Pla general del vestíbul de l'estació de Plaça Catalunya de Barcelona, on habitualment s'hi poden veure manters

Una setantena d’efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra, amb el suport dels vigilants de TMB i de Renfe, han desplegat des d’avui un dispositiu de prevenció estable per evitar que els manters s’instal·lin als intercanviadors soterranis de la plaça de Catalunya i a la superfície. L’operatiu pretén evitar la permanència dels venedors ambulants. Des de Renfe s’havia denunciat diverses vegades que podia suposar un problema de seguretat greu en cas d’haver de desallotjar l’estació. El dispositiu estarà coordinat per la Guàrdia Urbana. En virtut de la Llei de seguretat privada, els vigilants actuaran sota la direcció dels cossos de seguretat i tindran la consideració d’agents de l’autoritat.

Els dispositius seran variables i periòdicament se n’analitzarà la seva efectivitat. En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona ha subratllat que les actuacions mantindran els criteris d’oportunitat i proporcionalitat definits per la Junta Local de Seguretat del 2016. Així, es garantirà la seguretat de totes les persones i no es generaran accions que puguin representar un dany major del que pretenen evitar.

Durant el mes de gener es van fer diverses operacions policials contra la venda ambulant, però els manters tornaven a col·locar-se quan els agents marxaven.

El comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, ha insistit en que ‘l’objectiu és que l’espai quedi buit perquè és una zona crítica ferroviària’. Ha indicat que en el cas que hi hagi gent venent s’intervindrà ‘amb la força que sigui necessària’.

Recasens ha afegit que des de l’àrea social de l’Ajuntament s’està buscant ‘una sortida legal’ a la ‘necessitat de supervivència en el dia a dia’ dels venedors. ‘Si només els donem una solució policial, sabem que no funcionarà, la solució preventiva tampoc si en paral·lel no hi posem una intervenció social’, ha exposat.

Quinze intervencions en les primeres hores
El dispositiu ha començat a les dotze del migdia d’aquest dilluns amb una setantena d’agents, que són la suma d’una quarantena d’agents de la Guàrdia Urbana i una trentena dels Mossos d’Esquadra, entre els que hi han participat tres equips d’ARRO. Aquests agents han donat suport tècnic i logístic als vigilants de TMB i Renfe, segons ha explicat l’inspector de la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Josep Jordi Guerrero.

Guerrero ha dit que la ‘intervenció preventiva’ ha ocupat el vestíbul de Renfe, la rotonda de TMB i les andanes de la línia 3 i 1 de metro. En veure el desplegament del dispositiu en un primer moment un grup de venedors ha marxat ‘sense cap mena d’enfrontament ni conflicte’, ha indicat. Després s’ha intervingut el gènere per col·laboració amb la venda ambulant a altres grups de venedors que han arribat procedents de la via de Renfe. A les tres de la tarda s’havien fet 15 intervencions d’aquest tipus sense detectar cap ocupació de l’espai.

L’inspector ha exposat que la participació dels agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos és necessària ‘donada la incapacitat manifesta per fer front a una intensitat d’ocupació de l’espai tant elevada’ per part dels vigilants de Renfe i TMB. No obstant, ha explicat que ‘la idea final del dispositiu és que sigui el propi servei de vigilància de seguretat privada la que es faci càrrec de tot el centre, del vestíbul i de les andanes’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb