Tema en actualització

La pandèmia del coronavirus 2019 ja ha infectat més de 1.016.100 persones i n’ha mortes més de 53.160 arreu del món. Als Països Catalans el virus ha infectat 31.604 persones i n’ha mortes 2.866. Us oferim tota la informació d’última hora.

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i els familiars
Què és el coronavirus: tot allò que n’heu de saber

Podeu seguir les dades i l’evolució de la Covid-19 de la Universitat Johns Hopkins.

3 publicacions novesRecarregar
10.52

La portaveu adjunta d'ERC al congrés espanyol, Carolina Telechea, ha demanat al govern espanyol una 'rectificació immediata' del Reial Decret que regula les baixes per incapacitat temporal en confinaments totals com el de la Conca d'Òdena i que les limita només als treballadors d'activitats essencials. Telechea ha lamentat que amb el decret es 'vulnerin' drets dels ciutadans i que es produeix un 'greuge' per deixar fora de la prestació els treballadors d'activitats no essencials que igualment no poden desenvolupar l'activitat econòmica. ERC ha emplaçat el govern espanyol a 'protegir' els drets de les famílies i treballadors en ser la part més 'dèbil' de la societat i que s'eviti prioritzar el rescat dels bancs i de les empreses de l'Ibex 35.

Segons ERC, en el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, en la disposició addicional 21, es fixa que en els casos de confinament total, com el d'Igualada, 'podran accedir a baixa per incapacitat temporal en casos excepcionals, des de l'inici de l'confinament, només aquells treballadors d'activitats essencials'.

10.40

L'epidemiòleg Oriol Mitjà demana que no es polititzin les seves recomanacions i que les valorin des d'un punt de vista científic. 'Els metges seguim principis ètics que transcendeixen a les ideologies. No preguntem sobre el signe polític dels pacients abans de tractar-los, seria ridícul i antitètic', apunta. A tall d'exemple, enumera algunes de les institucions a les quals assessora: la secretaria general de Salut Pública de Madrid i la del País Basc; la secretaria social del PP; alts representants i un ex-president del PSOE; la Generalitat de Catalunya o ministeris de Salut de l'Amèrica Llatina. 'Polititzar els nostres missatges per a aconseguir una audiència major és menyspreable. L'ús partidista que pugui fer qualsevol mitjà de comunicació o govern escapa de l'objectiu pel qual treballem', acaba.

10.40

L'epidemiòleg Oriol Mitjà demana que no es polititzin les seves recomanacions i que les valorin des d'un punt de vista científic. 'Els metges seguim principis ètics que transcendeixen a les ideologies. No preguntem sobre el signe polític dels pacients abans de tractar-los, seria ridícul i antitètic', apunta. A tall d'exemple, enumera algunes de les institucions a les quals assessora: la secretaria general de Salut Pública de Madrid i la del País Basc; la secretaria social del PP; alts representants i un ex-president del PSOE; la Generalitat de Catalunya o ministeris de Salut de l'Amèrica Llatina. 'Polititzar els nostres missatges per a aconseguir una audiència major és menyspreable. L'ús partidista que pugui fer qualsevol mitjà de comunicació o govern escapa de l'objectiu pel qual treballem', acaba.

10.15

L'Hospital d'Igualada ha reconvertit les sales d'espera de les consultes externes en zones d'hospitalització. Segons han explicat fonts del centre a l'ACN, malgrat que ja s'han col·locat els llits de moment encara no s'han començat a fer servir. La reconversió s'ha dut a terme després que en les darreres hores hagin rebut la donació d'un total de 80 matalassos de les empreses Pikolin i Maxcolchon. A banda de la creació d'una nova unitat per a l'hospitalització a les consultes externes, també se n'han fet servir per complementar la capacitat d'altres àrees del centre com la d'oncologia o la medicalitzada.

09.56

El trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona s'ha reduït un 75,7% de sortida i un 75,6% d'entrada respecte a un divendres normal, segons les dades fins a les nou del matí facilitades pel Servei Català del Trànsit. Respecte a divendres passat, amb confinament, la circulació ha disminuït un 39,8% de sortida i un 35,8% d'entrada.

09.40

Els grups parlamentaris de les Corts han renunciat a la indemnització com a diputats perquè els diners es destinin a la lluita contra la pandèmia del coronavirus.

09.24

Més de 300 professionals, entre els quals hi ha una quinzena d'entitats i organitzacions, treballen en el muntatge de l'hospital temporal de Fira Salut, ubicat al recinte de Fira de Barcelona a l'Hospitalet de Llobregat. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest espai en construcció, que s'obrirà amb més de 300 llits i s'ampliarà fins a uns 2.000. Així i tot, 'si fos necessari s'aniria ampliant en funció de les necessitats i disponibilitat de recursos'. Quan es posi en marxa es farà amb 600 professionals sanitaris, entre metges, infermeria, auxiliars i zeladors. Els 336 llits disposaran de tauletes per garantir la comunicació entre pacients i familiars i comptarà amb lavabos, dutxes i zones reservades per als treballadors.

En el muntatge hi treballen Fira de Barcelona, Metges Sense Fronteres, els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet, bombers, Guàrdia Urbana de les dues ciutats, la Diputació de Barcelona, els Mossos i l'exèrcit espanyol.

L'hospital provisional disposarà de tots els materials per atendre pacients de coronavirus. Està equipat amb 336 llits amb tauletes per garantir la comunicació entre pacients i familiars, d'un sistema informàtic per accedir a tota la informació mèdica i a les fitxes dels pacients. També disposa de lavabos i d'un total de 12 dutxes pels pacients distribuïdes per tot l'espai. A més, els professionals que hi treballaran disposaran de vestuaris, armariets, dutxes, sala de descans i cafeteria

08.36

El dirigent de JxCat Jordi Sánchez demana una reclassificació com a pres de tercer grau per poder passar el confinament de la Covid-19 a casa.

08.32

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que els arguments científics sobre l'ús de màscares 'no són clars' però que, en tot cas, eviten el contagi de tercers. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que científicament 'no té massa sentit' portar-la si estàs a l'aire lliure i no t'apropes a ningú a menys de dos metres. Tot i això, ha apuntat que com que no saps si pots estar infectat és bo posar-se-la per evitar contagiar algú. En aquest sentit, ha dit que quan s'entri en una fase de relaxació del confinament 'es recomana' el seu ús. D'altra banda, ha avisat que la sortida de la pandèmia del coronavirus serà lenta i que apareixeran nous casos que caldrà 'acotar' per evitar un nou 'incendi'.

22.50

Als Països Catalans ja hi ha 31.604 casos de coronavirus i 2.866 morts.

22.42

Hi ha 242 morts més (2.335 en total) per coronavirus a Catalunya. Avui s'han detectat 1.656 casos nous (23.460), hi ha 2.053 pacients greus i 932 altes més (7.849 en total).

22.41

El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han confirmat 1.656 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 23.460. Del total de casos acumulats, fins ara han mort amb la Covid-19 un total de 2.335 persones. Pel que fa al nombre total d’afectats pel coronavirus a Catalunya, un total de 2.053 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 3.702 són professionals sanitaris.

Pel que fa a Igualada, Salut confirma un total acumulat de 628 positius de coronavirus SARS-CoV-2. Del nombre total de casos, 154 són professionals sanitaris. 107 persones han mort amb la Covid-19.

Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comptabilitzat fins avui un total de 7.849 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb COVID19, 215 de les quals en el brot d’Igualada.

22.35

Afers Socials eleva a 511 les persones grans mortes per Covid-19 que vivien en residències de gent gran.

22.33

El Col·legi de Metges de Catalunya denunciarà Josep Pàmies per promocionar falsos 'tractaments' per a la Covid-19.

21.16

La Moncloa manté el format de les conferències de premsa malgrat les crítiques dels periodistes i les acusacions de censura a la secretaria d'estat de comunicació.

20.54

El món supera les 50.000 morts (51.434) i el milió de casos (1.002.071) per coronavirus.

20.52

El mòdul 4 de la presó de Brians 1, confinat després d'onze positius per covid-19 entre els presos.

20.38

Seat reprèn l'activitat a la fàbrica de Martorell i es prepara per iniciar la producció de respiradors d'emergència.

19.58

El ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que estudien de prorrogar novament l'estat d'alarma. Respecte dels presos polítics, ha defensat el Tribunal Suprem espanyol i la decisió de les juntes de tractament de les presons.

19.46

La batllessa de Castelló comença a reunir-se amb la societat civil per a elaborar un pla de resposta econòmica i social a la crisi del coronavirus.

19.44

A Catalunya Nord s'ha registrat avui 1 mort més pel coronavirus (16 en total) hi ha 113 hospitalitzats, 34 pacients a l'UCI i 104 altes.

19.36

Les sancions per saltar-se el confinament sumen 13.919 denúncies i 28.087 avisos a Barcelona.

19.28

L'USTEC-Stes demana al Departament d'Ensenyament que no s'avaluï el tercer trimestre.

19.23

L'Hospital d'Igualada recupera més d'un centenar de sanitaris que havien estat infectats pel coronavirus.

18.34

Rodalia redueix l'oferta al 50% del servei a partir de divendres després de registrar una caiguda del 95% de la demanda.

18.08

El Regne Unit registra 569 morts (2.921en total) per coronavirus i 4.244 casos nous (33.718), dels quals 163 pacients estan greus. Hi ha hagut 135 altes. Ahir va haver-hi 563 defuncions i 4.324 casos.

18.06

Itàlia registra 760 morts (13.915 en total) per coronavirus 4.668 casos més (115.242). També hi ha hagut 1.431 altes (18.278). Ahir va haver-hi 727 víctimes i 4.782 casos.

18.01

El govern espanyol i les comunitats autònomes fracassen en un intent d'arribar a un acord sobre com acabar el curs universitari.

17.52

Diversos ajuntaments, centres educatius i casals han fet una crida perquè els qui tinguin de veïnes famílies amb nens escolaritzats i sense wifi, el deixin obert quatre hores al dia, tot compartint al portal o a l'ascensor la contrasenya.

17.46

El Departament d’Educació indemnitzarà les empreses que presten el servei de menjador escolar, tant les contractades directament pel Departament com les llogades pels consells comarcals, per les associacions de famílies d'alumnes o pels ajuntaments. A banda, Educació ha inclòs entre els costos indemnitzables el complement salarial que les empreses hagin abonat als treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) durant la suspensió.

17.24

UGT de Catalunya ha avisat que molts treballadors dels municipis de la conca d'Òdena han estat acomiadats de la seva feina o bé han cobrat només pels dies treballats del mes de març. El sindicat ha demanat al govern espanyol i a la Generalitat de Catalunya que hi posin remei.

17.18
El govern ha anunciat que avançarà el pagament de les despeses a l'escola concertada per millorar-ne la liquiditat. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ho han explicat aquest dijous en el marc del Consell Escolar de Catalunya. 'Conscients dels problemes' de tresoreria d'aquests centres, Torra i Bargalló han informat que s'avançaran durant l'abril els pagaments del febrer i del març. D’aquesta manera, a banda del pagament mensual de les nòmines del professorat de la concertada que el Departament d’Educació fa al final de cada mes, avançarà el finançament de les despeses de funcionament, el que es coneix com a mòduls, que fins ara es pagaven amb un decalatge de dos mesos.
16.17

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha avisat que no es podrà tornar 'de cop' a la normalitat, que 'el final serà un procés' i hi haurà un 'període de transició'. Illa ha remarcat que no es pot descartar que hi hagi un nou brot i ha dit que no està clara la incidència que pot tenir l'augment de temperatures. A una compareixença al congrés, ha explicat que el govern espanyol estudia com 'desescalar' el confinament: 'Caldrà veure com ho anem fent' i quin 'marge de llibertat' donen les mesures d'enduriment del confinament que tenen com a objectiu descarregar la pressió de les UCI. Illa ha remarcat que no es pot afirmar que 'ja mai més ens haurem de preocupar del virus' i que dependrà de 'l'avenç en teràpies i vacunes'. L'erradicació depèn de la vacuna, ha dit, i 'trigarà un temps'.

15.54

La defunció d'un usuari del centre sociosanitari El Cedre en les darreres hores ha fet que ja hi hagi 15 víctimes mortals per la Covid-19 a Andorra, segons que ha informat el govern del Principat. Així, la xifra de casos totals detectats s'ha incrementat en 38 des d'ahir, passant dels 390 als 428. D'aquests, n'hi ha 399 d'actius i 14 persones més que s'han curat. Entre els positius hi ha 95 sanitaris i 19 treballadors dels cossos especials i un total de 50 persones es troben hospitalitzades, 14 d'elles a l'UCI amb 13 amb ventilació i dues en estat 'molt greu'.

Des de l'executiu han indicat que estan a l'espera d'una partida de deu ventiladors mecànics que també van al Clínic de Barcelona.

15.32

Les peticions setmanals de subsidi per desocupació als Estats Units van créixer amb més de tres milions de sol·licituds la setmana passada, l'increment més gran de tota la sèrie històrica, amb 6,65 milions de demandants, segons les dades del Departament de Treball dels Estats Units.

Aquest augment desmesurat es produeix malgrat que la setmana passada ja es van registrar 3,3 milions de peticions de subsidi per desocupació, fet que llavors ja havia suposat l'increment més gran de la sèrie històrica al país nord-americà.

La informació que han proporcionat tots els estats indica que els segments econòmics més afectats van ser l'activitat hotelera i la restauració per l'efecte de la pandèmia del nou coronavirus, tot i que l'impacte s'ha generalitzat en tot el sector serveis.

Un home a un supermercat dels EUA. Fotografia: Jeremy Hogan / Europa Press
15.12

Europa ha registrat més de 455.000 contagis de Covid-19 i ha superat els 30.000 morts, segons les últimes dades publicades aquest dijous pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès).

14.52
El president de l'Eurocambra, David Sassoli, i els líders dels grups parlamentaris han acordat celebrar un ple extraordinari el 16 i 17 d'abril per aprovar les darreres mesures contra la Covid-19. L'agenda del plenari, que es farà a Brussel·les com el darrer cop i permetrà votar a distància, inclou un debat amb el Consell i la Comissió sobre la resposta europea a la pandèmia i resta oberta a incloure la votació sobre qualsevol proposta legislativa o pressupostària contra el coronavirus. En la mateixa reunió, la majoria dels grups de l'Eurocambra han fet arribar a Sassoli la seva "preocupació" sobre la deriva autoritària del primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, que governa per decret indefinidament.
En aquest sentit, la majoria dels grups de la cambra han demanat a Sassoli que enviï una carta a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, perquè consideri l'aplicació de l'article 7 contra Hongria, que, en cas de tirar endavant, deixaria a Hongria sense dret a vot al Consell.
14.33

La Generalitat acceptarà els ERTO del sector pesquer i aqüícola per seguretat, si exposen justificadament la impossibilitat de complir amb les normes de seguretat en el desenvolupament de la seua activitat essencial, davant la pandèmia del coronavirus.

14.29

Vergés: 'Això encara durarà setmanes. Sabem les mesures que posarem en marxa a posteriori i no descartem que variïn en funció de com es comporta l'epidèmia a cada zona.'

14.28

Vergés, sobre els tres projectes de respiradors que ja estan en fase final: 'Estem esperant la confirmació de les acreditacions que ja s'han fet [per a posar-los en circulació]. Aquests respiradors nous començaran aviat en estudis observacionals als hospitals.'

14.25

Vergés: 'No deleguem cap responsabilitat. No totes les dades dels nostres registres de mortalitat vénen del sistema sanitari. Estem establint d'altres mecanismes, com ara amb funeràries perquè ens ajudin a tenir una idea molt més fidel del que està passant.'

14.23

Vergés, en referència als respiradors: 'No s'està intentant frenar res. Estem fent un esforç ingent perquè tots els projectes que han passat les proves requerides acabin a peu de llit a les UCI.'

14.20

Budó: 'Si hem de disposar del suport de l'exèrcit, en disposarem, perquè a Catalunya també el paguem.'

14.18

Setanta-tres casos nous i sis morts per Covid-19 a les Illes Balears en les darreres vint-i-quatre hores.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb