Amnistia Internacional demana que es retirin les acusacions de ‘terrorisme’ contra els tres joves d’Altsasu

  • 'Les autoritats espanyoles continuen vulnerant les seves obligacions internacionals amb els drets humans en relació a les mesures adoptades en la lluita antiterrorista', critica l'organització

VilaWeb
Redacció
13.04.2018 - 15:54
Actualització: 13.04.2018 - 15:57

Amnistia Internacional ha publicat un comunicat avui en què demana la retirada de les acusacions de ‘terrorisme’ contra els tres joves d’Altasu. Dilluns comença el judici a l’Audiència espanyola. L’organització afegeix que les agressions denunciades són greus i que els guàrdies civils i les seves parelles tenen dret a una investigació judicial i demana un procés judicial ordinari.

‘Aquest és un exemple de com Espanya està aplicant una legislació que ha ampliat de manera desproporcionada els tipus de terrorisme, allunyant-se dels requisits de claredat i precisió exigits pel dret penal i per diversos relators de Nacions Unides‘, ha afirmat Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya. L’ONG ha confirmat que assistirà al judici com a observadora.

L’octubre del 2016 un grup de joves van barallar-se amb guàrdies civils de paisà i les seves parelles en un bar d’Altsasu. Com a resultat, la jutgessa Carmen Lamela va processar els vuit joves per ‘terrorisme’. Tres d’ells, Jokin, Adur i Oihan, acumulen 515 dies de presó provisional des del novembre del 2016. També estan processats per delictes d’amenaces i lesions i se’ls demana una pena de cinquanta anys de presó. ‘La detenció a l’espera del judici ha de ser una mesura excepcional, únicament permesa per a prevenir el risc de fugida de la justícia o quan les persones acusades siguin perilloses per a altres o per a l’acció de la justícia’, recorda Beltrán.

‘Ens preocupa que la definició ambigua i imprecisa que conté el codi penal sobre terrorisme, especialment després de la reforma realitzada el 2015, pugui utilitzar-se per a qualificar i castigar comportaments que no tenen una naturalesa terrorista’, diu Virginia Álvarez, responsable de política interior a Amnistia Internacional.

En aquest sentit, l’organització es mostra preocupada per les garanties del judici perquè les autoritats judicials han rebutjat ‘importants proves i testimonis presentats per les defenses’. Afegeix que estaran pendents perquè s’apliqui el dret internacional i perquè totes les parts compareguin en plena igualtat de condicions.

Amnistia també reitera que no és la primera vegada que adverteix Espanya de la definició ambigua del que es considera ‘terrorisme’ i que això pot com a conseqüència la criminalització de conductes que no semblen tenir ‘naturalesa terrorista’. De manera contundent, diu: ‘Les autoritats espanyoles continuen vulnerant les seves obligacions internacionals amb els drets humans en relació a les mesures adoptades en la lluita antiterrorista’.

Més informació:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any