Tema en actualització

La pandèmia del coronavirus 2019 ja ha infectat més d’1.364.271 persones i n’ha mortes més de 76.439 arreu del món. Als Països Catalans el virus ha infectat 39.273 persones i n’ha mortes 3.838. Us oferim tota la informació d’última hora.

L’estat espanyol ha arribat a tenir el nombre de contagiats i morts per milió d’habitants més alt del món, i ha encadenat més d’una setmana amb vuit-cents o nou-cents morts cada dia. Després de dos dies amb xifres de morts per la Covid-19 pròximes als sis-cents, avui la xifra de víctimes ha tornat a pujar fins arribar a les 743.

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i els familiars
Què és el coronavirus: tot allò que n’heu de saber

3 publicacions novesRecarregar
23.18

Als Països Catalans hi ha 39.273 casos i 3.838 morts.

23.16

Catalunya registra 133 morts més per coronavirus, 1.324 casos nous i 1.512 altes les últimes 24 hores.

23.15

El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han confirmat 1.324 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 29.647.

Del total de casos acumulats, fins ara han mort amb la Covid-19 un total de 3.041 persones.

Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 2.442 persones han estat ingressades de gravetat.

A més, del nombre total de positius arreu del país, 4.603 són professionals sanitaris.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comptabilitzat fins avui un total de 12.250 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.

21.37

Noves dades a Catalunya Nord: hi ha 97 hospitalitzats, dels quals 35 a l'UCI, 153 altres i 19 morts, un més que no pas ahir.

21.09

El congrés espanyol farà una sessió de control a l'executiu de Sánchez dimecres vinent.

20.49

El Govern facilita consultar indicadors sobre l'evolució del confinament. Podeu consultar-les ací.

20.13

L’estat francès supera els 10.000 morts i s’hi disparen el nombre d’infectats. En un sol dia hi ha hagut 1.417 defuncions, una xifra que no s'ha vist ni a Itàlia ni a Espanya.

19.21

L'ex-president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, abandona l'UCI

19.16

Les trucades per violència masclista han augmentat un 34% durant el confinament. Són les dades de l'Institut Català de les Dones (ICD) que ha traslladat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la comissió telemàtica d'Afers Institucionals del Parlament, aquest dimarts a la tarda.

18.16

Itàlia registra el nombre de contagis més baix des de l'inici de l'epidèmia

17.55

La Xina reporta el primer dia sense cap mort per la Covid-19 d’ençà de gener

Les autoritats xineses han informat avui que no han tingut cap mort per coronavirus en les darreres vint-i-quatre hores, un fet que no succeïa d’ençà del mes de gener, quan es va començar a publicar el balanç diari.

La notícia es produeix només un dia abans del final del confinament de Wuhan, l’epicentre de la pandèmia i confinada d’ençà del 23 de gener, que primer cop en onze setmanes permetrà entrar i sortir de la ciutat.

17.45

La Generalitat destinarà quatre milions d'euros per dinou projectes d'investigació contra la Covid-19: 'L'objectiu és que els resultats que es puguin aconseguir, aportin coneixement i evidències', ha anunciat la consellera de Salut Alba Vergés.

17.43

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, presenten els projectes de recerca i innovació que el Departament finançarà per fer front a la Covid-19.

17.39

Nova York confirma 731 noves morts en les últimes vint-i-quatre hores, el pitjor dia des de l'inici de l'epidèmia

17.29

El TSJC obliga el Departament de Salut a dotar d'EPI tots els treballadors d'ambulàncies de Catalunya.

17.03

L'ex-batlle de Barcelona Xavier Trias anuncia que ja ha sortit de l'Hospital Clínic i que ja és a casa.

17.02

Al País Valencià ja hi ha 52.492 ERTO, que afecten 282.501 treballadors.

16.05

Ja hi ha 625.356 treballadors afecatst pels ERTO a Catalunya. Vora el 83% dels ERTO són de les empreses vinculades al sector dels serveis.

16.01

Ja hi ha 76.000 morts arreu del món per coronavirus.

15.38

La Fundació Esclerosi Múltiple alerta que els afectats són col·lectiu de risc i pateixen un 'doble aïllament'.

15.27

La Generalitat de Catalunya assegura que intensifica els controls de trànsit davant un repunt dels desplaçaments amb motiu de la Setmana Santa.

15.22

El Departament d'Afers Social repartirà 1.000 tauletes a les residències perquè els avis es puguin comunicar amb els familiars.

15.17

L'estat espanyol permet al sector agrari contractar aturats de municipis propers als camps però exclou als afectats pels ERTO.

15.11

El president de la Generalitat, Ximo Puig, proposa al govern espanyol que els ERTO del sector turístic durin més temps.

15.07

L'Ajuntament de València obre Petxina II, un nou espai per a les persones sense sostre mentre duri l'estat d'alarma.

14.53

Labora, el servei valencià d'ocupació i formació, ha obert matrícula en la seua aula virtual per a un total de 16 cursos gratuïts en competències transversals destinats a persones aturades, en situació d'ERTO i ocupades sense limitació de percentatges.

14.52

El govern català ha aprovat una nova prestació econòmica d'emergència per a l'acolliment d'infants que estan separats del nucli familiar a causa dels tractaments o les mesures d'aïllament pel coronavirus que afecten els seus progenitors. L'import de la prestació serà de 326 euros per als infants de 0 a 9 anys i de 362 euros per als infants i adolescents de 10 a 12 anys, tot i que aquestes quantitats es poden ampliar per raó de discapacitat de menor, pel nombre de menors acollits o per altres circumstàncies que requereixin una dedicació especial.

14.36

Més de 2.500 autònoms sol·liciten l'ajut de fins a 2.000 euros del govern en menys de dos dies. El conseller El Homrani recorda que la prestació està dirigida als autònoms més vulnerables i admet que exclou part del col·lectiu.

14.28

La consellera Vetgés diu que el primer cas de coronavirus d'Igualada es va detectar el 9 de març.

14.18

Vergés: 'Quan comenci el desconfinament no s'hauran de prendre les mateixes mesures a Barcelona que en altres zones'.

14.14

Vergés: 'L'atenció primària s'ha hagut de reorganitzar per a treballar millor i donar una resposta adequada a l'epidèmia. És un eix vertebrador del sistema. Hem prioritzat que l'atenció presencial sigui en centres on es puguin fer radiografies.'

14.12

El Homrani: 'Està arribant material de prevenció per a les residències, que suposa 4,38 milions d'elements de protecció: 1.350.000 mascaretes, 55.000 bates impermeables, 275.000 bates d’un sol ús, 2.700.000 guants i 8.000 ulleres'

14.11

El Homrani: 'Amb l’estratègia de reubicar persones que viuen en residències en d’altres espais per separar persones malaltes o amb simptomatologia en les darreres hores, s’han visitat 72 llocs alternatius, dels quals 12 serien adequats'.

14.06

Compareix el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani: 'Ja hem repartit 768.000 elements de protecció al personal de les residències i centres assistencials'.

14.05

Compareix la consellera de Salut, Alba Vergés: 'Fins al moment portem 8’7 milions de mascaretes, 4’1 milions de bates i 2 milions de guants perquè els professionals tinguin tot el material necessari'.

13.50

Torra nomena el doctor Oriol Mitjà assessor per a dissenyar l'estratègia de sortida del confinament, segons que ha informat la portaveu del govern, Meritxell Budó. Farà un informe per a definir l’estratègia de desconfinament, que valorarà 'les mesures de salut pública i altres àmbits necessaris pel control de la infecció i el seu impacte social i econòmic per assolir la recuperació econòmica, sanitària i social quan se superi l'estat de confinament'. L'informe es lliurarà al president Quim Torra en un termini de quinze dies.

Oriol Mitjà proposa als governs un pla de desconfinament gradual des del 13 d’abril

13.48

Compareix el conseller d'Interior, Miquel Buch, que denuncia de manera 'enèrgica' la 'insolidaritat' dels qui s'han traslladat a la seva segona residència aquests dies. 'He demanat als Mossos que intensifiquin i incrementin els controls policials', ha dit. També ha explicat que els ajuntaments dels diversos municipis col·laboraran en aquest sentit.

13.47

Budó també ha anunciat que el govern posa en marxa la línia de préstecs per a autònoms i empreses afectats per la crisi de la Covid-19. L'Institut Català de Finances podrà atorgar crèdits directament a autònoms i empreses, amb un límit de 700M€, amb l’objectiu de cobrir les necessitats de liquidat i assegurar llocs de treball.

13.44

El govern aprova la creació del Programa Orfeu per abordar el cribratge massiu de la població per detectar la Covid-19. La primera fase la desenvoluparan els centres de recerca de Catalunya: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). 'El programa Orfeu està basat en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya i, en una primera fase, permetrà realitzar 170.000 testos en un període de sis setmanes', ha dit Budó.

13.42

Budó: 'Es crea una prestació per a l’acolliment dels infants separats del nucli familiar per causa dels tractaments o les mesures d’aïllament que afecten els seus progenitors'.

13.40

Budó: 'El decret llei aprovat avui preveu moratòries especials en els impostos sobre successions i begudes ensucrades, així com en el cànon de l’aigua i el cànon de residus'.

13.36

Compareix la portaveu del govern, Meritxell Budó, que anuncia l'aprovació d'un nou decret llei per a fer front a les conseqüències de la crisi del coronavirus: 'El decret llei aprovat avui recull un seguit de mesures en l’àmbit tributari, en l’àmbit de la infància i l’adolescència, en matèria econòmica, en matèria de funció pública, en fibra òptica i en qüestions patrimonials'.

13.27
Dos estudis que es faran a l'Hospital Clínic de Barcelona avaluaran l'eficàcia d'un tractament preventiu a base d'hidroxicloroquina en personal sanitari i la prevalença de la infecció per coronavirus en aquest mateix col·lectiu. Els estudis estan coordinats per ISGlobal i l'Hospital Clínic, mentre que Laboratoris Rubió ha cedit el medicament que servirà per tractar 696 professionals sanitaris del centre que estan particularment exposats a la covid-19, segons ha informat aquesta farmacèutica en un comunicat. El primer estudi començarà aquesta setmana i avaluarà l'eficàcia de la hidroxicloroquina com a tractament profilàctic i s'estudiaran factors clínics analítics i microbiològics predictors d'infecció. El segon estudi mesurarà els nivells de diversos tipus d'anticossos específics contra el virus i es seguirà l'evolució de diferents paràmetres immunològics al llarg d'any.
12.59
Sindicats de Catalunya, Euskadi i Galícia han criticat en un comunicat conjunt que la crisi del coronavirus ha provocat un '155 encobert' que ha invalidat la 'ja de per sí insuficient autonomia' dels territoris per a prendre decisions 'fonamentals per a la vida dels treballadors'. 'Assistim a una campanya de propaganda unionista amb desfilades militars incloses, que no busca unir esforços per fer front a la crisi sanitària, sinó utilitzar-la per anul·lar la capacitat de decidir sobre qüestions fonamentals', asseguren la Intersindical-CSC, CIG, ELA i LAB. A més, els sindicats parlen d'una crisi de salut pública dins d'una crisi capitalista.
'Reclamem el dret a decidir per fer front eficaçment a la crisi sanitària així com als reptes econòmics, socials i polítics que haurem d'afrontar durant i després d'aquesta crisi', afirmen. Els sindicats veuen prioritari 'limitar l'expansió de la covid-19 i adoptar mesures per tenir cura de la salut dels treballadors i la ciutadania', així com mesures perquè les conseqüències de la pandèmia no recaiguin exclusivament en la classe treballadora.

En aquest sentit, demanen material protector (EPI) per a tots els empleats de serveis essencials, així com garantir que hi ha el nombre necessari de treballadors per fer la feina de forma adequada i preservar la salut, tot evitant propagar la malaltia. A més, recorden que són partidaris de mantenir la paralització de totes les activitats no essencials.
12.40

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha demanat mantenir el confinament total fins que es disposin de tests per comprovar 'de manera massiva' quina part de la població ha desenvolupat anticossos davant el coronavirus. El també president del Consell de Cambres considera que 'no s'hauria de poder tornar a començar' l'activitat de les empreses no essencials el 14 d'abril si l'estat espanyol no disposa d'aquests instruments. En paral·lel, la corporació ha reclamat suprimir el pagament fraccionat de l'impost de societat per a les petites i mitjanes empreses amb l'objectiu de dotar-les de liquiditat. En cas que aquesta opció no sigui possible, la corporació ha proposat habilitar un canvi en la modalitat de pagament.

12.29

Òmnium Cultural crea una xarxa d'ajuda als més vulnerables durant el confinament. La xarxa es diu 'Dona'm la mà' i s'ha creat per a posar en contacte iniciatives civils i solidàries i la ciutadania per acompanyar els col·lectius vulnerables. La iniciativa s'articula a partir de la pàgina web, on els ciutadans poden sol·licitar ajuda o oferir-se com a voluntaris per a l'acompanyament psicoemocional, suport educatiu o propostes culturals.

12.13

La CUP-CC ha demanat recuperar la capacitat de 'controlar el govern' per part dels grups parlamentaris i que se li puguin fer arribar propostes durant la crisi de la covid-19. El diputat Carles Riera ha denunciat a través d'un vídeo que en les compareixences telemàtiques dels consellers al parlament el temps d'intervenció dels grups 'és limitat' i que no resulta 'suficient' i ha reclamat que s'habilitin canals de control parlamentari per fiscalitzar l'acció de govern i les mesures aprovades amb decrets i resolucions.

11.56

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha començat un procés de selecció per 'cobrir amb urgència' substitucions de personal de tractament de les presons i centres educatius de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Cerquen psicòlegs, educadors socials i treballadors socials, i la convocatòria detalla que les vacants són per a totes les presons del Principat.
El departament recollirà sol·licituds fins dimarts que ve, 14 d'abril, i després entrevistarà els candidats que compleixin els requisits establerts a la convocatòria.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb