Aamer Anwar, l’advocat defensor dels drets humans de prestigi reconegut i trajectòria llarga que defensarà Clara Ponsatí

  • Perfil del lletrat que lluitarà perquè Clara Ponsatí no sigui extradida a Espanya

VilaWeb
Roger Graells Font
26.03.2018 - 22:00
Actualització: 26.03.2018 - 22:58

Diumenge a la tarda va transcendir que Aamer Anwar defensaria a Escòcia l’ex-consellera Clara Ponsatí de la persecució de la justícia espanyola. La policia escocesa va rebre l’euroordre emesa pel jutge Pablo Llarena contra ella i va demanar-li que es lliurés, cosa que farà voluntàriament les hores vinents.

Anwar ja ha explicat que bregarà perquè Ponsatí no sigui extradida a Espanya, car considera que no hi tindria un judici just i que no hi ha cap garantia que se’n respectin els drets humans. Ell mateix va anunciar-ho al seu compte de Twitter: ‘Defensaré Clara Ponsatí de l’intent d’Espanya d’extradir-la, perquè això és una persecució política i no hi ha cap garantia que els seus drets humans siguin respectats als tribunals espanyols’.

L’euroordre ha tingut un impacte considerable a Escòcia i els mitjans britànics i escocesos se n’han fet ressò. A SkyNews, Anwar va insistir a qualificar de ‘persecució política’ l’euroordre del Tribunal Suprem espanyol contra Ponsatí.

Qui és Aamer Anwar?
Aquest advocat és el rector de la Universitat de Glasgow, és a dir, el president del claustre. D’origen paquistanès, és conegut per les seves posicions progressistes i per haver defensat els drets humans arreu del món durant les darreres tres dècades. Sovint escriu columnes a la premsa britànica i intervé en programes de ràdio i televisió, per exemple de la BBC, com a expert en matèria de drets humans, llibertats civils, dret penal i terrorisme.

Anwar ha protagonitzat lluites d’ençà que era jove. Va participar en el moviment estudiantil i en campanyes contra la introducció de taxes a la Universitat de Glasgow. Fou el primer a guanyar una acció civil contra el racisme del cos policíac escocès a la Universitat de Strathclyde, on estudiava, el 1991, quan uns agents van trencar-li les dents mentre l’insultaven per motius racials. De fet, la lluita contra aquesta actitud ha estat una de les seves tasques principals. Abans també havia dirigit una campanya contra el racisme que se suposava que existia a l’hospital dental de Glasgow.

També s’ha involucrat en la reivindicació d’una educació inclusiva per al col·lectiu LGTBI a les escoles, s’ha mostrat contrari a les targetes d’identitat per a estrangers, ha fet campanya a favor del tancament del centre de detenció Dungavel, ha format part de la plataforma Stop the War i de la campanya per a donar la benvinguda als refugiats. A més, va ser membre de la Lliga Antinazi i va col·laborar en la destrucció d’una estàtua de l’oficial nazi Rudolph Hess a la localitat escocesa d’Eaglesham, fet que va comportar-li problemes amb grupuscles nazis. Anwar va haver de canviar de nom i de domicili per seguretat.

A més, a les eleccions al càrrec que ocupa, el seu passat en el moviment estudiantil va permetre-li de fer-se proper als estudiants. Va reivindicar-se com un ‘rector obrer’ i va comprometre’s a protegir-los i a millorar l’accés al campus de les persones amb problemes de salut mental. The Tab va publicar-ne un perfil durant la campanya.

Anwar residia a Liverpool i va desplaçar-se a Escòcia el 1986 per estudiar enginyeria mecànica a la Universitat de Glasgow. El 1994, va llicenciar-se en ciències socials a Hons i el 1999, en dret a la Universitat de Strathclyde. Un dels seus èxits més grans és una campanya de disset anys gràcies a la qual va aconseguir, finalment, una condemna per l’assassinat de Surjit Singh Chhokar després d’haver acreditat que no n’hi havia hagut cap a causa del racisme institucional dels tribunals.

L’advocat de Ponsatí també ha rebut alguns guardons, com el premi Procurador de l’Any en els Heralds Law of Scotland el 2016, i Advocat de l’any el 2017 als Premis Jurídics d’Escòcia, entre més reconeixements.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any