Aquest mes el termòmetre de la independència diu que hem recorregut un 71,68% del procés. Mig punt més a prop de la fita que el mes febrer. En conjunt, els participants creuen que som en un punt força estable, seguint una tendència lleugerament ascendent. L’augment de més de tres punts del mes passat va ser conseqüència de l’acord de pressupost entre Junts pel Sí i la CUP. En canvi, aquesta vegada els judicis del 9-N no han fet créixer tan accentuadament l’optimisme.

L’argument més repetit per a mantenir la puntuació i, fins i tot, augmentar-la, ha estat l’actitud de l’estat i la judicialització de la política. ‘L’estat espanyol i les seues circumstàncies cada vegada s’assemblen més a una fàbrica d’independentistes’, diu el cantant Pau Alabajos, una declaració que descriu un estat d’opinió generalitzat.

Alabajos, Pau – Músic
67% fletxa-verda «Durant el mes de febrer del 2017 els processos judicials han evidenciat claríssimament que a l’estat espanyol tothom no és igual davant la llei. Com diria Orwell, ‘tots els animals són iguals, però hi ha animals que són més iguals que uns altres’. El sistema judicial espanyol s’ha decantat per protegir els privilegis de la corona, eludint els indicis de corrupció que afecten la infanta Cristina i el cunyat del rei, Iñaki Urdangarin. En canvi, el mateix sistema judicial ha castigat el raper de Mallorca Josep Valtònyc amb tres anys i mig de presó pel fet de fer un rap contra la monarquia. I, per acabar-ho d’adobar, les urnes acaben també als tribunals: la màxima expressió de la democràcia posada en dubte en seu judicial. L’estat espanyol i les seues circumstàncies cada vegada s’assemblen més a una fàbrica d’independentistes»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (66%)

Albinyana, Pep – Periodista
75% fletxa-verda «Com sempre s’ha dit, les presses no duen cosa bona. I a més, tampoc no tenim cap necessitat de córrer. Hem arribat al 75% del camí, una miqueta més avant que fa dos mesos, però és que ja tenim la meta a la vista, amb l’únic entrebanc que ara li queda a la part contrària: confiar que això que volem és impossible, per més evidències que hi haja que ara la impossibilitat ja és no anar-se’n. Podem acabar l’últim tram sense córrer; millor sense córrer, que sempre hi ha el perill d’entrebancar-se. I potser encara, sense voler, seran ells que ens acostaran la meta, digueu-ne referèndum o digueu-ne DUI.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (70%)

Altaió, Vicenç – Escriptor i pensador
50% fletxa-verda «Fins ara, en l’oscil·lació del combat polític, havia considerat que érem al cent sobre cent d’assolir la fi del procés: la legitimitat democràtica, el procés participatiu i la mobilització ciutadana, la feinada interna i la projecció internacional. Ara som per primera vegada a 50, a punt. Per una banda, els instruments clàssics de poder d’un estat vuitcentista en plena regla (que no menystenim) i, de l’altra, la voluntat de decidir lliurement. Cada dia més a prop.»
Gener 2017 (100%) Febrer 2017 (100%)

Antich, Xavier – Filòsof
55% fletxa-verda «Durant el darrer mes, al meu entendre, no hi ha hagut variacions substancials ni remarcables que permetin de pensar que som més a prop o més lluny de la independència que ara fa un mes. Això no vol dir que alguns esdeveniments que hi han tingut lloc no siguin importants, sinó que no ho són, tal com ho veig, respecte de la pregunta que se’ns fa.»
Gener 2017 (51%) Febrer 2017 (55%)

Bertran, Lloll – Actriu
88% fletxa-verda «Els judicis del 9-N deterioren la ja prou deteriorada democràcia de l’estat espanyol i impulsen la nostra victòria. Tal com, si fa no fa, diu Shakespeare a Hamlet, ‘Alguna cosa fa pudor de podrit a Madrit
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (85%)

Boatella, Dolors – Creativa
49,99% fletxa-verda «Gairebé es pot sentir l’olor dels tancs entrant per la Diagonal. El referèndum (50%) és a tocar. Després dels últims judicis polítics i de l’èxit de l’operació diàleg amb el govern espanyol, crec que si s’obrís la consulta a tot Espanya, fins a Castilla-La Manxa votarien a favor.»
Gener 2017 (40%) Febrer 2017 (49,9%)

Bosch, Núria – Doctora en ciències econòmiques per la UB i membre del CATN
80% fletxa-verda «Em mantinc. Els judicis del president Mas, Ortega i Rigau i també el de Francesc Homs crec que han fet augmentar la base independentista, però fins que no se’n sàpiguen les sentències no se’n pot fer una avaluació correcta de l’efecte, ja que segons quines siguin, el procés pot evolucionar d’una manera o altra. Els pròxims mesos són crucials.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (80%)

Burniol, Ramon – Membre de l’ANC del Berguedà
75% fletxa-verda «Un mes de febrer amb molta activitat. El procés judicial contra Mas, Ortega, Rigau i Homs, ha servit per a unir les forces independentistes. Han tornat a insinuar noves proves de la corrupció del 3%, hi ha hagut nous escorcolls, han volgut sembrar el dubte amb les declaracions de Mas, han intentat fer veure que Puigdemont negociava a l’esquena de JxSí i de la CUP… Tot s’ha fet amb l’objectiu de dividir els partits independentistes, però aquesta vegada la reacció dels partits ha estat d’unió davant l’adversari comú. Això esvaeix dubtes dels indecisos sobre la cohesió i estabilitat del moviment. Les adhesions al Pacte Nacional pel Referèndum i la proposta de modificar el reglament del parlament refermen la força de les accions.»
Gener 2017 (65%Febrer 2017 (70%)

Calafat, Rosa – Lingüista
65% fletxa-verda «Pens que els darrers esdeveniments omplen encara més de consciència col·lectiva l’asimetria que l’estat espanyol ens ha aplicat. Ara tanmateix ens resta aquest 40% que s’ha de remenar dins les golfes polítiques. Poc soroll, i documents d’estat catalans, redactats per nosaltres i per a nosaltres.»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (65%)

Canal, Mireia – Membre de l’ANC del Berguedà
77% fletxa-verda «Els passos que fa l’estat espanyol crec que no li van a favor i fa la sensació que actua a la desesperada. Hem de ser conscients de les nostres forces i les de l’estat. Nosaltres tenim la raó, mentre que l’estat té els mitjans coercitius, econòmics i de comunicació. Això ens dificulta arribar a una part important de la població del nostre país. Enfront d’aquestes actuacions de l’estat, hem d’esperar que els qui encara no s’han afegit al nostre camí d’alliberament, s’adonin de què passa i ens hi acompanyin.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (75%)

Cardús, Salvador – Doctor en ciències econòmiques i membre del CATN
85% fletxa-verda «No ens hem mogut d’on som, que és molt. Anem acabant d’instal·lar el camp per a l’ascensió final, i cal assegurar la posició i esperar el millor moment. El 6 de febrer va mostrar que tothom era al seu lloc. El judici d’Homs servirà per a mesurar les dificultats de l’ascensió final. Les actuacions judicials recents confirmant el caràcter polític de les acusacions o les oportunes intoxicacions informatives sobre corrupcions hipotètiques, també són indicacions del clima. Ara mateix, no retrocedir ja és avançar. Però l’atac al cim no ha començat.»
Gener 2017 (85%) Febrer 2017 (85%)

Casagran, Roc – Escriptor
77% fletxa-verda «Diria que continuem si fa no fa on érem, però m’imagino que hi ha un seguit de gestions enfocades a fer el referèndum que, per prudència, no es fan públiques per no facilitar la guerra bruta del govern espanyol. Em sembla que el gest de Nuet denunciant la persecució per motius polítics, tot i que ell no sigui obertament independentista, és una notícia molt bona pel que fa a la unitat dels demòcrates.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (76%)

Codines, Rosa Maria – Presidenta d’Òmnium del Tarragonès
80% fletxa-verda «Crec que som ben a prop perquè la situació judicial es va tornant insostenible. La majoria independentista que hi ha al parlament caldrà ha de prendre decisions fermes. Malgrat tot, penso que la línia vermella serà quan es processin els càrrecs electes, com la presidenta i els membres de la mesa. Ara ens cal serenitat, dignitat i molta esperança. La tenacitat per a aconseguir l’objectiu serà clau i, a més a més, hem de fer les coses ben fetes, sense cometre cap error.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%)

Coromines, Diana – Editora, escriptora i traductora
80% fletxa-verda «Mentre ens preparem per convocar el referèndum des d’una nova legalitat –situació molt diferent de la del 9-N, que era autonòmica–, s’enforteix, a mesura que avancen els judicis contra els nostres polítics i contra la democràcia, el múscul fonamental per a culminar el procés: la mobilització popular. Alhora, als parlaments i cancelleries d’Europa, sobretot al nord, segueixen de prop tot això que passa. Anem bé.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%)

Colomer, Neus – Membre de l’ANC de Palafrugell
75% fletxa-verda «Aquest últim mes s’ha intensificat l’agressivitat de l’estat, amb amenaces d’investigació i querelles als nostres parlamentaris, i multes a les entitats independentistes. Però tot això no ha fet sinó fer augmentar els nostres suports i fer créixer el descrèdit democràtic de l’estat. Si ens mantenim units, no ens posem nerviosos i no caiem en la provocació ho tenim a tocar.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (75%)

Corrons, Jordi – President d’Òmnium Bages
80% fletxa-verda «Aquestes darreres setmanes, l’independentisme, tant l’institucional com el de les entitats sobiranistes i el popular, demostra una solidesa i una maduresa de primer nivell a l’hora de respondre a les ofensives judicials, mediàtiques i polítiques orquestrades des de l’estat espanyol. Entrem en la fase decisiva del procés que ens ha de dur a fer el referèndum, i ara més que mai és important no cometre errors i mantenir la unitat d’acció.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (75%)

Cotarelo, Ramón – Catedràtic de la UNED
80% fletxa-verda «No crec que hagi canviat res des del mes passat. Hi ha un compàs d’espera. Els processos judicials poden ser un accelerador o un fre. El govern central està movent-se i el bloc independentista dubta davant d’una decisió crucial: avançar el referèndum o no.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%)

Delgado, Manuel – Doctor en antropologia i professor de la UB
92% fletxa-verda «La incomprensible actuació de l’estat espanyol beneficia l’avenç del procés. L’última mostra de la seva incompetència ha estat l’exclusió de Joan Josep Nuet de la querella, amb la impecable resposta del diputat de Catalunya Sí que es Pot. L’única esperança que té l’estat és mantenir el 52% que no va decantar-se per partits independentistes, una situació que pot fer el tomb quan els comuns no tinguin més remei que definir-se.»
Gener 2017 (90%) Febrer 2017 (90%)

Deulofeu, Joan – Membre de l’ANC de Palafrugell
85% fletxa-verda «Els dos judicis del 9-N ens transmeten una imatge d’un TC barroer. Tampoc no es percep que la maquinària de l’estat estigui gaire fina en general, fent proves aquí i allà però sense denotar unes clares idees. Aquí també fem errors, naturalment, però anem fent el nostre camí amb una direcció clara, acabar les lleis de desconnexió i anar per feina. Potser expliquem massa coses. Continuo creient que serà difícil d’arribar al setembre.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%)

Domingo, Jordi – Advocat i membre de Constituïm
85% fletxa-verda «A mesura que passa el temps, tot va prenent la forma definitiva. El bloc independentista dóna exemple de compartir objectius més enllà de les diferències; la feina ben feta s’acumula inexorablement; des del punt de vista internacional no hi ha res que, de moment, grinyoli; el govern de l’estat posa cada vegada més en evidència –dins i fora– les seves pròpies mancances democràtiques i la més absoluta incapacitat de gestionar i resoldre el conflicte, maniobrar en termes democràtics i negociar com faria un veritable país democràtic. Tot se li ha escapat literalment de les mans. Ja no hi és a temps i això ens fa avançar. Ara només cal que la gent persistim i perseverem, tot preparant-nos per l’última escomesa final. La llei de transitorietat i el referèndum seran moments clau.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (80%)

Escriche, Lluís – Membre de l’ANC de Berga
70% fletxa-verda «Continuem el camí sense defallir, però, tot i el cop de força del 6-F i de la discriminació ideològica de la ‘justícia’ de l’estat encausant només una part dels membres de la mesa del parlament, encara estem mancats de vots per a assegurar-nos la victòria al referèndum.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (69%)

Folch, Àngels – Membre del secretariat nacional de l’ANC
84% fletxa-verda «Aquest darrer mes hi ha hagut molt soroll. El soroll dispersa, atabala i pot causar confusió. I tinc la impressió que continuem més o menys o érem. Hem entrat fa dies en la fase de la incertesa. Cada dia es farà més difícil d’analitzar la situació. Cada dia que passa necessitarem més serenitat per a allunyar-nos del soroll mediàtic i poder valorar amb el cap fred i desapassionadament on som.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (84%)

Forcades, Teresa – Metgessa, teòloga i monja benedictina
70% fletxa-verda (*)
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (70%)

Gabancho, Patrícia – Periodista i escriptora
77% fletxa-verda «Repeteixo la xifra del mes anterior perquè hem d’anar amb compte amb la pretensió d’avançar a gambades en poc temps. El procés continua endavant però estem encara en el mateix tram de camí. I això és bo perquè significa que no reculem ni perdem forces, entre altres coses perquè els fets de cada dia –l’espectacle de la justícia, la manca de resposta política de l’estat– ens hi reafirmen. Tot va bé. Tothom és al seu lloc.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (77%)

Gili, Eulàlia – Membre de l’ANC de Palamós
85% fletxa-verda «Els judicis recents no fan sinó enfortir la unitat, tan necessària, i obrir els ulls als demòcrates no-independentistes. Potser ara la clau és actuar amb total determinació i sense complexos perquè es visualitzi un tsunami guanyador per assolir el 100%.»
Gener 2017 (50%) Febrer 2017 (80%)

Giner, Roser – Autora del bloc ‘Chào ông Viêt Nam‘ de VilaWeb i membre de l’ANC
97% fletxa-verda «Ens hi anem aproximant. Aquest últim mes no ens hem mogut gaire. El ritme és el que és. El nostre parlament i els 72 diputats i el govern de la Generalitat continuen ferms i fent la feina. Un període en què s’han parat tots els cops i embats de l’estat del ‘reino de España’. I si finalment, com sembla, s’impedeix el referèndum, el xoc de trens serà ja un fet. Cal continuar eixamplant el teixit social i no ho farem sols, els fets d’aquest últim mes amb els judicis i possibles inhabilitacions acabaran la feina. Una vegada entri la llei de transitorietat al Parlament, els tres mesos vinents seran definitius. Som a l’últim tram.»
Gener 2017 (95%) Febrer 2017 (97%)

Ibarz, Mercè – Escriptora, periodista i doctora en comunicació audiovisual per la UPF
66% fletxa-verda «Torno a dir que una cosa és fer el referèndum, una altra guanyar-lo i una tercera l’estat propi. En el termòmetre de la independència no veig ara mateix més temperatura amunt que la febre provocada per les bestieses de l’estat espanyol, d’una miopia democràtica esfereïdora. Si pitjor, millor? Tal vegada: la por, fora. Ara: si parlem de la voluntat democràtica de la ciutadania de decidir-se per la independència, no cal ser dels comuns ni compartir els seus idearis i giragonses analítiques per a sospitar que el fum que a tanta gent ens surt pel nas està cegant massa ulls, per dir-ho amb la cançó. Ni miopia democràtica ni ceguesa indepe: apamar. Ja ho sé, ja ho sé: a Catalunya sempre se li demana més, el màxim (com a les dones, quina creu). Però mira, per alguna cosa deu ser (potser provoca enveja civilitzadora, com les dones: que aquí també et pelen, eh). Fer un estat és avui més compromès que mai, no trobeu?»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (65%)

Isern, Joan Josep – Crític literari, escriptor i autor del bloc ‘Totxanes, totxos i maons‘ de VilaWeb
84% fletxa-verda «S’ha constatat una vegada més la incompetència de les institucions espanyoles per a entendre que passa aquí. Espanya mai no ens falla i aquest febrer ho ha demostrat novament: ha continuat la persecució dels tribunals contra els nostres polítics mentre que, paral·lelament, la mateixa ‘justícia’ espanyola alliberava membres de la família Borbó i els permetia que continuessin fent la viu-viu a Suïssa. La democràcia a Espanya s’ha fos. Ja no existeix. S’han instal·lat en el post-franquisme, i encara gràcies.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (80%)

Lázaro, Pilar – Membre de l’ANC d’Olvan
83% fletxa-verda «El camí és costerut. Hem passat uns dies confusos i suposo que això anirà in crescendo, però de moment tot resta igual. El poble continua responent quan cal. El 6-F ho va tornar a demostrar. No tinc tan clar que alguns polítics estiguin a la mateixa alçada.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (83%)

Llombart, Jofre – Periodista
53,3% fletxa-verda «És el mateix percentatge que vaig posar ara fa un mes. No hi percebo cap canvi substancial. Sí que han passat coses però crec que des de fa temps les posicions no es mouen: els partidaris de la independència no han deixat de ser-ho i els qui s’hi oposen ho continuen fent. No s’ha fet cap avenç ni tampoc cap retrocés.»
Gener 2017 (48%) Febrer 2017 (53,3%)

Lluís, Joan-Lluís – Escriptor
69% fletxa-verda «La pressió espanyola, com era previsible, s’intensifica. Barroera al punt just per a desviar una mica més la simpatia internacional cap a Catalunya.»
Gener 2017 (62%) Febrer 2017 (67%)

López Bofill, Hèctor – Escriptor i doctor en dret i professor de la UPF
70% fletxa-verda «La repressió exercida per l’estat espanyol contra càrrecs electes pot desencadenar un moviment de protesta decisiu i una certa atenció per part de la comunitat internacional. El catalitzador d’un gest rupturista no vindrà tant de l’exercici de propostes democràtiques per part dels catalans –difícilment practicables en el context constitucional espanyol– com de la reacció als poders coactius de l’estat.»
Gener 2017 (50%) Febrer 2017 (55%)

Martí, Tomeu – Periodista
87% fletxa-verda «Honestament tenc molts dubtes de si hem avançat o no. Els aparells de l’estat espanyol ha engegat tota la maquinària per generar confusió: aparell judicial perseguint els independentistes, filtracions de reunions i contactes, pressió mediàtica constant damunt els líders independentistes i guerra bruta contra persones i entitats de l’independentisme. I, malgrat tot això, veig clar que no hem retrocedit. L’independentisme ha aguantat prou bé tota aquesta pressió, però ara li caldrà fer un esforç de cohesió més gran que mai. Contra els atacs que s’acosten, cal assumir que, pel bé col·lectiu, alguns líders hauran de sacrificar-se, que avui, per fortuna, no vol dir ser afusellats sinó suportar persecució general i allò que als EUA en diuen Character assassination. Malgrat els dubtes, situaré el procés en el 87%.»
Gener 2017 (80%) Febrer 2017 (85%)

Martínez-Vernis, Núria – Poeta
40% fletxa-verda «El percentatge dins el meu cervell baixa. Ara diria un 40, i no per falta de voluntats sinó pels impediments, que en són molts, i semblen infranquejables. I no cal ambicionar uns terminis tan curts de celebracions de referèndums o declaracions d’independència.»
Gener 2017 (70%) Febrer 2017 (50%)

Mesquida, Biel – Escriptor i poeta
75% fletxa-verda «Crec que hi ha una clara tendència per part del poder de l’estat central a tacar el procés de paranys. Els més clars són els jurídics, però també actuen amb mala fe en altres àmbits. Mentrestant, les posicions independentistes són cada cop més nítides, clares i ètiques per part d’aquells que creuen el que practiquen i practiquen el que creuen.»
Gener 2017 (90%) Febrer 2017 (60%)

Murlà, Josep – Membre de l’ANC del Baix Empordà
90% fletxa-verda «Potser ho escric més amb el cor que no pas amb el cap, però vull creure que continuem avançant en el bon camí malgrat tots els entrebancs. Ara no podem defallir, després de tant temps de lluita. Cal preparar-nos per quan sigui el moment d’empènyer i de comprometre’ns tots. Ningú no va dir que seria fàcil.»
Gener 2017 (51%) Febrer 2017 (85%)

Obrador, Pau – Sociòleg, geògraf i professor a la Universitat de Northumbria
70% fletxa-verda «El mes de febrer hem vist com Espanya accelerava el xoc de trens amb l’ajuda de fiscals i jutges. L’executiu s’ha menjat el poder legislatiu i el judicial en una operació que fa olor de cop d’estat. La judicialització del procés demostra l’extraordinària feblesa de la seva estratègia política. Tanmateix, no podem desestimar mai la seva força. De comandar en saben molt. Mentrestant des de Catalunya anem a pas de tortuga perquè volem fer les coses bé. Encara no tenim ni pressupost, ni llei de desconnexió ni hem començat la campanya del referèndum. Alerta que amb tanta cautela el tren no ens passi per damunt. Tanmateix, una cosa em fa ser optimista. La unitat i la convicció del sobiranisme és més gran mai. I és que Espanya no deixa aire per respirar. Entre Rajoy i el sobiranisme només hi ha terra cremada.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (70%)

Olid, Bel – Escriptora i presidenta de l’AELC
55% fletxa-verda «La resposta injustificable de l’estat indigna també molta gent que no és independentista, alhora que uneix els que ja ho eren. És útil de tenir un enemic comú, ens concentra en l’objectiu principal i relaxa les batalles internes. Això només pot ser positiu.»
Gener 2017 (51%) Febrer 2017 (51%)

Oliveres, Arcadi – Professor d’Economia a la UAB i activista
37% fletxa-verda «Crec que el comptador no s’ha mogut de lloc perquè encara no se saben les sentències dels judicis que han marcat aquest últim mes. Sobre els processos que veiem aquests dies, tinc la impressió que hi ha errors en totes dues bandes. El govern espanyol, perquè respon a la política amb judicis. I Mas, Oretega i Rigau, perquè s’han escapolit de la responsabilitat de 9-N. És una qüestió d’estratègia i si es vol mostrar el desacord amb la judicialització de la política, s’ha de mostrar desobediència en tots els actes.»
Gener 2017 (37%) Gener 2017 (37%)

Otamendi, Martxelo – Periodista
70% fletxa-verda «Després dels dos judicis –el de Mas, Ortega i Rigau i el d’Homs–, és clar que el sentiment independentista en surt reforçat. I aquells que no el senten, també poden sentir-se agredits de veure que un polític pot ser inhabilitat per haver organitzat una consulta. Tinc la sensació que Madrid no va aturar la maquinària judicial a temps i ara se’ls ha escapat de les mans.»
Gener 2017 (48%) Gener 2017 (65%)

Pasqual, Gemma – Escriptora i vice-presidenta de l’Associació Cultural del País Valencià
75% fletxa-verda «Com diu Martí i Pol, serem allò que vulguem ser… Però no ens ho faran fàcil. Han posat en funcionament tota la maquinària judicial, no serà un joc net. El poble català ha d’estar preparat, mantenir el cap fred i no abandonar l’objectiu.»
Gener 2017 (80%) Gener 2017 (80%)

Passola, Isona – Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català
70% fletxa-verda «Continuem en un 70%. Durant aquest mes la judicialització política del procés ha fet encara més evident la manca d’interès d’Espanya per a dur a terme el projecte de diàleg. Arran d’aquesta clara negativa, cada vegada hi ha menys dubte que l’única opció que queda és tirar pel dret i fer el nostre camí cap a la independència.»
Gener 2017 (65%) Gener 2017 (70%)

Peretó, Juli – Bioquímic i professor de la Universitat de València
90% fletxa-verda «No modifique la meua puntuació perquè l’escalada d’agressivitat mediàtica i judicial i l’absència de diàleg constructiu continua empentant costera avall el procés.»
Gener 2017 (90%) Febrer 2017 (90%)

Pérez, Carmen – Sociòloga
50% fletxa-verda «En aquest últim mes, les coses més importants han passat dins les sales dels jutjats. Això ha contribuït a la mobilització d’una part –minoritària– de l’independentisme i segurament contribueix a constatar els dèficits democràtics de l’estat espanyol. No obstant això, en aquestes últimes setmanes no hi ha hagut cap avenç significatiu en el procés d’independència. Caldrà esperar l’aprovació de les lleis de desconnexió i la convocatòria del referèndum.»
Gener 2017 (50%) Febrer 2017 (50%)

Pijoan, Gerard – President d’Òmnium Eixample
65% fletxa-verda «Mantinc la puntuació del mes anterior perquè en el procés cap a la independència no hem fet cap pas destacat. Tot i que hem vist certs indicis positius respecte de la consolidació de la majoria social independentista. Per exemple, els judicis del 9-N ens corroboren que no hi ha pacte possible amb l’estat. La persecució judicial dels anhels democràtics de la societat catalana pot acabar essent un dels elements que facin decantar els sobiranistes no independentistes cap al sí. I les amenaces d’intervenció per part d’alguns mitjans espanyols i certs partits polítics és la millor mostra que la independència és factible i, sobretot, que no saben com aturar-la.»
Gener 2017 (60%) Febrer 2017 (65%)

Pont, Albert – President del Cercle Català de Negocis
65% fletxa-verda «Continuem en la Catalunya autonòmica. L’operació Catalunya i els processos judicials contra polítics catalans per la convocatòria del 9-N han fet impacte en la comunitat internacional perquè evidencien la baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol. Però no implicaran un avenç significatiu en el procés cap a la independència fins que no tinguem les sentències fermes i decidim d’incomplir-les.»
Gener 2017 (65%) Febrer 2017 (65%)

Sabartés, Delfí – Membre de l’ANC Bellaterra
87% fletxa-verda «L’estat ha intensificat el to amenaçador i s’hi han implicat mitjans que, desacomplexats, ara són portaveus dels missatges de la caverna mediàtica espanyola. Són moviments clàssics per a guanyar el relat, de cara a l’interior i sobretot, de cara a l’exterior. Mentre no es convoqui el referèndum les agressions de l’estat i tots els mitjans espanyols creixeran per evitar que es convoqui. Des de Catalunya hi ha una certa pausa institucional malgrat els assetjaments judicials i els incompliments polítics de tota mena. Sí que es denuncien els fets, però en to moderat i de bona educació. També convé guanyar el relat d’acord amb els valors que han caracteritzat el procés i sobretot, treballar per tenir-ho tot a punt per quan calgui.»
Gener 2017 (85%) Febrer 2017 (87%)

Solano, Xavier – Politòleg
45% fletxa-verda (*)
Gener 2017 (40%) Febrer 2017 (45%)

Tubella, Imma – Catedràtica de comunicació i ex-rectora de la UOC
77% fletxa-verda «Més que avançar, ens consolidem a poc a poc. Sobretot, gràcies als errors d’un estat que prefereix la judicialització abans que el diàleg. De tota manera, crec que ens cal una gran coalició, amb vista al referèndum. La impossibilitat d’exercir el dret de vot legitima les nostres accions i ens dóna una base de suport molt àmplia.»
Gener 2017 (75%) Febrer 2017 (75%)

Ustrell, Ricard – Periodista
30% fletxa-verda «Continuem amb la política passiva. Els judicis que hi ha hagut aquest mes influeixen i acceleren el batec, però fins que no deixin de portar les crosses el procés continua coix. No tenim clar quin serà el marc jurídic que permetrà de fer un referèndum. Tampoc no sabem del cert si la desobediència es preveu com una via més, real, per a impulsar-ho. Tant els qui defensen el sí com els qui defensarien el no: data, pregunta i a treballar!»
Gener 2017 (25%) Febrer 2017 (28%)

(*) Teresa Forcades i Xavier Solano no han pogut participar en aquesta onada i per a fer el càlcul. Hem respectat la puntuació que van posar el mes passat.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.