa en 50 mg/l de nitrat. El rànquing de les fonts més contaminades l’encapçala la Font de Cassanell de Taradell, amb 457 mg/l de nitrat, una xifra que multiplica per nou el màxim permès.

El GDT ha realitzat un seguit d’analítiques sobre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies de la comarca d’Osona durant el primer tram del 2019. De les 137 fonts analitzades, disset no rajaven, tretze menys que l’any anterior degut a les pluges. Des del GDT troben alarmant que hi hagi nou fonts que aquest any han incrementat la seva concentració en més de 100 mg/l de nitrat, un rànquing on destaquen les fonts de les Cases d’Avall de Gurb i la de la Mare de Déu de Manlleu, amb uns increments de 217 i 244 mg/l de nitrat respectivament. D’altra banda, hi ha dotze fonts que estan per sobre dels 200 mg/l de nitrat, mentre que l’any passat només n’eren tres. El rànquing de les fonts contaminades l’encapçala la font de Casanell de Taradell, seguida per la Font de Gallissans, a Santa Cecília de Voltregà, amb 395,6 mg/l, una xifra que multiplica gairebé per vuit el màxim permès. Per ordre, en tercera posició hi ha la Font Salada de Gurb, amb 342 mg/l de nitrat. Les causes de l’increment de la contaminació d’enguany són diverses, ha explicat Ginesta Mary, la presidenta del GDT, i la pluja en podria ser una. Concretament, l’aigua de la pluja arrossega el purí que es troba als camps fins als aqüífers. De fet, s’aprecia com els anys en què hi ha més precipitacions la concentració en nitrats augmenta, ha explicat Mary. Una de les solucions a la problemàtica de contaminació per nitrats que s’apunta des del GDT és el compostatge amb jaç de palla. Aquest procés fa que el nitrogen restant sigui més assimilable per les plantes i per això queda retingut pel sòl. El nitrogen de purí, en canvi, és arrossegat ràpidament cap a les masses d’aigua. Segons Mary, però, aquesta solució no acabaria amb el problema de nitrats a Osona. Fa anys que el GDT defensa una reducció de la cabana porcina per poder fer front al problema. Una de les conseqüències de la contaminació és que acaba afectant el medi i, per tant, aquest s’acaba adaptant i es torna més resistent als elements contaminats. Aquest 2019 el GDT celebra el 30è aniversari i, per Ginesta Mary, “ens trobem al mateix punt de partida”. La presidenta de l’entitat ha lamentat que les solucions que dona l’administració, també amb el nou decret de dejeccions ramaderes, “continuen essent les mateixes, però ara s’ha de fer perquè s’incompleix la normativa europea”. Com a punt positiu, Ginesta Mary ha destacat que cada vegada s’està aconseguint despertar més consciència social, sobretot entre les generacions més joves, tot i que ha lamentat que això no sigui suficient per revertir la problemàtica.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb