MACBA

L’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) permetrà al museu de guanyar uns tres mil metres quadrats i serà una realitat a finals del 2023. El consell general de l’equipament ha fet públic avui el veredicte del jurat d’experts del concurs, en el qual la proposta ‘Galeria’, dels estudis H Arquitectes i Christ&Gantenbein, n’ha estat la guanyadora. El projecte proposa d’ampliar el MACBA davant del Convent dels Àngels –en una zona per construir- per resoldre la falta de superfície expositiva per a una col·lecció de prop de sis mil peces. Segons el jurat, el projecte “resol amb pulcritud el diàleg a tres escales diferents: amb el barri, amb la ciutat i amb el museu” i té un cost d’uns 5,5 milions d’euros.

La decisió per augmentar la superfície del MACBA arriba precedida d’anys de polèmica, després d’un enfrontament pels usos de la Capella de la Misericòrdia, on estava previst inicialment que s’hi ampliés el museu, però que finalment es va decidir que s’hi ubiqués el centre d’atenció primària Raval Nord.

Amb nou pas definitiu, el MACBA podrà desplegar una col·lecció que ha anat creixent d’ençà de fa vint-i-cinc anys, permetrà exposar un nombre més gran d’obres dels fons i adequar els espais de la Capella i el Convent dels Àngels com a zones expositives, respectant el projecte que van desenvolupar als anys vuitanta Clotet i Tusquets. La solució proposa que l’espai de l’església del Convent esdevingui una zona de trobada i la converteix en l’element central per la circulació a la planta baixa.

‘Galeria’ ofereix una façana a la Plaça dels Àngels “prou transparent” per percebre des de la plaça els elements patrimonials de l’absis de l’església, amb contraforts d’obra de ceràmica, construïts davant dels existents en el volum del projecte de Clotet i Paricio, i els continua fins a l’edifici que tanca la plaça pel sector oest.

El projecte ofereix diversos recorreguts circulars en l’ampliació que faciliten les connexions tant amb l’edifici Meier, a través d’una actuació al soterrani, com amb el conjunt del Convent dels Àngels. El projecte de la zona central allotja tres sales expositives noves de 370 metres quadrats.

‘Galeria’ s’imposa entre els cinc finalistes

El projecte ‘Galeria’ s’ha imposat a les cinc propostes finalistes i el jurat de vint-i-un experts internacionals l’ha proclamat guanyadora del concurs de projectes per a la redacció de l’avantprojecte de l’ampliació i reforma del Museu d’Art Contemporani de Barcelona al Convent dels Àngels, després d’haver obtingut la puntuació més alta d’acord amb els criteris de valoració fixats pel plec de bases. L’actuació respon als reptes i objectius de l”Estratègia 2022′ fixada pel MACBA, que busca reordenar i millorar els espais i serveis del museu.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.