El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

L’ex-president de Catalunya Caixa Narcís Serra ha assegurat avui a l’Audiència de Barcelona que l’augment de sou de l’ex-director general Adolf Todó es devia al compromís contractual ‘d’acostar-se per etapes’ a la mediana de les retribucions dels màxims executius de les caixes d’estalvis catalanes. De fet, Serra ha dit que per primer cop a la història de l’entitat el sou del director general es va comunicar al consell d’administració, ja que anteriorment es pactava només entre ell i el president. A més, ha dit que l’augment dels sous va ser acceptat per la Generalitat i el Banc d’Espanya. Serra ho ha dit en resposta al fiscal, que l’ha interrogat durant prop de dues hores a l’inici del judici per administració deslleial.

Durant l’interrogatori, Serra ha defensat en tot moment que Caixa de Catalunya anava prou bé econòmicament abans de la crisi i es va avançar a la problemàtica del sector, reduint les inversions immobiliàries. Quan a principis del 2008 va arribar Todó al càrrec, procedent de Caixa Manresa, se li va prometre un augment de sou per equiparar-lo a la mediana, amb el mateix número de caixes per sota i per sobre, de les altres entitats catalanes. Per assolir aquest fort increment es va decidir fer-lo per etapes. No obstant, l’increment no consta al contracte de Todó, sinó només en els debats del consell d’administració i de la comissió de retribucions.

De fet, Serra ha dit diverses vegades que volien que Todó seguís a l’empresa i no se sentís ‘defraudat’, ja que tenia ‘oportunitats’ per marxar, i això el va fer pujar les retribucions que, segons el fiscal, podien arribar als 12 milions d’euros entre tots els conceptes, xifra que Serra ha considerat ‘prudent’.

Abans que l’entitat desaparegués com a tal i fos rescatada pel FROB, Serra ha dit que va voler complir el compromís amb Todó. En tot cas, els sous es van comunicar a la Generalitat i al Banc d’Espanya, amb qui hi havia una ‘comunicació fluïda’.

Tot i així, ha admès que algunes remuneracions del sector financer no li semblaven adequades. De fet, per fixar les indemnitzacions a alguns directius que deixaven l’entitat, Serra va demanar un informe extern per pagar ‘el mínim per no arribar als tribunals’, ja que alguns d’ells portaven molts anys a l’entitat. Finalment, l’informe jurídic extern va permetre pagar indemnitzacions inferiors a les inicialment proposades pels propis serveis jurídics de l’entitat.

Sobre la situació de la caixa d’estalvis, Serra ha explicat que quan els números van començar a empitjorar el 2008 i el 2009, l’entitat es va fusionar amb Caixa de Manresa i Caixa de Tarragona, a finals del 2009. El 2010 hi va haver tres trimestres seguits de creixement del PIB, cosa que va fer pensar que la crisi ja havia passat, però el 2011 va arribar ‘la crisi més greu de l’últim segle i més forta que la del 2008’.

Tot i que inicialment ha dit que no respondria a l’acusació popular, exercida per la CUP, finalment sí que ho ha fet. En resposta al seu advocat, Pau Molins, Serra ha assegurat que mai cap autoritat pública -com el Banc d’Espanya, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) o el Fons Monetari Internacional (FMI)- els van advertir que incomplien la normativa europea amb les retribucions de Todó. ‘En absolut’, ha negat Serra, que ha afegit que, per exemple, el Banc d’Espanya sí que va fer observacions sobre la fusió de les entitats, però no sobre les retribucions dels directius.

Tampoc cap de les consultories amb què treballaven va avisar el consell de l’entitat que podien incomplir la normativa europea amb l’augment de les retribucions. ‘Sens cap dubte, no’, ha resolt. L’ex-president de CatalunyaCaixa ha assenyalat també que el FROB ‘hauria suspès la col·laboració’ amb l’entitat si haguessin incomplert la normativa europea i que la Comissió Europea ‘no hauria autoritzat el FROB a capitalitzar’. A més, Serra ha afirmat que el Banc d’Espanya ‘no hauria permès que el FROB injectés diners en una entitat que era insolvent’. L’ex-president encara ha puntualitzat que era el Banc d’Espanya qui havia de dictaminar si l’entitat era ‘fonamentalment sòlida o no’ i que va resoldre que sí que ho era.

També ha dit que quan el FROB va entrar a l’accionariat de la caixa, no va fer cap retret als sous i els va seguir pagant. De fet, ha recordat que el FROB va ascendir Todó a president de l’entitat.En sortir, Serra no ha volgut afegir res més que espera que el judici acabi bé i que està content perquè ha pogut explicar amb temps i amplitud la seva versió dels fets, “que tot es va fer dins de la llei i no hi ha causa penal possible”. Els interrogatoris seguiran a partir de dimarts que ve amb Adolf Todó i els altres 39 membres del Consell d’Administració.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.