Google rastreja els vostres moviments encara que no ho vulgueu

  • L’agència Associated Press explica en un article que Google enregistra els moviments encara que demaneu que no ho faci · VilaWeb us ofereix una guia per a protegir-vos la privadesa

VilaWeb
Arnau Lleonart
17.08.2018 - 18:00
Actualització: 20.08.2018 - 08:15

Tots els usuaris de Google poden demanar a la companyia que no desi les seves dades de localització, però, tal com revela una investigació de l’agència Associated Press, ho fa igualment quan els usuaris fan cerques o utilitzen certes aplicacions.

D’una banda, Google emmagatzema l’anomenat ‘historial d’ubicacions’, que és senzillament una relació dels vostres moviments de cada dia i hora enregistrats per Google Maps. Podeu consultar les vostres dades en aquesta web, on veureu en un mapa tots els moviments que heu fet quan teníeu la ubicació activada.

És relativament fàcil de desactivar-lo, aquest historial d’ubicacions, per a impedir que continuï enregistrant el lloc i l’hora exactes on sou cada moment. A la pàgina d’ajuda de Google diu que el podeu desactivar en qualsevol moment i garanteix que ‘si ho feu, ja no es desaran els llocs on aneu’. Però és fals.

Fins i tot amb l’historial d’ubicacions aturat, algunes aplicacions de Google registren el lloc on éreu a hores concretes sense demanar-ho. Per exemple, la companyia fa una fotografia del lloc on sou cada vegada que obriu l’aplicació de Google Maps. Això també passa amb la informació meteorològica dels telèfons Android, que per a funcionar necessiten saber on sou. I, fins i tot, quan es fan algunes cerques, encara que no tinguin res a veure amb la localització (Associated Press posa com a exemple ‘galetes amb trossos de xocolata’ o ‘equips de ciència infantils’), Google enregistra la vostra longitud i latitud.

‘Hi ha unes quantes maneres amb què Google pot utilitzar la localització per a millorar l’experiència dels usuaris, incloent-hi l’historial d’ubicació, l’activitat a la web i en aplicacions i els serveis d’ubicació en diversos dispositius’, diu un portaveu de Google a Associated Press. ‘Expliquem d’una manera clara aquestes eines i oferim forts controls que la gent pot activar o desactivar o bé eliminar-ne l’historial en qualsevol moment.’

Com ho hem de fer per a salvaguardar la nostra privadesa?
Atenent la declaració del portaveu de Google, podem trobar diversos punts en què podem demanar que la companyia no enregistri aquesta informació. Això sí, això no garanteix que preservem la nostra privadesa, perquè les nostres dades poden ser rastrejades quan naveguem per internet a partir de l’adreça IP o quan el nostre telèfon es connecta a la xarxa de telefonia mòbil.

La primera cosa que hauríem de fer, que és la més fàcil, és desactivar l’historial d’ubicacions. Cal anar a myactivity.google.com, on podem gestionar les dades personals que es desen al nostre compte. Allà, n’hi ha prou de desmarcar el botó blau.

Automàticament us apareixerà un missatge advertint quines funcions perdreu si el desactiveu. ‘Pot ser que no vegis recomanacions basades en els llocs que has visitat ni consells útils sobre el desplaçament diari a la feina’, diu el text. Si hi esteu d’acord, heu de fer clic a ‘Posa en pausa’.

El mateix missatge ens avisa que, encara que aturem aquesta opció, les dades anteriors no se suprimiran. Per eliminar-les, cal que anem a maps.google.com/timeline, on podrem veure en un mapa on érem cada dia de la nostra vida que Google va recollir el nostre emplaçament.

Hi podem triar si volem eliminar una dada concreta segons la data o ubicació individual o bé si preferim eliminar l’historial complet. Si volem eliminar una data, hem de cercar-ne el dia concret i fer clic al botó ‘Suprimeix’ que apareix a dalt a la dreta. Per a esborrar les dades d’una localització, l’hem de pitjar sobre el mapa o la llista d’ubicacions, fer clic als tres punts de la columna esquerra i seleccionar ‘Suprimeix la parada del dia’. Després cal confirmar l’ordre tornant a fer clic a ‘Suprimeix’.

Finalment, si volem eliminar l’historial complet, cal pitjar el petit engranatge que hi ha a baix a la dreta i seleccionar ‘Suprimeix tot l’historial d’ubicacions’. Com en els altres casos, ens apareixerà un missatge de confirmació que, si acceptem, esborrarà les dades desades de l’historial d’ubicacions.

Però abans de fer-ho hi ha l’opció de descarregar una còpia de totes les nostres dades. Si hi fem clic, ens demanarà quines volem descarregar i en farà un arxiu, que pot ocupar uns quants gigabites. Una vegada creat, el podrem descarregar.

Però, com ha destapat Associated Press, amb tot això no n’hi ha prou perquè Google no enregistri les nostres dades. La següent cosa que hem de fer és demanar que no es desin les dades d’activitat a la web i en aplicacions, també a myactivity.google.com. Com que no ens permet de desactivar tan sols les dades d’ubicació que es desen quan naveguem per internet, ens apareix aquest missatge: ‘Pot ser que deixis de veure resultats de cerca més rellevants o recomanacions sobre llocs que t’interessen.’

Com abans, si ens limitem a pausar ara l’emmagatzematge de dades no n’hi ha prou per a protegir la nostra privadesa. Per això també és recomanable d’eliminar totes les dades nostres que Google té desades. Hem de fer clic a ‘Gestiona l’activitat’, que ens mostrarà totes les dades generades quan hem fet servir algun dels serveis de Google, com el navegador Chrome, el sistema operatiu de mòbils i tauletes Android, el servei de correu Gmail, el servei de mapes Google Maps o el cercador, per exemple.

Per eliminar aquesta mena de dades, hem de seleccionar ‘Suprimeix l’activitat per’, que ens ofereix de fer-ho per data o per tema. Si ho fem per data, podem seleccionar l’opció ‘tot’.

Una altra opció, si volem esborrar les dades sobre la localització, és suprimir les que ha emmagatzemat Google Maps. En aquest cas, hem de seleccionar-ho a la pestanya inferior. Tanmateix, això no garanteix que s’esborri totes les dades de localització, perquè, tal com ha descobert Associated Press, també poden ser desades quan fem algunes cerques determinades.

Finalment, també convé de desactivar la ubicació dels nostres dispositius mòbils. Cada aparell és diferent, però en general hem de cercar l’opció al menú de configuració, normalment en apartats de seguretat o privadesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any