L’atac informàtic a Telefònica s’escampa arreu d’Europa i genera una gran alarma

L'atac ha afectat principalment els hospitals del Regne Unit i algunes empreses de l'estat espanyol · Diversos mitjans afirmen que es tracta d'un atac d'abast mundial

VilaWeb
Redacció
15.05.2017 - 17:59
Actualització: 15.05.2017 - 19:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un atac informàtic en massa afecta des d’aquest matí diversos països d’Europa i ha desfermat l’alarma. La notícia s’ha sabut al matí, quan s’ha notificat un atac informàtic a diverses empreses i institucions, principalment del Regne Unit i l’estat espanyol, però també a més països del món.

Què és i com actua WannaCry?
Aquest atac s’anomena WannaCry i és del tipus ‘ransomware’. Afecta els sistemes Windows, n’encripta els arxius, també aquells penjats a la xarxa, i infecta la resta de sistemes Windows que hi hagi a la mateixa xarxa. Segons que explica el Centre Criptològic espanyol, es tracta d’un atac ‘ransomware, un software que ataca el sistema, bloca l’accés a determinades parts o arxius i demana un rescat a canvi de treure’n la restricció’. En l’atac d’avui, alguns treballadors de les entitats afectades han rebut un correu demanant un pagament en ‘bitcoins’.

Aquesta mena d’atacs tenen una particularitat. En determinades condicions poden escampar-se per si sols. Únicament necessiten una via d’accés al sistema –per exemple, un correu electrònic– i una vegada infectat es propaga sol per la xarxa d’aparells. És per això que els experts recomanen de no clicar enllaços sospitosos. Una vegada l’ordinador ha estat infectat, es recomana d’apagar els equips o desconnectar la xarxa.

La sanitat pública del Regne Unit, afectada
Ara per ara, no se sap l’abast exacte del ciberatac. Els principals afectats han estat els hospitals públics del Regne Unit i algunes de les empreses espanyoles més importants, principalment Telefònica. Pel que fa al Regne Unit, l’atac informàtic ha blocat l’accés del personal hospitalari als seus ordinadors i ha hagut de desviar els pacients urgents i les ambulàncies a altres centres. Segons que han informat diversos mitjans britànics, els pacients dels hospitals no corren perill i les seves dades, malgrat que han estat encriptades, no s’haurien vist compromeses.

En total, hi ha hagut uns setze hospitals afectats. Segons que recull la BBC, es tracta de: Watford General, Southport, Lancashire, el Broomfield Hospital, el Lister-Stevenage, East&North Hertfordshire, Leicester, Northwick Park, Lincoln, St Bartholomew i Royal London, Aintree, Colchester General Hospital, Norfolk and Norwich, James Paget, Queens Hospital i UHNM-Royal Stoke.

Telefònica, l’empresa espanyola més afectada
Segons que explica eldiario.es, l’atac a Telefònica ha afectat un centenar d’ordinadors però no pas el servei de la companyia. L’empresa ha confirmat que havia estat víctima d’un atac informàtic aquest matí i, de manera immediata, s’ha activat el protocol de seguretat per a aquest tipus d’incidències, amb l’objectiu de recuperar la normalitat tan aviat com fos possible. Chema Alonso, CDO de Telefònica i cap d’estratègia de dades, s’ha fet ressò a Twitter de l’atac.

Més empreses afectades
L’atac informàtic ha anat més enllà de Telefònica i ha afectat diverses empreses. S’ha alertat d’un atac en massa de ‘ransomware’ a diverses organitzacions que afecta sistemes Windows xifrant tots els arxius i els de les unitats de xarxa a les quals estiguin connectades, i infectant la resta de sistemes Windows que hi hagi en aquesta mateixa xarxa, segons que han explicat en un comunicat.

En un principi, segons El Mundo, l’atac ha afectat el BBVA, Vodafone i Capgemini, però aquestes empreses ho han negat. Tanmateix, com recull el mateix mitjà, Iberdrola ha demanat als seus treballadors que apaguessin els ordinadors i deixessin de treballar, malgrat que també neguen haver estat atacats. En un sentit similar ha actuat també Gas Natural.

L’atac podria haver afectat més països
Segons que explica el portal Motherboard, expert en atacs informàtics, l’atac podria haver afectat fins a onze països del món. En concret, parla d’atacs a Rússia, Turquia, Alemanya, el Vietnam, Taiwan, les Filipines, el Japó, el Kazakhstan i Ucraïna, a banda del Regne Unit i l’estat espanyol. La BBC també recull aquests països i n’afegeix dos més: Itàlia i els Estats Units.

 

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes