El col·lectiu antirrepressiu Alerta Solidària ha presentat una querella al jutjat d’Instrucció de Sabadell pels delictes de detenció il·legal, contra la integritat moral, amenaces i coaccions per la detenció de Ferran Jolis el 23 de setembre. I han anunciat que els dies vinents en presentarien una altra pels drets vulnerats en la detenció de Jordi Ros.

Segons que exposa la querella de Jolis, en les set hores que va durar l’escorcoll al seu domicili de Santa Perpètua de Mogoda, no va estar assistit per cap advocat ni el van informar jurídicament dels seus drets. Tampoc no se’n va comunicar la detenció al Col·legi d’Advocats de Sabadell, sinó directament al de Madrid, que li va assignar una advocada d’ofici tot i la voluntat de la família que fos assistit per un advocat de confiança. I no va poder entrevistar-se amb l’advocat designat per la família fins al cap de vint-i-tres dies.

Després de l’escorcoll, va ser traslladat en un vehicle de la Guàrdia Civil fins a la comandància del cos a Tres Cantos (Comunitat de Madrid). Durant el viatge, que va durar més de set hores, va estar emmanillat i amb els ulls tapats. Segons que denuncia Alerta Solidària, durant el trajecte va ser amenaçat, coaccionat i interrogat de manera il·legal, amb referències constants a la seva família amb l’amenaça que si no actuava com li deien hi hauria conseqüències contra ells. Aquesta situació, diuen, va continuar durant l’estada al centre de detenció, on va estar-s’hi hores sense reunir-se amb l’advocada d’ofici. Malgrat tot, el van fer declarar des de la mitjanit fins a les sis del matí següent.

La querella exposa que la vulneració de drets va continuar a l’Audiència espanyola i a la presó de Soto del Real, on és ingressat en règim FIES.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.