La decisió de la justícia alemanya de denegar l’extradició del president Puigdemont per rebel·lió fa encara més feridora i difícil d’entendre la situació dels presos polítics catalans. Com pot ser que els membres d’un govern siguin acusats de rebel·lió i el president no? Pels mateixos fets el president Puigdemont no va incórrer en rebel·lió, però els seus consellers sí? Sigui com sigui, la justícia alemanya dóna molta força al clam de llibertat pels presoners polítics.

La interlocutòria alemanya és claríssima, en aquest punt: ‘És inadmissible l’extradició per càrrecs de rebel·lió.’ I en la part expositiva nega tres vegades la violència necessària per a parlar de rebel·lió: ‘La disposició delictiva alemanya d’alta traïció segons l’article 81 del codi penal requereix un grau de violència que no s’ha assolit a Espanya.’ Després: ‘El referèndum del primer d’octubre de 2017 no va originar aquest grau de violència. Els enfrontaments violents […] no van arribar pas a un nivell tal que amenacés seriosament l’ordre constitucional espanyol.’ I encara: ‘No es veuen arguments per a parlar d’actes de violència contra forces del govern central en aquest cas. Segons la informació disponible, no hi hagué aquests actes de violència.’

El fet és que la tesi del jutge Llarena (tots eren rebels i sediciosos) s’ha ensorrat a Europa, però a Espanya no. Per això Puigdemont és lliure i els consellers no. Una contradicció flagrant que Puigdemont mateix va fer notar així que es va saber la notícia:

I alguns presos van reaccionar en la mateixa línia, com Jordi Cuixart:

La manifestació de demà pren més força que mai
Demà hi ha convocada una manifestació per a reclamar l’alliberament dels presos polítics. I amb la interlocutòria alemanya d’ahir la manifestació ha pres una nova dimensió. El clam de llibertat ha guanyat més força i arguments:

I darrere el president, i les dues grans entitats cíviques del país, una multitud d’actors polítics van reclamar amb més energia que mai l’alliberament dels presos.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb