El govern espanyol i Podem han pactat elevar el salari mínim interprofessional a 900 euros –actualment és de 735,9 euros– si tira endavant el seu projecte de pressupost pel 2019. És un dels grans acords que han segellat avui a La Moncloa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias. Avui al matí, la vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha detallat a Rac1 que a banda d’aquesta mesura també s’han posat d’acord per legislar ‘paulatinament’ baixes de maternitat i paternitat iguals i també per apujar un punt l’impost de patrimoni a les grans fortunes per sobre dels deu milions d’euros. A més, han acordat de cedir als ajuntaments la regulació dels preus de lloguer a les zones on hi ha més inflació. ‘Brussel·les entén que la crisi i l’ajustament han deixat al país tremolant en criteris d’igualtat’, ha valorat.

L’acord es va tancar de matinada en la darrera reunió entre els dos equips negociadors. Finalment ha quedat plasmat en un document de cinquanta pàgines que al seu preàmbul defensa la necessitat de posar fre al ‘creixement’ de la ‘desigualtat, la pobresa i la precarietat’ registrada durant el mandat de Rajoy, en què ‘la majoria dels ciutadans d’aquest país s’han empobrit mentre es privilegiava una minoria’.

Entre les principals mesures, han acordat augmentar el salari mínim interprofessional fins als 900 euros al mes. A més, també hi ha acord per legislar per tal que les baixes de maternitat i paternitat sigui igual i instransferibles (una mesura impulsada ja al Congrés per Podem) i l’apujada de l’1% de l’impost de patrimoni a les grans fortunes superiors a 10 milions. Sobre el tema de les baixes de maternitat i paternitat, ha afirmat que caldrà que sigui una mesura paulatina perquè suposa un ‘esforç econòmic imprescindible’.

A banda d’aquests punts, fonts de la Moncloa confirmen que també hi ha acord per cedir als ajuntaments la regulació dels preus del lloguer a les zones on hi ha més inflació. Una mesura que afectarà de ple la ciutat de Barcelona. Calvo ha celebrat l’acord i ha explicat que hi ha setmanes de negociacions al darrera per aconseguir l’acord amb la formació d’Iglesias. ‘Calia tenir pressupost per tornar a restaurar els estralls provocats a l’estat benestar, que és la igualtat entre espanyols’, ha defensat la vice-presidenta. La vicepresidenta ha dit que si s’aconsegueixen tirar endavant suposa poder aprofitar 6.000 milions que Europa permet gastar. ‘Brussel·les entén que la crisi i l’ajustament han deixat al país tremolant en criteris d’igualtat’, ha manifestat Calvo, que repta la resta de partits del Parlament a votar a favor dels pressupost. ‘Els partits de dretes ara tindran l’enorme possibilitat de retratar-se, han de decidir si segueixen blocant el Congrés i el Senat perquè el país disposi de 6.000 milions més’, ha manifestat.

Augment de les pensions
L’acord s’estableix en 14 grans eixos, el primer del qual garanteix el manteniment del poder adquisitiu de les pensions d’acord a l’IPC. En el cas que la inflació al desembre del 2018 superi l’1,6%, els pensionistes rebran una paga de compensació. L’impacte d’aquesta mesura, segons el document és de 704 milions. El capítol de pensions també inclou un augment del 3% de les pensions mínimes i no contributives (cost: 384 MEUR), i un reforçament de l’estructura financera de la Seguretat Social. A més hi haurà dos nous trams de cotització al 2019 en el sistema especial de les treballadores de la llar, i s’impulsarà la titularitat compartida de les explotacions agràries.

En aquest mateix capítol, Podem i el govern espanyol acorden que les hores extraordinàries tornin a cotitzar a la Seguretat Social com abans del 2012 i que es revisin a la baixa les bonificacions a la contractació.

Recuperació de la sanitat universal
En un segon capítol de ‘recuperació de drets’, l’executiu espanyol es compromet a recuperar la sanitat universal gratuïta per als immigrants ‘durant el període entre el lliurament del document provisional i l’emissió de la targeta sanitària’, i a estendre aquest dret als ascendents que arriben de països extracomunitaris i per als ciutadans espanyols que viuen fora de l’Estat.

En aquest marc, es comprometen a revertir el copagament als pensionistes de forma progressiva a partir del 2019 començant pels més vulnerables, els que tenen persones a càrrec. També es posarà punt i final al copagament per transport sanitari no urgent i per alguns productes mèdics.

Derogació de les retallades en educació
En Educació, i tal com ja es va aprovar el 14 de desembre en un reia decret, el pacte inclou suprimir l’augment obligatori de la jornada lectiva dels docents i la possibilitat d’augmentar fins a un 20% les ràtios màximes d’alumnes per aula, així com l’obligació d’esperar deu dies lectius abans de contractar interins que substitueixin professors de baixa.

També inclou un augment de les beques per al curs 2019-2020 (impacte 536 milions), i dotar amb 50 MEUR la partida per a material escolar gratuït. En aquest àmbit, es reduiran de nou les taxes universitàries a ‘nivells previs a la crisi’.

Augment de les quantitats de Dependència
L’acord inclou també un augment de les quantitats que es paguen en el nivell mínim de dependència (132 milions) i la recuperació del nivell acordat derogat pel PP (383 milions). A mes, s’estableix que es recuperaran els acords financers entre l’estat i les comunitats autònomes que es van derogar el 2012, una mesura que tindrà un impacte de 515 milions més.

Seguretat Social per als familiars que cuiden
L’executiu espanyol ha accedit també a recuperar la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors familiars no professionals que l’executiu del PP va derogar el 2012. La mesura beneficarà 180.000 persones i tindrà un impacte de 315 milions. Les comunitats autònomes i ajuntaments podran regular els augments abusius de preusPel que fa a l’habitatge, el pacte proposa ampliar el pressupost en aquesta matèria en 630 milions el 2019 (38% més) i inclou mesures destacades per al lloguer com l’ampliació a cinc anys del mínim de pròrroga dels contractes.

En cas que expiri el contracte i cap de les parts hagi manifestat la voluntat de no renovar-lo, es prorrogarà automàticament tres anys més. A més no es podran demanar garanties addicionals a la fiança en metàl·lic. La mesura més destacada, però, és una modificació de la llei per ‘posar sostre als augments abusius de preus de lloguer a determinades zones’ fruit de l’ús turístic dels allotjaments. Per abordar aquesta qüestió s’impulsaran reformes normatives que permetin que les comunitats de propietaris puguin prohibir l’exercici de l’activitat de lloguer turístic, i es permetrà als ajuntaments que creïn un índex de preus de referència.

En aquest sentit, els ajuntaments podran declarar de manera temporal i excepcional una zona de mercat tensionat. També es permetrà que les comunitats i els ajuntaments puguin regular i limitar els augments abusius de preus del lloguer a aquestes zones declarades com a ‘tensionades’. L’acord estableix que les CCAA i els municipis tindran a la seva disposició mesures fiscals i sancionadores per castigar els pisos buits de grans propietaris i que es regularà per llei també la protecció a les persones hipotecades.

L’augment del salari mínim costarà 340 milions
El document també concreta que l’augment del salari mínim interprofessional fins als 900 euros a més tindrà un impacte pressupostari de 340 milions i anirà acompanyat d’altres mesures com el subsidi per desocupació especial per als majors de 52 anys (323 MEUR). També -com s’havia anunciat- una derogació dels ‘aspectes més lesius’ de la reforma laboral i l’elaboració d’un nou Estatut dels Treballadors.

L’executiu espanyol també es compromet a reformar al 2019 el sistema de cotització dels autònoms ‘per vincular-lo als ingressos reals’ i combatre la proliferació de falsos autònoms.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb