Algunes receptes antigues que tornen

  • Us oferim l’elaboració de la llaminera de porc senglar amb castanyes i fruites vermelles, l'almadroc i els bunyols de cigrons

VilaWeb
Redacció
27.05.2018 - 22:00
Actualització: 27.05.2018 - 22:02

1. Recepta prehistòrica: Llaminera de porc senglar amb castanyes i fruites vermelles

Una recepta nascuda per a servir en un sopar del Paleolític. L’autora, la cuinera Ada Parellada del restaurant Semproniana.

Ingredients:
—3 talls de llaminera de porc senglar

Per a fer la salsa de fruites vermelles:
—20 g d’aranyons
20 g de gerds
5 g de ruca picada
1 g de ginebró picat
5 g de mel

Per a fer la castanya refogada:
—100 g de castanya congelada
2 g de timó llimoner fresca
15 g de llard de porc

Elaboració
Bullim
la castanya pelada en aigua abundant durant uns quinze minuts. Refoguem aquesta castanya en una paella amb llard de porc, hi afegim fulles de timó llimoner i ho remenem.

Per a la salsa, barregem tots els ingredients en un bol i els matxuquem amb una forquilla o amb un passapuré de mà fins a aconseguir una textura fluida però rústica.

Daurem la llaminera de porc en una paella amb llard i servir sobre una brasa calenta amb les castanyes i la salsa a part. Ho acabem amb sal d’escames per sobre.

2. Recepta medieval: l’almadroc

Aquesta recepta apareix en el Llibre de Coc. L’almadroc és l’avantpassat de salses actuals com l’allioli i ja es troba referenciada al Llibre de Sent Soví. Es fa amb alls escalivats picats al morter, amb formatge ratllat, una cullerada de mantega i uns rovells d’ou. Si surt massa espès s’hi afegeix una mica de brou de carn fred. El podem posar a una amanida, farcir-ne un tomàquet, en un entrepà, damunt d’una torrada…

3.  Recepta del Renaixement: Bunyols de cigrons

El restaurant de Sergi de Meià a Barcelona no ha deixat de tenir a la seva carta aquests llevants tan populars al segle XVI.

Escorreu els cigrons, poseu-los en un pot amb la llet, l’ou, la canyella, la pell de la llimona ratllada, el sucre i el llevat i tritureu-ho tot amb la batedora. Després, afegiu-hi el bicarbonat i la farina i continueu-ho batent amb la batedora fins que la massa sigui homogènia i compacta.

A continuació, barregeu sucre i canyella en pols en un bol.

Tot seguit, prepareu una paella amb oli abundant perquè s’escalfi bé, feu els bunyols amb dues culleres, aboqueu-los a la paella i fregiu-los fins que surtin ben daurats.

Finalment, a mesura que els traieu de la paella, passeu-los pel bol del sucre i la canyella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any