Avui acaba el termini perquè Milagrosa Martínez, ex-presidenta de les Corts Valencianes i ex-consellera de Turisme, ingressi voluntàriament a la presó que elegeixi. Martínez va ser condemnada pel Tribunal Superior de Justícia a nou anys de presó pel cas Fitur, vinculat a la trama Gürtel. Estava implicada en la construcció del pavelló del País Valencià a la Fira Internacional de Turisme. Martínez va dir que recorreria la sentència, ratificada pel Tribunal Suprem espanyol, i que presentaria un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

També estan condemnats pel mateix cas Francisco Correa, considerat el cap de la trama, amb tretze anys de presó; Pablo Crespo, número dos, amb tretze anys i tres mesos; i Álvaro Pérez, El Bigotis, amb dotze anys i tres mesos. Isaac Vidal, funcionari de l’Agència Valenciana de Turisme, està condemnat a set anys de presó; Isabel Jordá, ex-administradora d’algunes societats de Gürtel, a sis anys; Cándido Herrero, ex-treballador de l’empresa Orange Market, a quatre anys i quatre mesos; Jorge Guarro, ex-cap de Promoció de l’Agència Valenciana de Turisme, a quatre anys; i Mónica Magariños, ex-treballadora d’Orange Market, i Ana Grau, e-xcoordinadora de Fires de l’Agència Valenciana de Turisme, a tres anys cadascuna.

En la sentència, es remarca que les relacions entre les empreses de la trama Gürtel i la conselleria de Turisme eren ‘tan fluides’ abans i després dels contractes que hi va haver ‘un desembarcament’ i ‘una substitució’ de l’administració per les empreses de la trama, que confeccionaven i redactaven els contractes, dissenyant els criteris de valoració de les propostes. També diu que això va ser possible gràcies a les relacions personals d’amistat entre Correa, Pérez i Crespo amb l’ex-consellera Martínez i els funcionaris.

Entre més multes, Correa, Crespo i Pérez han d’abonar 3,9 milions cadascun pel delicte de tràfic d’influències. A més, la sentència estableix que tots tres i també Isabel Jordán, Milagrosa Martínez, Betoret, Vidal i Guarro, han d’indemnitzar de manera solidària la Generalitat en la quantitat de 271.636 euros, amb responsabilitat solidària parcial també de Mónica Magariños i Cándido Herrero.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb