Alibaba: la nova mostra que el procés no espanta les inversions a Catalunya

  • Nombroses empreses han anunciat inversions a Catalunya en els últims mesos malgrat les proclames de l'unionisme que diuen que el procés allunya la inversió estrangera

VilaWeb
Redacció
16.05.2017 - 02:00
Actualització: 16.05.2017 - 09:12

Un dels arguments més usats per l’unionisme és que el procés genera una inestabilitat política que allunya les inversions estrangeres de Catalunya. En trobem molts exemples, des del govern de Mariano Rajoy fins a ex-ministres espanyols com el socialista Jordi Sevilla, que deia que tota incertesa que comporta un risc desanimava la inversió i, per tant, el creixement, fent referència al procés català. En un sentit similar es manifestava Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, quan afirmava que el procés no facilitava l’arribada de capital estranger: ‘Moltes empreses es replantegen la seva inversió a Catalunya’.

Doncs bé, ahir mateix se sabia que el gegant asiàtic Alibaba, ha elegit Barcelona com a seu logística del sud d’Europa després d’unes negociacions que es troben a la recta final i s’han portat amb discressió per part del govern i l’empresa xinesa. Aquesta inversió és una de les nombroses que han elegit Catalunya aquests darrers anys. De fet, les dades apunten que entre el 2012 i el 2016 -els anys en què el procés ha tingut més presència en la política catalana- la inversió estrangera va augmentar de mitjana un 32% respecte els anys anteriors. En concret, l’any 2016, malgrat que la inversió va caure un lleuger 1,3% respecte el récord establert l’any 2015, va ser el segon any de la història amb més inversió estrangera al Principat.

‘L’economia catalana és competitiva a escala internacional i els missatges de l’afectació del procés en les inversions, per les dades i per la realitat, es demostren rotundament falses’, explicava Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Ocupació, fa poques setmanes. I és que, en els darrers mesos, diverses empreses de prestigi han apostat per Catalunya per a invertir-hi. Ací en podeu veure un recull de les més destacadas:

  • Alibaba – El gegant del comerç electrònic xinès Alibaba vol implantar a Barcelona el centre logístic del sud d’Europa. Les negociacions entre el govern i l’empresa van començar fa mesos i ja són a la recta final.
  • Volkswagen – El grup alemany Volkswagen va comprometre el mes de març del 2016, segons que va avançar el diari Ara, més de 3.000 milions a la seva filial Seat a Catalunya els propers cinc anys i això ja va començar a traduir-se en nous projectes a Martorell l’any passat i en algunes plantes proveïdores.
  • Elis Manomatic – La multinacional francesa invertirà 21 milions d’euros i posarà en marxa una bugaderia industrial a la Zona Franca de Barcelona que crearà 300 nous llocs de feina. L’empresa va subscriure un contracte amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) per situar la planta en una parcel·la de més de 26.000 metres quadrats que anteriorment ocupava Correus.
  • Lidl – La cadena de supermercats alemanya ha adquirit una parcel·la de 120.000 metres quadrats a Martorell per edificar una plataforma de disitrubicó de grans dimensions. Es preveu que les obres d’urbanització de la parcel·la comencin al llarg del 2018.
  • Thunder Power – L’empresa de Hong Kong especialitzada en el sector dels vehicles elèctrics va anunciar el mes de març que invertirà 80 milions d’euros en la construcció d’un centre de recerca i desenvolupament (R+D) a Catalunya- Es preveu que creï uns 200 llocs de treball.
  • Inditex – Stradivarius té en la seva possessió sis parcel·les del Parc de l’Alba, a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), on la firma del grup Inditex té previst d’instal·lar el seu nou centre de disseny i que ha de donar feina a 200 persones.
  • Amazon- El centre logístic de Castellbisbal ja ha entrat en funcionament i dóna feina a dues-centes persones. Es dedica principalment a fer enviaments a tot l’estat espanyol i el sud d’Europa del servei Amazon Pantry.
  • Amazon – El centre logístic al Prat de Llobregat serà la gran inversió d’Amazon a Catalunya. Aquest centre logístic representarà una inversió total de 1.200 milions d’euros per part de la companyia i donarà feina a 1.500 persones.
  • Amazon – L’última inversió del gegant americà és el centre de suport al sud d’Europa d’Amazon, un centre multilingüe que prestarà ajut a les petites empreses dels estats francès, italià i espanyol que venen els productes mitjançant Amazon Marketplace. Donarà feina a cinc-centes persones.
  • Mango – L’empresa de moda va inaugurar l’any passat un centre logístic a Lliçà d’Amunt amb una inversió estimada de 360 milions d’euros, tal com explica Via Empresa.  Ara és propietat de la companyia belga VGP.

La Xina es fixa en Catalunya
L’arribada d’Alibaba a Catalunya és una nova evidència que el procés no espanta la inversió estrangera. De fet, segons que explica Núria Betriu, directora general d’Indústria del Govern de Catalunya i Consellera delegada d’Acció, en un article publicat a l’informe d’Esade Tendències de la inversió xinesa 2016-2017Catalunya és un aliat per al gegant xinès a l’hora de connectar-se a Europa per la seva posició estratègica i competitiva.

En els últims anys, la Xina i Catalunya han intensificat les seves relacions, un fet que contribueix a fer que més empreses hi apostin a l’hora d’invertir. Segons Betriu, Catalunya compta amb un ecosistema idoni per a esdevenir un ‘hub’ per a la captació d’inversió xinesa gràcies a les infraestructures, el sistema d’innovació, un sector TIC potent i amb un bon posicionament en àmbits de futur com l’e-commerce.

L’efecte Amazon
Alibaba no és la primera empresa que es fixa en Barcelona com a magatzem del sud d’Europa. El major competidor de l’empresa xinesa en el mercat del comerç electrònic és Amazon, que ja fa temps que es troba desplegant-se amb força a Catalunya. En pocs mesos la multinacional de Seattle ha anunciat quatre inversions milionàries a Catalunya que preveuen de crear, aproximadament, uns 2.300 llocs de feina.

Des d’Amazon ressaltaven recentment en aquest article que la ubicació de Barcelona era una de les raons per les quals havien decidit d’invertir, ja que localització del Principat és ideal perquè es tracta d’una porta d’entrada al mercat ibèric i també al sud d’Europa.

Els països que més inverteixen a Catalunya
Segons el Balanç de la inversió estrangera a Catalunya (2011-2016) publicat per Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) l’octubre de l’any passat, entre el gener del 2011 i el juny del 2016, els principals inversors del món a Catalunya ordenats per nombre de projectes han estat els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i el Japó. Si ens fixem en el volum d’inversió, els principals inversors han estat Alemanya, França, Japó i els Estats Units. Pel que fa a llocs de treball, els principals inversors són França, els Estats Units, Alemanya i el Japó.

Entre les conclusions d’aquest informe es pot llegir que entre l’any 2011 i 2016 Catalunya ha atret 14.532 milions d’euros d’inversió estrangera i ha estat responsable de la captació del 31% del volum d’inversió estrangera, del 37% del nombre de projectes i del 34% dels llocs de treball creats per aquests projectes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any