‘#AMiNoMenganyen’, una campanya per fomentar l’esperit crític dels joves davant els continguts perjudicials a internet
L’objectiu és advertir del ciberassetjament, les 'fake news', les amenaces a la privacitat digital i les apostes en línia
Aquest text és un servei de l'agència ACN. VilaWeb no ha intervingut ni en la selecció, ni en la redacció, ni en el contingut de la notícia.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

ACN Barcelona.-El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Obra Social La Caixa impulsen la campanya ‘#AMiNoMenganyen’ amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític de la ciutadania en general, i dels adolescents en particular, cap als continguts audiovisuals i incentivar un ús responsable de la tecnologia, dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. La campanya vol conscienciar la ciutadania i els joves en particular davant les pantalles i alertar sobre els perills del ciberassetjament, de les ‘fake news’, de les amenaces a la privacitat digital i de les addiccions al joc i les apostes en línia.
La campanya comptarà amb la difusió d’espots per TV3, de falques per Catalunya Ràdio i de clips de vídeo per les xarxes socials. També hi haurà la participació d’una desena d’influencers i youtubers, que sumen entre tots més d’un milió de seguidors. Així mateix, els mitjans audiovisuals de la CCMA tractaran els temes de la campanya en 13 programes i informatius. L’Associació Catalana de Ràdio (ACR), que aplega les ràdio privades, també participa en la campanya i les seves emissores associades n’emetran els anuncis.La campanya ha començat aquest dimarts amb l’emissió de l’anunci per TV3 en ‘prime time’ i de les falques publicitàries per Catalunya Ràdio, i es desenvoluparà en dues onades d’activitats diverses, que s’allargaran fins al 13 d’octubre. La iniciativa s’adreça especialment als joves d’entre 10 i 17 anys, per bé que també inclou missatges per als majors d’edat especialment pel que fa a l’addicció al joc i a les apostes en línia, així com per a les famílies, per tal que ajudin els menors a evitar l’abús de les tecnologies i els continguts perjudicials.La campanya “#AMiNoMenganyen” ha estat presentada en una roda de premsa en la qual han participat el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, la vicepresidenta i presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, i el director de l’Àrea Comercial i Educativa de la Fundació La Caixa, Xavier Bertolín. Loppacher ha explicat que actualment tothom viu “envoltat de pantalles i d’inputs comunicatius i informatius, i això, en molts aspectes, és molt positiu, però també té riscos importants”. En aquest sentit, ha assenyalat que “un dels grans reptes de la societat és apoderar i educar la ciutadania, i en especial els menors, a desenvolupar-se amb seguretat en aquest nou entorn”. Llorach ha destacat la implicació dels mitjans de comunicació públics en l’educació mediàtica: “Volem estimular el sentit crític i ajudar a formar una ciutadania responsable i conscient. Per aquest motiu, sumem esforços ara en aquesta campanya conjunta i hi donem suport tot produint-la i difonent-la mitjançant TV3, Catalunya Ràdio i els mitjans digitals de la CCMA”. Per la seva banda, Bertolín ha afirmat que és “molt important” ajudar les escoles que els nens i nenes siguin ciutadans i ciutadanes competents per a la vida, per fer front a les necessitats i els reptes que “planteja la societat del segle XXI”.Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 71,8% d’infants i joves d’entre 10 i 15 anys disposen de mòbil. Als 16 anys, el 98,9% ja es connecta a internet mitjançant el mòbil. D’acord amb les dades de l’Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación (AIMC), els infants d’entre 6 i 13 anys passen una mitjana de 5 hores diàries davant d’alguna pantalla (mòbil, televisor, ordinador, consola o tauleta), xifra que creix fins a les 7 hores el cap de setmana.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.
Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.
Vicent Partal
Director de VilaWeb
S'ha afegit la noticia a Favorits