Així ha virat Pablo Iglesias sobre l’autodeterminació de Catalunya després del 27-S

  • Podem fa del dret de decidir un dels eixos de la campanya del 20-D

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
25.10.2015 - 10:59
Actualització: 25.10.2015 - 22:25

Podem ha començat la cursa cap al 20-D fent del dret de decidir dels catalans, i concretament un referèndum vinculant a Catalunya sobre la independència, un dels eixos de la campanya. És un canvi significatiu en la manera com Podem havia enfocat aquests últims mesos, abans del 27-S, el dret dels catalans a votar sobre el seu futur polític. La direcció de Podem proposa de blindar en la constitució espanyola el dret de decidir, a més de la reforma electoral, la independència judicial, la lluita contra la corrupció i els drets socials.

Les crítiques dels partits sobiranistes a Iglesias han estat sobretot l’ambigüitat a l’hora de defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya, que era una qüestió no prioritària del seu programa polític, on aquest dret es diluïa en una eventual reforma constitucional o procés constituent que trenqués el ‘cadenat del 1978’ (sic), un procés en què haurien de participar tots els ciutadans de l’estat espanyol. En l’enfocament de Podem, hi havia una negació implícita de la sobirania de Catalunya.

‘No ho dic jo, ho diu la llei’

Això es desprenia de les declaracions d’Iglesias mateix, el mes de maig passat, per exemple, quan deia que ara per ara els catalans no podien decidir, no podien votar, perquè l’ordenament jurídic espanyol no ho feia possible. Ho deia en una entrevista a RAC-1: ‘Perquè és pugui discutir a Espanya cal obrir un procés constituent. Qualsevol responsable polític hauria de tenir en compte allò que els catalans decidissin. Només obrint un procés constituent a Catalunya i a Espanya és possible d’obrir formes jurídiques de relació diferents. No ho dic jo, ho diu la llei.’

Uns mesos abans, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, ho explicava semblantment en una entrevista a VilaWeb: ‘Per això deia que la qüestió de Catalunya és una qüestió espanyola, però no per negar als catalans el dret de decidir, sinó perquè a Espanya hi ha d’haver una discussió sobre l’articulació territorial i la llibertat. És un debat que els espanyols hem de tenir.’

La fredor de Podem sobre el dret de decidir va marcar la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques del mes de maig, i també abans del 27-S, quan Iglesias i Errejón van comandar la campanya de Catalunya Sí que es Pot. El resultat de la coalició amb ICV-EUiA en uns comicis clarament plebiscitaris fou dolent, i de resultes d’això la secretària general de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, dimití, lamentant, entre més coses, que la campanya hagués tingut un perfil poc catalanista.

El canvi de discurs, després del 27-S

Ha estat just després del 27-S que Podem (Pablo Iglesias, si més no) ha fet un tomb en el discurs sobre el dret de decidir de Catalunya. És clar que el tomb argumental el fa amb dos condicionants forts: gairebé dos milions de vots en favor de la independència de Catalunya, una majoria independentista al parlament català i una ensopegada de la coalició Catalunya Sí que es Pot.

Però fa el tomb. En dos sentits: converteix el dret de decidir en qüestió prioritària de la campanya de Podem i sembla capgirar l’ordre dels factors que havia defensat. És a dir, si fins ara el dret de decidir restava condicionat a l’ordenament jurídic espanyol, a la constitució, ara el referèndum de Catalunya s’ha de poder fer prescindint d’un procés de reforma constitucional; la constitució ja s’adaptarà el resultat del referèndum.

En el cara a cara amb Albert Rivera a La Sexta, quan els demanaren si permetrien un referèndum a Catalunya, Iglesias va dir: ‘A mi no em fa gens de por, la democràcia. No vull que Catalunya se’n vagi d’Espanya. Però nosaltres ens comprometem no únicament a permetre el referèndum sinó a promocionar-lo, i demanarem al referèndum el sí a construir un projecte comú i que Catalunya continuï com una nació dins Espanya. Seduir-los no és prohibir-los de votar i dir-los que trencaran Espanya, sinó dir-los “voteu”. I qualsevol referèndum és vinculant. Després ja veurem com es pot articular això constitucionalment. Però no tinc gens de por que els catalans votin.’

Segurament és la vegada que ha parlat més clar sobre aquesta qüestió. Ahir ja no n’era tant, de clar, quan enuncià els cinc eixos de la campanya, en el missatge de benvinguda als membres del consell ciutadà de Podem. Vegeu-ho cap al minut 18 del vídeo:

Caldrà veure com el desenvolupa, Podem, aquest eix del programa. I si –tal com diu Ramón Cotarelo– Iglesias de debò ha sortit per un moment dels platós de televisió i ha començat a parlar clar.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any