ACN Almacelles.-El municipi d’Almacelles ha inaugurat aquest dissabte el parc escultòric al Parc Europa, una zona verda de 25.000 metres quadrats on s’exposen una dotzena d’escultures d’artistes nacionals i internacionals. L’aposta per l’art del municipi es complementa amb una exposició de 22 peces de petit i mitjà format al Museu d’Arquitectura Josep Dordal. L’alcalde, Josep Ibarz, ha valorat positivament la iniciativa i ha dit que es pot “millorar” una població “sense renunciar a l’art i a la bellesa”. La inauguració s’emmarca dins el primer Congrés Internacional d’escultura monumental Alma 2019 que ha obert aquest divendres l’artista Antonio López. Alguns dels artistes que han cedit l’obra han parlat de la “necessitat” d’exposar art al carrer i la comissaria, Luisa Noriega ha apel·lat a la “familiarització” amb l’art que faciliten iniciatives com aquesta.

Noriega, que també és membre fundadora del gabinet d’art Lleidaart, ha dit que seran les futures generacions qui “valorin” iniciatives com la d’Almacelles i de fet ha explicat que es pot donar la situació que quan algun infant passi per un parc sense escultures es pregunti “on són”.L’alcalde, Josep Ibarz, per la seva banda ha dit també que no li consta que a les comarques de Lleida hi hagi alguna iniciativa semblant a la que han estrenat al municipi aquest dissabte i ha animat a la resta de pobles a apostar per projectes semblants per poder crear “una xarxa de parcs escultòrics” que seria un “atractiu cultural, turístic i econòmic”. El delegat del Govern a Lleida, Ramón Farré s’ha mostrat “entusiasmat” i ha destacat la iniciativa per un poble “relativament petit” com és Almacelles.Entre els escultors presents en la inauguració hi havia Mario Molins, escultor de Binéfar (Aragó), que ha cedit una escultura pel parc i una segona per l’exposició del Museu d’Arquitectura Josep Dordal, les dues treballades amb fusta. Dordal ha explicat que l’escultura “canvia els espais i els dignifica”. En aquest sentit, ha afegit que l’art en l’espai urbà és “necessari” perquè un espai “amb cultura i escultura” és un espai que “millora la societat”.Un altre dels escultors amb obra exposada a Almacelles, membre i fundador de l’Institut Català d’Investigació en Escultura, Jorge Egea, ha volgut destacar la importància del suport institucional a l’escultura perquè a diferència de la pintura, “més sustentada des del món privat”, afirma Egea, l’escultura “necessita arribar a la gent” perquè “hi ha una mena de por”. Quan “la cosa monumental s’apropa a la gent esdevé atractiva”, ressalta Egea i un cop perduda la por, assegura, “neix l’amor per l’art”.Les escultures, que han estat cedides pels seus respectius autors, estaran exposades durant un període mínim d’un any. La intenció és renovar la proposta expositiva dotant així l’espai de dinamisme i moviment.12 escultures en 25.000 m2El nou parc escultòric s’aixeca al Parc d’Europa, un espai verd de dues hectàrees i mitja de superfície amb un llac de 70 metres de diàmetre i és un espai que ha esdevingut una de les zones d’esbarjo més visitades de la vila i ara té repartides una dotzena d’escultures de tipus i procedències diverses.A banda de la inauguració, el municipi ha acollit aquest divendres el primer Congrés Internacional d’escultura monumental, ALMA 2019, que ha comptat amb la participació de 17 ponents provinents d’universitats de tot el país i artistes de renom, com Antonio López García, que va oferir la conferència inaugural, o Julio Vaquero. La jornada va tractar ‘l’escultura com a espai i ‘l’escultura com a praxis’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb