Alerta per l’augment de la repressió a la República Sahariana

  • Milers de manifestants demanen a l'ONU que asseguri la protecció dels drets humans

VilaWeb
Redacció
17.02.2021 - 12:52
Actualització: 17.02.2021 - 13:18

El president de la República Àrab Sahariana Democràtica (RASD), Brahim Gali, i organitzacions de defensa dels drets humans denuncien l’augment de la violència per part de les forces policials del Marroc contra activistes i ciutadans. Dimarts a la tarda milers de manifestants van participar en una manifestació al cap de refugiats de Rabuni per demanar al Consell de Seguretat de l’ONU que denunciï les agressions i creï un mecanisme independent que asseguri la protecció i vigilància dels drets humans arreu del territori ocupat pel Marroc.

La indignació ha tornat a esclatar després que a principi de setmana la policia marroquina agredís l’activista Sultana Khaya i la seva germana, segons denuncia l’organització Equipe Media. Khaya es troba en arrest domiliari i va sortir a la porta de casa per rebre una visita quan es van produïr els fets. Aquesta organització també denuncia la detenció i desaparació de dos activistes d’Al-Aaiun, Ghali Bouhala i Mohamed Nafaa Boutasoufra.

Gali denuncia que aquesta mena de pràctiques d’initimidació i tortura física i psicològica per part de la policia del Marroc són molt habituals. És del parer que l’ONU té l’obligació moral d’impedir que es repeteixin. Els manifestants al camp de Rabuni també van reclamar la intervenció de l’organisme internacional.

L’ONU reconeix el Sàhara Occidental com un territori pendent de descolonització i diverses resolucions del Consell de Seguretat de la ONU defensen de fer un referèndum d’autodeterminació.

La tensió en aquest territori ha escalat des de la tardor del 2020, després dels moviments de l’exèrcit marroquí a Guerguerat per trencar el blocatge al trànsit que havien imposat des de feia tres setmanes manifestants sahrauís del Front Polisario. Després d’aquest episodi, Gali, que també és secretari general del Front Polisario, va anunciar que considerava que s’havia trencat l’alto-el-foc amb el Marroc de 1991 i va declarar l’estat de guerra.

El moviment solidari amb el Sàhara a Catalunya ha emès un comunicat en què denuncia que des del 13 d’octubre “ha incrementat de forma brutal la repressió i violació de drets humans contra civils i activistes”. A més, acusen l’estat espanyol de ser-ne co-responsable i insten al govern “més progressista de la història” a intervenir per aturar la violència.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any