ACN Barcelona.-La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha inaugurat aquest dissabte la restauració del Monestir de Santa Maria de l’Estany (Moianès), que ha durat sis mesos. La intervenció s’ha centrat en el claustre, on s’ha treballat en la millora del sistema de recollida d’aigües, la restauració de la columnata i l’adequació dels accessos. La restauració ha permès ampliar la visita del monument. Unes filtracions d’aigua i la dificultat del manteniment dels canals havia provocat la presència d’humitats, floridures i despreniment de la capa superficial de la coberta. Per tal de garantir la impermeabilització s’ha substituït la coberta existent i s’ha col·locat una nova canal perimetral a l’extrem que recull totes les aigües i protegeix el conjunt de les columnes.

Abans de visitar el claustre remodelat, la consellera ha fet un breu discurs en què ha recordat unes paraules d’Umberto Eco: “Cada cultura absorbeix elements de les cultures pròximes i llunyanes, però després es caracteritza per la manera en què incorpora aquests elements”.Al pati, a més dels nous pous de grava i d’una nova xarxa de sanejament que connecta a l’existent, s’han substituït els xiprers per una plantació de plantes aromàtiques La restauració de la columnata ha consistit en la neteja, consolidació i protecció de columnes, bases, capitells, impostes i murets del conjunt. Aquestes tasques han comptat amb el seguiment del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. A més, s’ha construït una nova escala d’accés públic que connecta la zona visitable del museu, situada a la planta baixa, amb el sobreclaustre.L’actuació al Monestir s’ha realitzat sota la direcció de l’equip format per l’arquitecta Meritxell Inaraja i els arquitectes tècnics de l’empresa Ardèvol Consultors Associats.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb