Barcelona, València i Palma s’alien amb altres ciutats del sud d’Europa per combatre l’explotació turística il·limitada

  • Avui s'ha presentat la xarxa SET, que també inclou ciutats com Venècia i Lisboa

VilaWeb
ACN
26.04.2018 - 15:31
Actualització: 26.04.2018 - 16:21

La xarxa SET, formada per algunes de les ciutats més turístiques del sud d’Europa, vol combatre ‘l’explotació il·limitada’ als centres dels seus territoris. Així es desprèn del manifest fundacional que ha presentat aquest dijous l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona, una de les entitats que la componen.

Aquesta xarxa està formada des de fa sis mesos per entitats i col·lectius de Barcelona, València, Palma, Venècia, Sevilla, Lisboa i Màlaga, entre més. Segons el representat del col·lectiu ‘La ciutat vella no està en venda’ i de l’ABTS, Daniel Pardo, aquest manifest ja s’ha presentat a altres ciutats com Sant Sebastià o Màlaga i en els propers dies es farà a la resta de territoris. A més, aquesta xarxa de ciutats, ‘malgrat cadascuna d’elles presenten conflictes específics’ pretén ‘combatre’ contra l’augment de la precarietat i de la reducció del dret a l’habitatge, l’encariment i transformació del comerç local o l’especialització de l’economia de la ciutat en el sector turístic.

Tanmateix, aquesta xarxa proposa algunes solucions ‘claus’ com l’establiment de límits a la industria turística, adopció de polítiques fiscals diferenciades per a l’habitatge i allotjament turístic o la ‘desturistització’ de l’economia. D’altra banda, a la presentació del manifest també s’ha mostrat la negació cap a la reobertura del Mercat de San Antoni seguint el model d’altres mercats com el de Santa Catarina o la Boqueria perquè, segons Pardo, ‘l’actual pressió turística que pateix Barcelona posa aquesta reforma com a un autèntic caramel per als processos de turistització’. Per Pardo, no és ‘casual’ la referència a la Boqueria perquè ja hi han hagut queixes per les futures parades de degustació.

Tanmateix, la representant de l’Associació Veïns del Gòtic i l’ABTS, Reme Gómez, ha indicat que encara es troben en una fase inicial del procés i que estan buscant idees per combatre ‘conjuntament la lluita de la turistització’. Per això, els proper 18 i 19 de maig s’ha organitzat una assemblea per reflexionar sobre el turisme a Barcelona i altres nodes de la xarxa de ciutats amb tallers i xerrades que comptaran amb a presencia d’alguns representants de col·lectius d’altres ciutats. Un dels objectius clar del manifest és estendre la lluita a d’altre ciutats i regions per generar una veu plural i potent crítica amb el model turístic al sud d’Europa. ‘Es veu una visió molt negativa davant la pròxima temporada d’estiu ja que al més de gener es van superar records d’afluència’, ha explicat Pardo. A més, ha afegit que ‘per primera vegada en la història’ hi ha un govern que es preocupa per la industria turística.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any