Els abusos policíacs d’aquests dies: de les pilotes de goma als carrusels indiscriminats

  • Material gràfic enregistrat per mitjans i ciutadans demostren els excessos i la desproporcionalitat en les actuacions dels Mossos i la policia espanyola

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
16.10.2019 - 18:26
Actualització: 17.10.2019 - 00:07

Després de dos dies de talls de carreteres, manifestacions i aldarulls, l’opinió pública debat si els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola –coordinats en un mateix dispositiu– van actuar amb una violència desproporcionada per controlar les manifestacions. Hi ha una sèrie de vídeos i testimonis que evidencien actuacions irregulars d’alguns agents. A continuació, en repassem algunes que queden a bastament demostrades en documents gràfics.

Agressions desproporcionades

Un dels casos que més ha circulat per les xarxes és el d’un home que va rebre un cop de puny a la cara per part d’un mosso en un dels accessos a l’aeroport de Barcelona durant la mobilització de dilluns. El manifestant volia seure pacíficament a terra, però els agents li ho van impedir agredint-lo.

Un altre cas: el placatge d’un antiavalots a un manifestant que havia llançat una ampolla d’aigua a l’aire durant una protesta contra la presència del president de Ciutadans, Albert Rivera, al barri barceloní d’Horta. Malgrat que el manifestant no oposava cap resistència, l’agent s’hi va tirar a sobre.

Els agents de la policia espanyola també han fet actuacions que poden ser considerades desproporcionades i il·legals, com el cas d’aquest agent que va agredir amb un cop de porra al cap un manifestant que era d’esquena, en actitud passiva. ‘Ni la policia espanyola ni els Mossos no han respectat els protocols. Van donar cops amb la porra de dalt cap a baix, i això no és solament il·legal, sinó que també és delicte, després d’una sentència de l’Audiència Provincial per uns fets similars a les mobilitzacions de Can Vies’, recorda Andrés García Berrio, director estratègic d’Irídia, entitat de defensa dels drets humans.

Pràctiques il·legals i al límit del protocol

Arran del cas d’Ester Quintana, el 2014 el Parlament de Catalunya va prohibir l’ús de bales de goma i els Mossos d’Esquadra les van substituir per projectils de foam. Però la policia espanyola les ha continuat utilitzant i a l’aeroport de Barcelona van disparar-ne dotze. Els comandaments espanyols consideren que la prohibició no els afecta, tot i que la gestió de l’ordre públic depèn dels Mossos. A més, els Mossos tampoc no van evitar-ne l’ús.

Els projectils de foam també han causat ferides, com la d’aquest menor. Segons que ell mateix denuncia a Twitter, era a uns metres de la brigada mòbil parlant amb una amiga amb actitud pacífica quan va rebre un impacte de foam al front.

Per una altra banda, durant el dia d’ahir als carrers de l’Eixample de Barcelona, els furgons dels Mossos d’Esquadra van utilitzar unes quantes vegades la tècnica del carrusel, que consisteix a acostar-se amb vehicles a gran velocitat per dispersar manifestants. En alguns casos també s’utilitzava per precedir l’actuació dels antiavalots, que carregaven contra els manifestants després del pas de les furgonetes a tota velocitat.

Al maig, els Mossos van decidir de restringir aquesta tècnica, però des de dilluns l’han tornat a posar en pràctica de manera continuada. Segons que ha justificat el conseller d’Interior, Miquel Buch, el carrusel es reserva a ‘situacions molt concretes’. Vegeu ací un dels molts carrusels que es van practicar ahir a la nit a Barcelona.

De moment, la Conselleria d’Interior ha decidit que investigarà una actuació dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra a l’aeroport de Barcelona, on dilluns un furgó policíac va avançar amb un manifestant enfilat a la part davantera del vehicle. A la xarxa també han generat força indignació les càrregues dels Mossos contra estudiants d’Igualada, molts dels quals eren menor d’edat.

També s’han vist molts agents antiavalots sense anar identificats ni davant ni darrere de manera visible, tot i que la llei ho exigeix. Des del 2008, tots els agents de Mossos d’Esquadra han de portar el número d’identificació en un lloc visible de l’uniforme. El govern ho va aprovar amb l’objectiu de facilitar a la ciutadania el dret d’identificar en qualsevol moment els funcionaris policíacs.

Dos ferits greus

Des de dilluns, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet 256 assistències sanitàries, dues de les quals de gravetat. A una persona li va esclatar el globus ocular, no se sap si per un projectil de foam o per una bala de goma. I un home de trenta anys va ser operat a Barcelona d’un traumatisme testicular causat per un cop de porra de la policia espanyola. Han hagut d’extirpar-li entre el 30% i el 40% de la massa testicular.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any