ACPV i Escola Valenciana demanen de mantenir el català com a requisit per a la funció pública

  • La darrera versió de la nova llei de funció pública presentada ahir al ple del Consell no inclou el requisit lingüístic per accedir a l'administració pública

VilaWeb
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig conversa amb el conseller d'Educació Vicent Marzà i la vice-presidenta Mónica Oltra
Redacció
14.02.2020 - 12:38
Actualització: 14.02.2020 - 19:36

El Botànic ha renunciat a blindar el català a l’administració pública. Així es desprèn de la darrera versió de la nova llei de funció pública presentada ahir al ple del Consell, en la qual se suprimeix la disposició final que blindava la incorporació de la capacitació lingüística en català. Això ha fet aixecar la veu a Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana que demanen de sol·licitar una reunió amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, així com obrir una ronda de contactes amb els partits polítics amb representació a les Corts per tal que s”asseguri el requisit lingüístic quan es tramiti la llei a les Corts.

Diuen no entendre la decisió perquè hi havia un ‘amplíssim consens de les principals forces sindicals i entitats cíviques valencianes’ per la inclusió de la competència lingüística: ‘Es tracta simplement d’aplicar allò que ja s’ha acordat entre PSPV-PSOE, Compromís i Podem i que, a més, s’aplica des de fa dècades en les altres comunitats autònomes: el dret de la ciutadania a ser atesos en la llengua oficial i pròpia.’ A banda, assenyalen, era un compromís de l’acord del Botànic.

L’exclusió del requisit lingüístic sorgeix d’un qüestionament del Consell Jurídic Consultiu. A continuació la consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, va optar per suprimir-la de la llei de funció pública. Aquesta disposició final s’havia aprovat el 2017 arran d’un acord entre el conseller d’Educació, Vicent Marzà (Compromís), com a responsable de Política Lingüística, i la mateixa consellera. Encara més, el Consell va ratificar-la quan, el 2018, va donar el vist-i-plau a l’avantprojecte de llei de funció pública.

L’eliminació unilateral de la disposició final va irritar Compromís, que va reobrir la negociació per pactar que calgués un informe previ de Política Lingüística sobre la capacitació lingüística als funcionaris. Si no hi ha cap sorpresa, el projecte de llei s’aprovarà al Consell i després anirà a les Corts, on els grups podran presentar esmenes i és probable que es reobri el debat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any