ACN Barcelona.-El conseller de Territori, Damià Calvet, ha defensat el decret del Govern que vol limitar el preu del lloguer i ha argumentat que “sempre és millor disposar d’aquest decret que no pas no tenir res”. Tots els grups de l’oposició han avançat que votaran en contra del decret per diferents motius i n’han demanat la retirada de l’ordre del dia del ple de dimecres. En una atenció als mitjans aquest dimarts a la tarda, Calvet ha esperat que els grups que “puguin observar alguna mancança” en el text puguin entrar-hi i inclús “instar a que es pugui convalidar o tramitar via llei”. “Però en tot cas entrar perquè són instruments que necessitem com a societat per poder intervenir en el mercat de l’habitatge”, ha remarcat el titular de Territori. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja havia obert la porta aquest migdia a tramitar-ne la convalidació com a projecte de llei i acceptar-ne esmenes. A banda, Calvet ha anunciat que recuperarà el decret per promoure habitatge públic i preveu portar-lo al Parlament amb modificacions després de l’estiu.

El decret llei que el Govern portarà dimecres al Parlament permet la limitació dels preus de lloguer en els barris o les ciutats on es pugui acreditar una manca d’habitatge assequible. Quan una ciutat o barri s’hagi declarat com a zona amb mercat d’habitatge tens es podrà imposar la contenció del preu del lloguer, que només podrà superar en un 10% l’índex de referència de preus de lloguer. Serà ampliable fins a un 5% addicional en els casos en què es puguin justificar vistes excepcionals o característiques especials com piscines comunitàries o jardins. Els comuns i la CUP han considerat la limitació insuficient mentre que Cs, PSC i PP critiquen que el Govern envaeix competències estatals en línia amb l’informe del Consell de Garanties Estatutàries. Calvet ha assegurat que el Govern no deixarà “d’anar desenvolupant instruments” que els permetin “anar intervenint en el mercat” sigui amb la promoció d’habitatge de lloguer assequible o amb fixant preus màxims de lloguer. Recuperar el decret de promoció d’habitatge públicSobre el decret de mesures urgents per promoure habitatge públic, Calvet ha recordat que no el van portar a votació del ple del Parlament perquè no tenien prou suports per aprovar-lo i ha explicat que ho tornaran a provar. El nou text tindrà alguna modificació per donar més “garanties” als ajuntaments davant “l’exigència de destinar patrimoni públic a habitatges de lloguer assequible” i també elimina que els preus màxims de venda i renda d’habitatges protegits -anomenats mòduls- siguin per ciutats i no per barris. Calvet ha precisat que han parlat amb associacions de municipis i altres actors per consensuar-ho. Parc públic de 19.804 habitatgesLa Generalitat gestiona actualment un parc públic de 19.804 habitatges, segons han explicat fonts del departament de Territori. Durant el 2019, s’han destinat 25 milions d’euros a adquirir 460 habitatges per tempteig. El 2018, se’n van adquirir 853 a través de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Pel que fa a les adjudicacions, fins al maig de 2019 s’acosten a les 300 i el 2018 van ser-ne 840. A programes socials d’ajut a l’habitatge de diversos tipus es van destinar 138 MEUR amb més de 78.000 d’atorgats. Territori calcula que entre els ajuts i el parc d’habitatge gestionat per la Generalitat, hi ha 89.000 famílies beneficiades. A banda, preveuen que des de l’Incasòl s’hagin promogut 638 habitatges protegits entre el 2018 i el 2020.Ajuts a la rehabilitacióLes mateixes fonts de Territori han apuntat que cal promoure la rehabilitació d’habitatges, ja que un 70% del parc d’habitatge és anterior a 1980. En aquest sentit, el Govern vol crear una línia de crèdit de l’ICF de 100 MEUR perquè comunitats de propietaris apostin per rehabilitar edificis. Un dels objectius és la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Fins al 20 de setembre també es podrà sol·licitar ajuts d’una convocatòria a la qual es destinen 8,4 MEUR del Pla Nacional d’Habitatge estatal.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb