Avui acaba el termini perquè Milagrosa Martínez, ex-presidenta de les Corts Valencianes i ex-consellera de Turisme, ingressi voluntàriament a la presó que elegeixi. Martínez va ser condemnada pel Tribunal Superior de Justícia a nou anys de presó pel cas Fitur, vinculat a la trama Gürtel. Estava implicada en la construcció del pavelló del País Valencià a la Fira Internacional de Turisme. Martínez va dir que recorreria la sentència, ratificada pel Tribunal Suprem espanyol, i que presentaria un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.

També estan condemnats pel mateix cas Francisco Correa, considerat el cap de la trama, amb tretze anys de presó; Pablo Crespo, número dos, amb tretze anys i tres mesos; i Álvaro Pérez, El Bigotis, amb dotze anys i tres mesos. Isaac Vidal, funcionari de l’Agència Valenciana de Turisme, està condemnat a set anys de presó; Isabel Jordá, ex-administradora d’algunes societats de Gürtel, a sis anys; Cándido Herrero, ex-treballador de l’empresa Orange Market, a quatre anys i quatre mesos; Jorge Guarro, ex-cap de Promoció de l’Agència Valenciana de Turisme, a quatre anys; i Mónica Magariños, ex-treballadora d’Orange Market, i Ana Grau, e-xcoordinadora de Fires de l’Agència Valenciana de Turisme, a tres anys cadascuna.

En la sentència, es remarca que les relacions entre les empreses de la trama Gürtel i la conselleria de Turisme eren ‘tan fluides’ abans i després dels contractes que hi va haver ‘un desembarcament’ i ‘una substitució’ de l’administració per les empreses de la trama, que confeccionaven i redactaven els contractes, dissenyant els criteris de valoració de les propostes. També diu que això va ser possible gràcies a les relacions personals d’amistat entre Correa, Pérez i Crespo amb l’ex-consellera Martínez i els funcionaris.

Entre més multes, Correa, Crespo i Pérez han d’abonar 3,9 milions cadascun pel delicte de tràfic d’influències. A més, la sentència estableix que tots tres i també Isabel Jordán, Milagrosa Martínez, Betoret, Vidal i Guarro, han d’indemnitzar de manera solidària la Generalitat en la quantitat de 271.636 euros, amb responsabilitat solidària parcial també de Mónica Magariños i Cándido Herrero.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]