Batlles investigats per l’1-O han presentat un escrit a la fiscalia exigint que s’arxivin les seves causes de manera immediata perquè són ‘una actuació totalment desproporcionada’. Sostenen, a més, que ja s’ha superat amb escreix el termini per a presentar denúncia contra ells. A l’escrit afirmen que l’1-O va ser un acte de caràcter polític que no pot interpretar-se amb termes punitius. De fet, afirmen que no hi ha cap indici que s’hagin comès delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

Ara fa un any, l’aleshores fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, va ordenar d’investigar els 712 batlles que havien signat decrets donant suport al referèndum. La instrucció es va traduir en una cinquantena d’alcaldes anant a declarar i també en l’obertura d’investigacions per la cessió de locals per l’1-O.

L’escrit dirigit a fiscalia recorda també que s’ha superat el termini per presentar denúncia contra ells. Inicialment, els fiscals disposen de sis mesos per decidir si tiren endavant la investigació o bé arxiven la causa. Un termini, però, que pot allargar-se fins a un any. En aquest cas, però, la fiscalia general de l’estat és qui ha d’aprovar la pròrroga. ‘Com sigui, no només han sobrepassat els sis mesos fixats com a màxim de les diligències d’investigació, sinó també el termini d’un any en l’hipotètic cas que s’hagués sol·licitat, justificat i acordat una pròrroga’, sosté la defensa dels batlles. Una pròrroga, precisa a l’escrit, ‘que és de caràcter extraordinari i ha de motivar-se no només formalment sinó materialment’.

Entre aquells qui han presentat l’escrit reclamant que s’arxivin les causes per l’1-O hi ha la batllessa de Girona, Marta Madrenas, una de les primeres en declarar. Segons sosté la defensa de Madrenas, la fiscalia ‘ha fet el que no tocava’ fins i tot ‘assumint competències que no li corresponien’, perquè arran de l’1-O ja hi ha altres causes obertes al TSJC i en diversos jutjats d’instrucció. ‘Ens trobem, doncs, davant d’una parainstrucció que no pertany al nostre ordenament processal’, ha conclòs.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb