Ambler Moss, l’amic dels catalans

  • Recuperem una entrevista feta amb l'home que ha gestionat la trobada entre Carles Puigdemont i Jimmy Carter

VilaWeb
Redacció
10.04.2017 - 19:00
Actualització: 11.04.2017 - 12:32

La setmana passada el president Carles Puigdemont es va reunir amb Jimmy Carter, ex-president dels Estats Units d’Amèrica, per parlar del procés català. Carter presideix un centre que es dedica a processos democratitzadors, referèndums inclosos, arreu del món. És un dels èxits diplomàtics més importants aconseguits fins ara per l’executiu català. I una part de l’èxit s’ha d’atribuir a Ambler Moss, l’home que ha actuat de pont entre Catalunya i els Estats Units i que va gestionar la trobada.

Ambler Moss (1937) va ser vice-cònsol americà de Barcelona durant el franquisme (del 1962 al 1964) i l’any 2006 va escriure el llibre en què parla d’aquells anys: (Quatre) Barres i estrelles (Símbol Editors), amb pròleg de Jordi Pujol. Moss parla català amb fluïdesa, una de les seves filles es diu Montserrat i va venir a Barcelona a presentar el llibre. És quan VilaWeb TV li féu una entrevista que avui recuperem:

Ja aleshores, Ambler Moss definia Catalunya com ‘una nació al nord-oest de la Mediterrània que és dins de l’estat espanyol’, i explicava quins eren els seus informadors durant el franquisme per captar les opinions dels catalans: Anton Cañellas, el pare abat Teixonera, mossèn Llimona i Llorenç Gascó. I tampoc no es va mossegar la llengua quan li van demanar si veia viable una Catalunya independent: ‘Segons Trias Fargas, i més, una Catalunya independent funcionaria millor.’ D’ideologia progressista, Moss explicava també per què havia assistit a les manifestacions contra la guerra de l’Irac.

Els vincles entre Moss i Catalunya són sòlids i de fa molts anys. Té la Creu de Sant Jordi (1986), és membre del jurat del Premi Internacional Catalunya, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del consell consultiu del Diplocat.

Moss és doctor en lleis per la Universitat George Washington i es va llicenciar en Ciències Polítiques per la Universitat de Yale.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any