L’advocat del TJUE dóna avui el seu parer sobre la immunitat de Junqueras

  • Tot i no ser vinculant, el tribunal acostuma a seguir la línia marcada pel dictamen

VilaWeb
Europa Press / Redacció
11.11.2019 - 21:50

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, publicarà avui les seves conclusions sobre l’abast de la immunitat europarlamentària del president d’ERC, Oriol Junqueras, en resposta a la qüestió prejudicial remesa pel Tribunal Suprem espanyol durant el judici contra el procés.

L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, sosté que el president d’ERC és protegit per la immunitat que li correspon a un eurodiputat des que va obtenir un escó en les eleccions de maig al Parlament Europeu. Ara bé, l’estat espanyol considera que no té pas aquesta protecció perquè no va recollir l’acta.

Encara que les conclusions de l’advocat no són vinculants per als jutges del TJUE, en la majoria dels casos les sentències finals segueixen la línia marcada pel primer dictamen.

El 14 d’octubre, la Gran Sala del Tribunal, amb seu a Luxemburg, va escoltar les parts en una vista, durant la qual representants legals de l’eurocambra i de la Comissió Europea van exposar que un eurodiputat no podia gaudir del benefici de la immunitat fins que no prenia possessió de l’acta i es declarava la sessió constitutiva del nou parlament.

Els experts comunitaris es van alinear també amb l’estat espanyol a l’hora de recalcar que els requisits per a ser eurodiputat corresponien a l’esfera estatal i, per tant, que en aquest cas depenia d’allò que determinés la legislació espanyola. Cap altre estat membre no hi va presentar al·legacions.

La qüestió prejudicial que examina el TJUE, la va enviar el Suprem al juny a petició de la defensa de Junqueras, que havia sol·licitat que acudís a Luxemburg en un recurs de súplica, contra la decisió de l’alt tribunal espanyol de no donar-li permís per a anar a acatar la constitució espanyola davant la Junta Electoral espanyola i, d’aquesta manera, accedir a la condició plena d’eurodiputat.

Moment des del qual s’aplica la immunitat

Els dubtes dels jutges de la Gran Sala del TJUE durant la vista es van centrar en qüestions relacionades amb el període de sessions i la temporalitat de la immunitat. Tant l’advocacia de l’estat espanyol com la Comissió Europea van respondre a la qüestió subratllant que la condició d’eurodiputat no s’adquiria fins a la sessió constitutiva del Parlament Europeu –en el cas d’aquesta legislatura, el passat 2 de juliol–, per la qual cosa ‘el moment previ’ no estava ‘garantit en cap cas per la immunitat’.

L’advocacia espanyola, a més, sostenia que el fet que es conclogués que la condició d’eurodiputat s’adquiria abans no tindria ‘cap efecte’ sobre la situació de Junqueras. Perquè, en el cas de l’estat espanyol, la immunitat parlamentària ‘només significa l’aforament al Tribunal Suprem i el suplicatori’, necessari únicament abans del judici oral.

El ministeri fiscal va afegir a les al·legacions que Junqueras havia presentat la candidatura a les europees quan el judici del procés ja acabava, cosa que, a parer seu, provava que el seu objectiu era ‘aconseguir un recer per a evitar l’aplicació de la pena’, i no pas defensar les idees i valors del Parlament Europeu.

No hi ha data per a la sentència definitiva. En els procediments accelerats, com és el de Junqueras, aquestes sentències solen dictar-se entre dos i quatre mesos després d’haver-se registrat el cas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any