Després de l’atemptat a la Rambla de Barcelona del 17 d’agost de l’any passat, milers de persones d’arreu del món van deixar, de manera espontània, més de dotze mil objectes i documents sobre el mosaic del Pla de l’Os de Joan Miró, on es va aturar la furgoneta, com a homenatge a les víctimes. Durant tot aquest any, el comissionat de programes de memòria ha treballat per inventariar, catalogar i digitalitzar totes les mostres de condol. Aquesta tasca s’ha plasmat a la web Memorial la Rambla 17-A, on es poden consultar una a una les mostres de solidaritat.

En aquest projecte, hi han estat implicats el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), l’Arxiu Municipal Contemporani, la Direcció de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella. Durant l’any, el Centre de col·leccions del MUHBA ha documentat i digitalitzat vora vuit mil objectes, dels quals vint-i-nou mil quilos de flors, dipositats en diferents punts de la Rambla. A la web es poden consultar les ofrenes dividides en categories com flors, peluixos, joguines, espelmes, banderes, documents, peces de vestir, cartells o bijuteria. Ací en podeu veure un petit recull:

D’altra banda, l’Arxiu Municipal Contemporani s’ha encarregat de l’inventari, de la preservació i de la difusió dels documents recollits a la Rambla. Tècnics en restauració i conservació han fet el tractament de tots els documents per tal que no es deteriorin i es conservin. En total, n’hi ha 4.654 d’identificats i descrits per facilitar la seva posterior consulta a la web.

Els llibre de condol
També es poden consultar lliurement els missatges escrits als llibres de condol posats a disposició per a recollir la solidaritat amb les víctimes i el rebuig a la violència. En total, n’hi ha 102, als quals cal afegir-ne setze més de rebuts de més ciutats, ambaixades i entitats o bé que contenen escrits particulars i institucionals.

Captura d’un dels llibres de condol digitalitzats.

De moment, se n’han digitalitzat quatre, que es poden consultar íntegrament de manera interactiva. A banda, també s’hi pot llegir en text pla la transcripció dels missatges recollits.

Element memorial a la Rambla
Amb vista al 2019, l’Ajuntament de Barcelona treballa en una senyalització memorial que evoqui l’atemptat, les víctimes i la solidaritat dels ciutadans. L’element recordatori, encara per definir, formarà part del projecte de reforma de la Rambla.

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb