ACN Lleida.-El Departament d’Agricultura ha decidit no autoritzar l’avançament de la data de la collita de cereals abans de l’1 de juny en els secans de Mas de Melons, Alfés, Segrià i Utxesa, que estan reconeguts com a Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) al sud del Segrià. Segons han confirmat fonts de la conselleria, s’ha rebutjat la petició que havien fet les organitzacions agràries JARC i Unió de Pagesos, que al·legaven que les condicions climàtiques havien avançat el cicle del conreu i, per tant, demanaven collir al moment òptim per evitar el risc de pèrdues. Des d’Agricultura asseguren que no es pot avançar la sega perquè perjudicaria el procés de reproducció d’espècies protegides, especialment la calàndria i el sisó, que tenen els nius en els camps de cereals. La decisió s’ha pres en funció de l’informe encarregat a la sub-direcció General de Biodiversitat i Medi Natural del departament de Territori.

L’1 de juny és la data a partir de la qual es pot fer la sega segons els compromisos de la mesura agroambiental del Pla de Desenvolupament Rural (PDR). Les organitzacions agràries van demanar poder començar abans per adaptar-se a l’estat avançat del cereal, però finalment el Govern ho ha descartat per evitar el risc de destruir els nius dels ocells protegits en aquestes ZEPAs.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]