Featured Video Play Icon

Avui s’ha inaugurat a Barcelona el Saló de l’Ensenyament. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha visitat la mostra juntament amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau. En el moment que feien el passeig per les instal·lacions del saló, dos comandaments militars han volgut saludar Ada Colau, que els ha deixat clar que no els volia en aquest espai, pensat per als estudiants que han de decidir quina carrera faran: ‘Ja sabeu que nosaltres, com a ajuntament, no volem que hi hagi presència militar al saló. Simplement, perquè cal separar els espais.’ En veient la cara de circumstància d’un dels comandaments, Colau ha continuat el seu camí. Podeu veure la conversa de Colau subtitulada en espanyol en aquest altre vídeo:

En aquesta mateixa inauguració, un grup d’activistes contra la presència de l’exèrcit espanyol s’ha manifestat i ha fet una escenificació, com es pot veure en aquest vídeo penjat a Twitter:

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va anunciar dimecres que el govern revisaria el conveni que permet la participació de l’exèrcit en el Saló de l’Ensenyament. El conveni actual, signat el 2008 entre la Fira de Barcelona i els departaments d’Ensenyament i Empresa, inclou l’exèrcit espanyol entre els 182 expositors del saló. Des del juliol de l’any passat, el govern té sobre la taula una petició formal del parlament per a evitar la presència de l’exèrcit al saló. La CUP lamentava fa poc la ‘inacció’ de l’executiu en aquest terreny. La diputada Pilar Castillejo va dir que això havia permès que l’opció militar continués essent presentada ‘com una sortida educativa i pacífica per als joves’. I afegia: ‘Hem d’aportar valor afegit a la societat i aprendre a matar no ho és.’

A més de l’oposició del parlament, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar fa dues setmanes una declaració institucional que instava la Generalitat a expulsar l’exèrcit del Saló de l’Ensenyament i de més salons educatius, per tal d’afavorir espais educatius lliures d’armes.

La consellera Ruiz va explicar que l’objectiu del govern era que el saló de l’Ensenyament continués essent un aparador de formació per a joves i adults i, ‘evidentment, això no inclou la formació militar’. Per això, l’executiu revisarà el conveni signat amb la Fira per tal d’impedir la presència de l’exèrcit al saló aviat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]