Amnistia Internacional ha emès un comunicat per a demanar a les autoritats judicials espanyoles que retiressin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i que els deixessin en llibertat immediatament. Amnistia Internacional diu que els presidents de l’ANC i Òmnium no van animar els manifestants a utilitzar la violència i no poden ser considerats responsables, ni directament ni indirectament, dels danys als vehicles de la policia.

Diu que no qüestiona les decisions del Tribunal Constitucional sobre la llei del referèndum ni la seva aplicació, però considera que el procés obert contra Sànchez i Cuixart constitueix una restricció excessiva del seu dret a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica.

L’organització destaca que, d’acord amb el dret internacional sobre drets humans, el dret de llibertat d’expressió i de reunió pacífica inclou la possibilitat que persones i organitzacions de la societat civil expressin les seves opinions sobre el referèndum i sobre la independència en qualsevol moment i de manera individual o col·lectiva.

‘Les autoritats han de protegir el dret dels ciutadans d’expressar la seva oposició a la decisió del TC i d’organitzar reunions públiques pacífiques a favor del referèndum’, ha dit el director a Europa d’Amnistia Internacional, John Dalhuisen.

L’entitat també remarca que les autoritats haurien d’actuar sempre amb un principi de proporcionalitat i que les sancions penals, particularment les que impliquen la privació de la llibertat, constitueixen sovint una restricció desproporcionada del dret de llibertat de reunió pacífica i d’expressió.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]