AMP.-1-O.- La iniciativa de Cs per recolzar a l’Estat davant l’independentisme provoca divisió al Congrés

  • La majoria de l'oposició rebutja la proposició no de llei i fa dures crítiques a Rivera

VilaWeb
Redacció
19.09.2017 - 20:17

La majoria de l’oposició rebutja la proposició no de llei i fa dures crítiques a Rivera

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

La votació de la proposició no de llei de Ciutadans que busca recolzar el Govern de Mariano Rajoy en la seva estratègia per evitar la celebració a Catalunya d’un referèndum sobre la independència el proper 1 d’octubre ha posat de manifest al Congrés la divisió existent en aquesta qüestió entre els diferents grups parlamentaris.

El president de Cs, Albert Rivera, ha explicat al ple de la Cambra baixa que l’objectiu de la seva iniciativa és que el poder legislatiu expressi el seu recolzament al poder executiu i al poder judicial “en la defensa de la legalitat democràtica a Catalunya”, segons diu el text, i ha assenyalat la importància de forjar un “ampli consens” a favor de la proposició.

Encara que el PSOE ha presentat una esmena, la formació taronja no estava d’acord amb un dels quatre punts, el que parlava “d’obrir un espai de diàleg i cercar una sortida pactada i legal” per “bandejar la divisió i reforçar la convivència” a Espanya.

Ciutadans ha presentat una transaccional que, a canvi, plantejava un diàleg per a una reforma constitucional, però finalment no s’ha arribat a un acord. “El PSOE no ha volgut retirar el pacte amb els nacionalistes i no la podem acceptar”, ha dit Rivera sobre l’esmena dels socialistes.

La iniciativa ha recaptat el suport del PP, però Units Podem, el PNB, ERC i el PDeCAT l’han rebutjat amb severes crítiques cap a Cs.

EL PSOE CREU QUE CS VOL DIVIDIR

La coordinadora dels diputats i senadors del PSC, Meritxell Batet, ha qualificat “d’irresponsable” la iniciativa de Cs i s’ha preguntat si el que cerca el partit és generar fronts i dividir.

Així, “ni sumen voluntats, ni proposen solucions, ni ajuden la cohesió social i a un diàleg sincer i honest que vagi al fons de la qüestió”, ha dit Batet, que ha censurat als dirigents independentistes que “se salten la legalitat i la democràcia” però també ha criticat l’Executiu de Mariano Rajoy per haver “contribuït” al fet que s’arribi a la situació actual de crisi.

El que es necessita ara és “obrir solucions polítiques i crear espais de diàleg”, i per això ha lamentat que Cs no hagi recolzat la creació d’una comissió al Congrés per analitzar la situació a Catalunya en el marc d’un estudi més ampli sobre el model autonòmic i la seva necessària modernització.

Encara que Rivera ha demanat des de la tribuna que, en favor de la unitat, no se cerquin les discrepàncies i els matisos, els únics que han manifestat un suport clar a la proposició no de llei de Cs han estat José Antonio Bermúdez, en nom del PP, i Íñigo Alli, d’UPN.

EL PP NEGA UN ESTAT D’EXCEPCIÓ

Bermúdez ha assenyalat que es tracta de “respondre un cop a l’Estat de Dret i defensar la democràcia”, i ha negat que s’estigui aplicant un estat d’excepció a Catalunya o que s’estigui reprimint als independentistes, com han denunciat diversos grups de l’oposició.

“En democràcia ningú té el privilegi de complir les lleis a conveniència ni existeixen espais d’impunitat per a ningú”, ha subratllat. A més, ha dit que el Govern espanyol no permetrà que se celebri el referèndum d’autodterminación de el 1 d’octubre i que, si bé les lleis i la Constitució es poden modificar, s’ha de fer sempre “a través del mètode democático”.

Xavier Domènech (Units Podem), Ester Capella (ERC), Jordi Xuclà (PDeCAT) i Aitor Esteban (PNB) han arremès contra Ciutadans per la seva iniciativa. Així, Domènech ha dit que Cs no planteja “cap solució política”, ni tan sols davant la situació de “excepcionalitat que viuen Catalunya i tota Espanya”.

“Ja n’hi ha prou de perseguir ciutadans, alcaldes, paperetes i urnes” i “ja n’hi ha prou d’adhesions infrangibles” al “model constitucional”, ha indicat abans de definir Espanya com un “país plurinacional” i reivindicar el “dret a decidir” dels catalans.

Per la seva banda, la representant d’ERC ha cridat Rivera “creuat del nacionalisme”, però del nacionalisme espanyol, per pretendre que els catalans segueixin formant part d’Espanya “per força”.

“Nosaltres ens declarem insubmisos de la seva llei i del seu Estat de Dret”, ha afirmat, defensant que els catalans puguin triar entre una monarquia centralista que es va pactar amb el franquisme” i “una Catalunya moderna del segle XXI”.

Aitor Esteban ha retret a Ciutadans que pretenguin ser “més papistes que el Papa” en defensar l’estratègia del Govern espanyol i que “l’única cosa” que ofereixin sigui “la força de l’Estat” malgrat que fa anys que els catalans i els bascos reclamen “solucions polítiques i diàleg”. “Són vostès uns maniqueus”, ha conclòs.

Finalment, Xuclà ha retret al president de la formació taronja que “no li preocupi” que a Catalunya l’Estat “prohibeixi la llibertat de pensament, d’expressió i de reunió” a els qui “s’han aixecat pacíficament” per poder votar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any