Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

L’avenç cap a la independència es pot mesurar amb dades objectives, amb fets consumats i amb passes superades del full de ruta, però també té una dimensió perceptiva i, per tant, subjectiva. El termòmetre de la independència és una bona eina per a determinar en quin punt som del camí cap a la creació de la Catalunya independent i veure els matisos raonats de la diversitat d’opinions. Hi participen cinquanta persones de referència en un seguit d’àmbits. Des de pensadors, escriptors, columnistes i analistes fins a activistes destacats, passant per col·laboradors habituals de VilaWeb. Cadascú marca un punt entre el 0 (destrucció del país) i el 100 (independència) i raona breument per què creu que som en aquest punt. Aquest sondatge no té cap pretensió de ser científic, perquè encara no sabem quin final tindrà el procés ni quantes passes caldran per a completar-lo, però sí que servirà per a obtenir una percepció de l’estat d’ànim general.

Durant aquest darrer mes, que és el temps que ha transcorregut d’ençà del primer termòmetre, el procés ha viscut alguns capítols més que, en línies generals, han augmentat la percepció de l’acostament de la independència. La conferència de Brussel·les i el suport de la CUP a la proposta de pressupost presentada pel govern i que ben aviat serà aprovada, en són dos exemples clars. Però també hi ha fets que, a parer dels entrevistats, han anat a la contra, com ara les declaracions de Santi Vidal o la campanya d’informació del referèndum, encara per concretar. Tanmateix, la mitjana del termòmetre ha crescut i la percepció de la independència ha pujat de més de tres punts.

Alabajos, Pau – Músic
66% fletxa-verda «La viabilitat econòmica necessària per a certes estructures d’estat de les quals s’ha de dotar obligatòriament Catalunya per a encetar el procés irreversible de desconnexió no depèn exclusivament del pressupost autonòmic del 2017, però que siguin aprovats aplana el camí una miqueta més i assaona el camp de conreu. És un avanç testimonial, al meu entendre, però tota pedra fa paret i la que no, fa forat. La generositat de les forces sobiranistes a l’hora de prendre acords i pactar fulls de ruta és sempre una bona notícia: la caverna brama; mentrestant, fem via.»
Gener 2017 (65%)

Albinyana, Pep – Periodista
70% fletxa-verda «Ha passat un mes des que vam fer la primera valoració. Al meu entendre, continuem en el 70% del camí. Però això no vol dir que no s’haja avançat: en aquest temps el que s’ha aconseguit és consolidar la posició, que és una cosa imprescindible per a acabar de fer el camí. No cal córrer, sinó assegurar que tenim la força necessària per a encarar els entrebancs que ens posaran aquests darrers metres, i arribar amb prou condicions per a construir la república, nova i agraïda. Trobe que el 30% restant sí que pot anar costera avall.»
Gener 2017 (70%)

Altaió, Vicenç – Escriptor i pensador
100% fletxa-verda «

Consciència crítica i voluntat democràtica són dinàmiques de la història, per bé que la història, que s’escriu dins una fletxa positiva, sovint recula amb el nom de catàstrofe. Els sistemes tancats tenen tendència a fer implosió. Els sistemes oberts, a guanyar en punts de sortida i transformació. Amb la presència del president, el vice-president i el conseller d’exteriors en una aula del macroparlament ens hem situat a l’avantguarda política d’Europa. L’article de la presidenta del parlament en el mitjà de comunicació més prestigiós dels EUA sensibilitza la comunitat internacional respecte dels dos models: un sistema dinàmic i obert enfront d’un sistema tancat i envellit. Estimem la Democràcia.»
Gener 2017 (100%)

Antich, Xavier – Filòsof
55% fletxa-verda «El suport de la CUP al pressupost del govern, posant-hi precisament com a condició el referèndum abans del setembre i per tal de garantir-ne l’aprovació, davant la possibilitat que es convoquessin eleccions si el pressupost no es pogués aprovar, no tan sols referma, de facto i estratègicament, la majoria independentista del parlament, sinó que permet d’avançar, de manera molt enèrgica, cap a un escenari més precís i determinat que fa un mes, amb el referèndum com a horitzó.»
Gener 2017 (51%)

Bertran, Lloll – Actriu
85% fletxa-verda «Mentre ells amenacen, nosaltres avancem. I amb el sí de la CUP al pressupost, emprenem el tram final cap a ‘una pàtria lliure, lluminosa i alta’, tal com diu l’Estellés en un poema memorable.»
Gener 2017 (80%)

Boatella, Dolors – Humorista
49,9% fletxa-verda «Segons els meus càlculs, si 0 és 1714 i 100% sortir al balcó a proclamar la independència, ara som al 49,9%. A tocar del 50% que seria el referèndum. Hi som més a prop gràcies a la passada visita a Brussel·les, al pressupost de sota mínims i especialment a l’èxit de l’operació diàleg amb el govern espanyol. Espero sortir a votar l’11-S, amb la samarreta que vulgui i que sigui el primer que no celebrem cap derrota.»
Gener 2017 (40%)

Bosch, Núria – Doctora en ciències econòmiques per la UB i membre del CATN
80% fletxa-verda «Ens anem aproximant al desenllaç. El referèndum ha de desencadenar aquest desenllaç. Si es guanya, la independència serà a tocar. Si s’impedeix per la força de portar-lo a terme, hi haurà un gran xoc de trens que hauria també de conduir a la declaració de la independència. Torno a repetir que cal treballar per guanyar el referèndum i per al reconeixement internacional. No és fàcil el camí que queda, però cada vegada és més possible la Catalunya independent.»
Gener 2017 (70%)

Burniol, Ramon – Membre de l’ANC del Berguedà
70% fletxa-verda «S’ha superat un altre escull. Des de l’entorn independentista es detecta que som una mica més a prop del referèndum. Però, som més a prop de guanyar-lo? Si escoltem l’opinió del carrer, sembla que els indecisos s’allunyen del sí quan veuen la fragilitat de les tasques de govern i parlament en mans de les decisions dels militants d’un partit minoritari. No oblidem que els indecisos són els que ens han de fer guanyar o perdre.»
Gener 2017 (65%)

Calafat, Rosa – Lingüista
65% fletxa-verda «La darrera vegada deia que faltava fer un salt qualitatiu, i ara més que mai s’ha de fer. No sé en forma de què vindrà, però els esdeveniments empenyen cada vegada més cap a la independència.»
Gener 2017 (60%)

Canal, Mireia – Membre de l’ANC del Berguedà
75% fletxa-verda «Creixem gràcies a l’acord del pressupost que ens ajuda a avançar en el camí que fem com a país, igual com avancem cada vegada que anem units en la nostra diversitat. De totes maneres, crec que no podem abaixar la guàrdia, perquè la desunió també ens allunya de l’objectiu desitjat i és el nostre punt més feble.»
Gener 2017 (70%)

Cardús, Salvador – Doctor en ciències econòmiques i membre del CATN
85% fletxa-verda «Aquestes darreres setmanes hem anat endavant i endarrere. La visita a Brussel·les i, sobretot, l’aprovació del pressupost són grans passos endavant. Frivolitats com les del jutge Vidal o un cert retard en la campanya d’informació sobre el referèndum són lamentables passos enrere. L’estat, afortunadament, també per cada encert comet dos errors… Tot esperant els nous esdeveniments, com la mobilització prevista del 6-F, em mantinc en el 85%.»
Gener 2017 (85%)

Casagran, Roc – Escriptor
76% fletxa-verda «Em sembla que som un punt més enllà del que érem abans de saber que s’aprovaria el pressupost. No hi ha nous passos significatius, de moment, però si més no el govern ja no té cap excusa per a fer-se enrere. Ara toca ser valents, convocar el referèndum i no arronsar-se. I, sobretot, començar una campanya decidida a favor del sí.»
Gener 2017 (75%)

Codines, Rosa Maria – Presidenta d’Òmnium del Tarragonès
80% fletxa-verda «Considero que som al tram decisiu del camí i molt a prop del desenllaç final. Les decisions que s’hauran de prendre seran la clau. És molt important no cometre errors. Hem superat moltes dificultats. Hem de continuar essent tenaços i persistents. La convicció del nostre objectiu és clau per a arribar al final. El poble continua essent el puntal i ara més que mai hem d’estar units.»
Gener 2017 (75%)

Coromines, Diana – Editora, escriptora i traductora
80% fletxa-verda «Després de les concessions que han fet Junts pel Sí i la CUP, el front intern es reforça. Mantinguem-nos fermament units, preparem el referèndum amb rigor (els comuns no podran quedar-ne al marge; o validaran l’ofensiva antidemocràtica?) i reforcem el front extern. Arribat el moment, la comunitat internacional respondrà.»
Gener 2017 (75%)

Colomer, Neus – Membre de l’ANC de Palafrugell
75% fletxa-verda «Es van seguint les passes establertes: s’ha aprovat el pressupost i es treballa en les estructures d’estat i la internacionalització del procés. Per tant, tot i que la confrontació cada vegada és més dura, veig el poble i el govern decidits a tirar endavant.»
Gener 2017 (75%)

Corrons, Jordi – President d’Òmnium Bages
75% fletxa-verda «Crec que l’independentisme ha fet passos endavant importants, i no parlo solament de la propera aprovació del pressupost, sinó que tot sembla indicar que les estratègies de cadascun dels partits i entitats independentistes tendeixen a confluir sense que això signifiqui que aquests actors hagin de renunciar als seus valors i objectius. Anem aprenent a mantenir la unitat en la diversitat, i això ens situa en una posició molt bona per a encarar els reptes que de segur que se’ns plantejaran per materialitzar el referèndum que volen el 80% dels catalans.»
Gener 2017 (70%)

Cotarelo, Ramón – Catedràtic de la UNED
80% fletxa-verda «El pas que ha fet la CUP amb l’aprovació del pressupost és decisiu i denota una voluntat política patent per a culminar el procés. Ara mateix el govern espanyol no té opcions per a frenar-lo i el context internacional és com més va més favorable.»
Gener 2017 (75%)

Delgado, Manuel – Doctor en antropologia i professor de la UB
90% fletxa-verda «No és tant que la independència s’acosti, sinó que es precipitaran els esdeveniments. En aquest cas, l’afer Santiago Vidal ha fet prendre consciència al govern de Madrid que alguna cosa es prepara i la seva teoria del suflé i de fer una catxa es va esvaint. No perquè el que ha dit l’ex-jutge sigui veritat, sinó perquè conté elements de versemblança, encara que sigui per allò que fa la dita: ‘Quan els gossos lladren alguna cosa senten.’ Els nivells d’ansietat del govern de Madrid augmenten i s’adonen que cap de les seves opcions d’acció no faran sinó aguditzar els factors crítics.»
Gener 2017 (90%)

Deulofeu, Joan – Membre de l’ANC de Palafrugell
80% fletxa-verda «Tothom sembla que fa el seu camí, amb més encert o menys. Som a l’inici de la fase final del procés i tothom agafa posicions. El carrer està cansat i ja espera resultats, la pressió d’ambdues bandes sembla que ha de portar a una acceleració de tot plegat, volguda o no, certament. Les indiscrecions i la màquina implacable de la judicatura hi ajuda. Valoro que el conjunt de factors precipitarà esdeveniments.»
Gener 2017 (75%)

Domingo, Jordi – Advocat i membre de Constituïm
80% fletxa-verda «No em moc del 80% perquè ara arriben els moments de més complexitat, quan el govern espanyol jugarà més brut que mai i caldrà veure què ens posa damunt la taula. Els avenços seran, forçosament, més feixucs a partir d’ara, però sens dubte no hi ha retrocés, sinó ferma consolidació. La majoria de la gent persevera i persisteix. La unitat de la majoria parlamentària s’ha enfortit amb el sí al pressupost de la CUP. El treball enorme del CATN és fora de dubte; i la col·laboració del govern de l’estat continua essent inestimable (no ens falla mai). A tot això s’hi ha afegit una important constatació: la predisposició internacional a escoltar el cas de Catalunya és innegable i això foragita qualsevol idea de menysteniment o de clara objecció. Les pistes, en aquest punt, són extraordinàries.»
Gener 2017 (80%)

Escriche, Lluís – Membre de l’ANC de Berga
69% fletxa-verda «Encara que som a vuit mesos del referèndum, les pujades i baixades, en aquests moments, ens tenen en continua activitat. Les coses que ens van a favor (conferència de Brussel·les i aprovació del pressupost), els contraris intenten minimitzar-les, però no se’n surten, i les que ens van en contra, aprofiten per amplificar-les i fregar-se les mans. Hem de continuar avançant en les tres lleis bàsiques de la nova república i en la preparació pel control efectiu del territori.»
Gener 2017 (65%)

Folch, Àngels – Membre del secretariat nacional de l’ANC
84% fletxa-verda «Continuem superant les dificultats i entrebancs. Continuem avançant. Sembla que superarem l’escull del pressupost, l’estat espanyol continua mostrant al món que diu una cosa i fa la contrària, que parla de diàleg alhora que el nega, que s’omple la boca de democràcia però actua a cop de sentència del TC. Com ja vaig comentar fa un mes, no som en una sínia. Som davant el desafiament més important que ens hem proposat des del 1714. Tenim l’experiència acumulada de més de tres-cents anys de lluita. De paciència no ens en falta i ara hem de culminar la feina. Estem disposats a ser peons, a tenir l’honor de ser la pinya que permetrà culminar el castell. No ens preguntem més què fan els polítics, preguntem-nos què estem disposats a fer nosaltres per defensar els polítics, les institucions de Catalunya i guanyar la llibertat. Ara depèn de nosaltres.»
Gener 2017 (80%)

Forcades, Teresa – Metgessa, teòloga i monja benedictina
70% fletxa-verda «L’aprovació del pressupost i el compromís reiterat del govern amb el referèndum fan que apugi d’un 10% la meva valoració anterior. Pel que fa al potencial del procés per a impulsar millores socials, no hi he vist cap canvi: el pressupost ha deixat passar l’oportunitat de donar un senyal a la ciutadania que tenim un govern independent dels grans poders econòmics.»
Gener 2017 (60%)

Gabancho, Patrícia – Periodista i escriptora
77% fletxa-verda «Trio a consciència aquesta xifra perquè hem avançat poc. No aprovar el pressupost hauria significat recular fins a prop de cinquanta, però no pas fer-nos avançar gaire amb el sí. Tot està com estava, el full de ruta continua essent el mateix. Ara comença una nova etapa, en què hi haurà moments clau, començant pels judicis al 9-N i al parlament. Aquí sí que podem fer un salt endavant. Mentrestant, hauríem d’evitar de marejar la perdiu amb les dates del referèndum i més qüestions banals. Banals o serioses, tant hi fa.»
Gener 2017 (75%)

Gili, Eulàlia – Membre de l’ANC de Palamós
80% fletxa-verda «Amb l’aprovació del pressupost s’obre l’última etapa. Societat civil i institucions demostren una unitat indispensable. Si aguantem ferms i serens el xàfec que vindrà d’ara endavant, trobarem el moment oportú per a fer el trencament definitiu.»
Gener 2017 (50%)

Giner, Roser – Autora del bloc ‘Chào ông Viêt Nam‘ de VilaWeb i membre de l’ANC
97% fletxa-verda «Del 2010 al 2017 han passat moltes coses, moltes. No cal repetir-les. I ens n’hem sortit. I els nostres polítics continuen fent bé la feina i una gran majoria del poble els dóna tot el suport. Fermesa, tossuderia, convenciment, cap clar, no defallir. Un camí ben traçat. El pressupost i després la llei de transitorietat jurídica esperen a la porta del parlament, per rebre la ratificació dels diputats. Ens queda encara el tram final, que serà difícil i necessitarem molta til·la, però hi arribarem.»
Gener 2017 (95%)

Ibarz, Mercè – Escriptora, periodista i doctora en comunicació audiovisual per la UPF
65% fletxa-verda «El procés avança des de les institucions, ara amb la imminent aprovació del pressupost per la majoria parlamentària decidida a fer el referèndum. Guanyar-lo és tota una altra cosa. La convocatòria reclama per anar bé la conformitat efectiva de les altres forces de l’espai sobiranista i, així i tot, hi ha molt a fer: d’aquí ve que la meva nota no sigui gaire més alta que a primers d’any. Massa persones de la conurbació barcelonina, d’estrats socioculturals molt diversos, encara s’hi veuen al marge. El referèndum per la independència hauria, ha de ser un procés refundador d’ètica política contemporània també, ni que sigui una mica.»
Gener 2017 (60%)

Isern, Joan Josep – Crític literari, escriptor i autor del bloc ‘Totxanes, totxos i maons‘ de VilaWeb
80% fletxa-verda «Avancem. L’element clau que faltava, el pressupost, ja és un fet. I, paral·lelament, l’afany repressiu de l’estat creix, ara ja sense gaires escrúpols a l’hora de dissimular-ho. Els judicis a Mas, Ortega i Rigau, fase en la qual entrarem d’aquí a molt poc, no fa sinó intensificar la pressió de l’olla. Cada dia hi ha menys espai per als cagadubtes de l”aiaiai’ i del ‘nohoveigclar’. Avancem…»
Gener 2017 (75%)

Lázaro, Pilar – Membre de l’ANC d’Olvan
83% fletxa-verda «Anem endavant. L’acord en el pressupost era un moment crític i sembla que el superarem. Falta poc però serà dur. No hem de perdre de vista ni l’objectiu ni l’adversari. Hem de mantenir-nos units i no caure en els paranys que ens posaran. Molta calma i entesa.»
Gener 2017 (80%)

Llombart, Jofre – Periodista
53,3% fletxa-verda «Aquest és el percentatge de diputats que van a favor de la independència respecte del total de diputats que hi ha al parlament. Després del sí de la CUP al pressupost, aquesta majoria permetrà de convocar el referèndum. Però perquè el guanyi el sí caldrà ampliar el 48% actual, perquè la proporcionalitat parlamentària desapareix, en una pregunta de sí o no.»
Gener 2017 (48%)

Lluís, Joan-Lluís – Escriptor
67% fletxa-verda «Diria que hem iniciat l’últim terç del camí, consolidat, és clar, pel sí de la CUP al pressupost, però també per l’efecte psicològic de la conferència del president Puigdemont a Brussel·les. Més enllà de la crida a la comunitat internacional, el seu discurs, davant la bandera europea, li ha donat una dimensió d’home d’estat molt tranquil·litzadora.»
Gener 2017 (62%)

López Bofill, Hèctor – Escriptor i doctor en dret i professor de la UPF
55% fletxa-verda «L’entusiasme que pot suscitar l’aprovació del pressupost per part de la CUP i la perspectiva del referèndum pot fer oblidar que l’objectiu és la independència. I tant pressupost com referèndum són adjectius respecte de la secessió.»
Gener 2017 (50%)

Martí, Tomeu – Periodista
85% fletxa-verda «L’anunci de l’aprovació del pressupost per part de la CUP ens hi acosta una mica més, perquè deixa el govern sense cap excusa per a continuar el full de ruta. Els judicis polítics que comencen dilluns vinent i la mobilització popular faran que continuem avançant.»
Gener 2017 (80%)

Martínez-Vernis, Núria – Poeta
50% fletxa-verda «El 50% restant representen els entrebancs, els que hi ha i els que hi haurà, perquè crec que ara mateix un referèndum real només té un 50% de possibilitats de fer-se. Aquest 50% també és el percentatge de la societat catalana que serien favorables o no a la independència.»
Gener 2017 (70%)

Mesquida, Biel – Escriptor i poeta
60% fletxa-verda «Crec que l’altra vegada vaig ser un poc inconscient. I ara som més lúcid! L’actuació del jutge Vidal ha estat una notícia terrible. La presentació del president Puigdemont a Brussel·les de les intencions catalanes ha estat una bona notícia, com també l’article de la presidenta del parlament, Carme Forcadell, al New York Times. Però els efectes de les declaracions enfollides del jutge Vidal han fet molt de mal. No ho entenc de cap manera. Esquerra Republicana de Catalunya hauria d’haver dit més coses d’aquesta feta brutal.»
Gener 2017 (90%)

Murlà, Josep – Membre de l’ANC del Baix Empordà
85% fletxa-verda «Els vots de la CUP al pressupost eren el darrer entrebanc que podia tenir el procés. Ara sí que ho tenim a tocar, malgrat que no podem afluixar ni la societat civil ni els polítics, que han d’acabar de portar-nos fins a Ítaca. Però ara cal convèncer molts indecisos i els qui tenen por. Arromanguem-nos i posem-nos-hi.»
Gener 2017 (51%)

Obrador, Pau – Sociòleg, geògraf i professor a la Universitat de Northumbria
70% fletxa-verda «Amb l’aprovació del pressupost se supera un gran obstacle, el de la unitat dins la diversitat de l’independentisme. L’anticapitalisme no votaria amb els liberals si no fos perquè ara la cosa sí que va de veritat. El missatge és clar i contundent. Passem idò a una altra pantalla molt més difícil, l’aprovació d’un marc legal que faci efectiu el referèndum i açò en un context internacional enrarit. Hem avançat i molt, però el context internacional no és per a fer salts d’alegria (o sí).»
Gener 2017 (65%)

Olid, Bel – Escriptora i presidenta de l’AELC
51% fletxa-verda «Som allà on érem. Sí, tenim pressupost i no hem anat enrere, però és una passa molt petita cap endavant. Crec que encara no ha arribat el moment en què el procés faci el tomb definitiu.»
Gener 2017 (51%)

Oliveres, Arcadi – Professor d’Economia a la UAB i activista
37% fletxa-verda «Crec que no s’ha avançat si ens fixem en els fets del darrer mes. L’aprovació del pressupost és un acord notori, però de moment no permet de copsar si impulsarà el procés cap a la independència. Un altre element que ha sacsejat el procés aquest mes són les declaracions de Santi Vidal, però no crec que alenteixin ni accelerin res. En clau d’independència, crec que són dos fets que no tenen un pes gran a l’hora d’arribar-hi.»
Gener 2017 (37%)

Otamendi, Martxelo – Periodista
65% fletxa-verda «Tots els processos, sense el suport de la diplomàcia internacional, a priori, o a posteriori, sobretot en el cas de Catalunya, no poden tirar endavant. I crec que l’acte de Brussel·les va ser fonamental. Com molt bé van fer Puigdemont, Junqueras i Romeva, no van anar-hi a demanar res sinó a explicar què volien fer i, de passada, reivindicar el dret dels catalans a decidir el seu futur. Crec que des del punt de vista de la intervenció de la diplomàcia i de la premsa internacional va ser un acte molt importat. Van saber reivindicar una Catalunya europea, desmarcant-se de casos com el Brexit. Crec que això va agradar molt als parlamentaris»
Gener 2017 (48%)

Pasqual, Gemma – Escriptora i vice-presidenta de l’Associació Cultural del País Valencià
80% fletxa-verda «La CUP ens ha donat una bona notícia aprovant el pressupost. Però, com bé diu Vicent Partal: ‘Ara no és el moment de les emocions sinó de la intel·ligència.’ Encara queda camí per a fer i per aquest motiu crec que no s’ha avançat.»
Gener 2017 (80%)

Passola, Isona – Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català
70% fletxa-verda «Avancem una mica més. Recordem que per primera vegada tenim un parlament escollit democràticament amb majoria independentista, que ja fa passes de gegant cap a la independència; el pressupost està aprovat i el nivell de mobilització de la ciutadania, la més activa de tot Europa, no ha decaigut.»
Gener 2017 (65%)

Peretó, Juli – Bioquímic i professor de la Universitat de València
90% fletxa-verda «Mantinc la temperatura en 90, atès que aquestes darreres setmanes no sols no hi ha hagut cap indici de reconducció de l’actitud de l’estat espanyol, sinó més aviat tot el contrari. Sospite que la guerra bruta s’intensificarà i això engreixarà encara més la via cap a la república. L’aprovació del pressupost de la Generalitat aplana el camí cap al referèndum.»
Gener 2017 (90%)

Pérez, Carmen – Sociòloga
50% fletxa-verda «Crec que aquest últim mes no ens hem mogut pas. Si bé alguns poden interpretar que l’aprovació del pressupost del 2017 era un pas necessari per a fer el referèndum, uns altres entenem que només era una mesura de pressió de JxSí cap a la CUP-CC perquè l’aprovés. Sigui com sigui, ara no hi ha excuses per a no endegar les campanyes a favor del sí –tant des dels partits com des de les entitats de la societat civil– i que el govern enllesteixi els aspectes tècnics, jurídics i organitzatius que permetran que es dugui a terme el referèndum.»
Gener 2017 (50%)

Pijoan, Gerard – President d’Òmnium Eixample
65% fletxa-verda «Continuem avançant amb pas ferm. El sí de la CUP al pressupost obre la nova etapa cap al referèndum i demostra la capacitat d’entesa dels partits independentistes. A més, s’ha recuperat la unitat d’acció sobiranista amb el Pacte Nacional pel Referèndum i es va treballant en la internacionalització del procés, com vam veure a la conferència a Brussel·les. Pendents: estructures d’estat, referèndum vinculant, declaració i reconeixement. I nosaltres què hi podem fer? Mantenir la il·lusió i contagiar-la a l’entorn per aconseguir la revolta dels somriures.»
Gener 2017 (60%)

Pont, Albert – President del Cercle Català de Negocis
65% fletxa-verda «Per mi, continuem al mateix lloc. Encara que ja hem fet la major part del camí, ara toca la més difícil. Organitzar un referèndum amb resultats vinculants seria determinant per a avançar en el procés cap a la independència.»
Gener 2017 (65%)

Sabartés, Delfí – Membre de l’ANC Bellaterra
87% fletxa-verda «Percentualment, poca diferència respecte de la valoració anterior. Per: 1. La internacionalització (acte de Puigdemont, Junqueras i Romeva al Parlament Europeu) i l’acceptació del pressupost per la CUP marquen una nova dinàmica, molt positiva. 2. Cal que siguin visibles les millores socials del nou pressupost, fet que pot afavorir apropaments a l’independentisme. 3. No cometre errors. Serenor, fredor i càlcul a la partida d’escacs. Que sigui l’adversari que cometi les errades.»
Gener 2017 (85%)

Solano, Xavier – Politòleg
45% fletxa-verda «L’acord pel pressupost és una passa endavant important de cara all referèndum. Ara, en queden més com, per exemple, posar data i pregunta i fer una campanya que aconsegueixi convèncer els sectors més escèptics. No oblidem que la cosa important és guanyar el referèndum, no només fer-lo.»
Gener 2017 (40%)

Tubella, Imma – Catedràtica de comunicació i ex-rectora de la UOC
75% fletxa-verda «Em mantinc perquè aquest darrer mes no ha canviat gran cosa; en tot cas s’han consolidat els factors que apuntava en la meva darrera resposta. S’ha enfortit la majoria parlamentària independentista i l’estat espanyol es manté més tancat que mai davant un possible referèndum, cosa que hauria de fer decantar d’una vegada les persones favorables al dret de decidir però que encara confiaven que seria possible d’exercir-lo dins la legalitat de l’estat espanyol. No serà possible. Cal, però, continuar treballant per ampliar la base social i buscar les necessàries complicitats internacionals.»
Gener 2017 (75%)

Ustrell, Ricard – Periodista
28% fletxa-verda «De moment, la majoria parlamentària independentista només s’ha reafirmat. Aprovaran un pressupost que, per una banda de la baula, es consideraven imprescindibles per a dur a terme el referèndum i el procés constituent. Però no ha canviat res. És un acte de reafirmació: una mena de nova qüestió de confiança per als uns, una submissió per als altres. La CUP ha assumit un pressupost que no es creu perquè mai ningú no els pugui dir que són un obstacle del procés. Tot això és política passiva. Ara cal que hi hagi compromisos proactius. I comprovar si continua la cordialitat o es passa, finalment, a l’acció.»
Gener 2017 (25%)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.