Archives

Detenen a Lleida un home especialitzat en furts en establiments

ACN Lleida.-Els Mossos d’Esquadra van detenir divendres passat un home de 34 anys, veí de Lleida i nacionalitat espanyola, que està especialitzat en furts en establiments. Se l’acusa d’haver comès, suposadament, sis delictes de furt i la detenció és fruit d’una investigació que va començar a inicis de juliol per una sèrie de robatoris, la major part en establiments oberts al públic. L’home aprofitava el descuit d’algun treballador o que la botiga estigués parcialment oberta per tasques de manteniment per accedir-hi i furtar diners o objectes de valor. Entre els objectes robats hi ha un ordinador portàtil, una tauleta i material electrònic valorat en prop de 5.000 euros.

Segons els mossos, a finals de juliol va tenir lloc el furt d’un ordinador portàtil, una tauleta i altre material electrònic, valorat en prop de 5.000 euros, d’un magatzem d’una discoteca de la ciutat de Lleida. L’autor dels fets hi hauria accedit al migdia, aprofitant algun accés obert ja que s’hi feien tasques de manteniment i neteja. Així mateix, segons la policia el 2 de juliol el mateix detingut va accedir a un concessionari de vehicles com si fos un client i va aprofitar l’oportunitat per robar dos telèfons d’alta gamma de damunt d’una taula.D’altra banda, els mossos també asseguren que el 8 de juliol va furtar 1.000 euros d’una agro-botiga de Lleida i el 24 de juliol va entrar en un bar i mentre la treballadora es trobava a la cuina va aprofitar per accedir a la barra per obrir la caixa i se’n va emportar prop de 500 euros. Finalment, els mosso assenyalen que el 30 de juliol va robar 950 euros d’una de les caixes registradores d’un bingo de la ciutat i apunten que aquesta setmana passada ho va tornar a intentar.Gràcies a les descripcions, imatges i altres indicis recollits per la investigació, aquest divendres la policia el va detenir i l’home, que compta amb una trentena d’antecedents, ha passat aquest dilluns davant el jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.

El banc central d’Alemanya avisa d’una possible recessió al país

El Bundesbank, el banc central d’Alemanya, ha assumit la possibilitat cada cop més grossa que la principal economia europea entri en recessió tècnica el tercer trimestre de 2019. Segons que assenyala el banc al seu darrer butlletí mensual, el PIB del país podria patir una lleugera contracció, que se sumaria a la caiguda del 0,1% entre els mesos d’abril i juny.

Segons el banc, el principal factor responsable de la pèrdua d’activitat és la persistent recessió del sector industrial. En cas de confirmar-se la contracció del PIB alemany entre juliol i setembre, l’economia d’Europa més gran entrarà en recessió tècnica, que és com s’anomena quan s’encadenen dos trimestres seguits de caiguda de l’activitat. Seria el primer cop en sis anys que Alemanya es troba en aquesta situació, ja que l’última vegada va ser la concatenació d’una caiguda del 0,4 l’últim trimestre de 2012 i del 0,5 el primer de 2013.

A l’anàlisi, el Bundesbank reconeix que no es veu el final de la recessió del sector industrial alemany, fet que podria afectar negativament alguns segments del sector serveis de manera gradual. Alhora, avisa que l’aturada del creixement econòmic afectarà el mercat laboral del país. En aquest sentit, apunta que el creixement de l’ocupació durant la primavera ‘va ser molt més lent que en trimestres anteriors’.

Malgrat el pessimisme de l’anàlisi, el banc central alemany considera que el resultat de la situació econòmica encara és incert i avisa que dependrà en bona part de si hi ha una recuperació de les exportacions i, per tant, de la indústria, abans que l’economia domèstica es vegi més afectada.

Segons que va confirmar la setmana passada l’Oficina Federal d’Estadística, l’economia d’Alemanya va registrar una contracció del 0,1% entre abril i juny, en comparació amb el primer trimestre de l’any, quan el PIB va créixer un 0,4%. L’oficina ho atribueix en part a l’evolució de la balança comercial internacional, ja que les exportacions van registrar una baixada trimestral major que les importacions. D’altra banda, la demanda domèstica va tenir de nou una contribució positiva en l’economia alemanya, amb un increment del consum a les llars i de la despesa pública el primer trimestre.

La caiguda de l’activitat el segon trimestre i el risc de recessió en el tercer ha fet saltar les alarmes al govern d’Angela Merkel que, segons Der Spiegel, estudia un pla d’estímuls fiscals per a reactivar el creixement, encara que sigui a força d’augmentar el deute públic.

erc jxcat pallars sobira

Aprovada la moció de censura d’ERC contra JxCat al Consell Comarcal del Pallars Sobirà

Nou xoc entre ERC i JxCat arran de les eleccions del 26-M. Carles Isús s’ha convertit altra vegada en president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, després que en la sessió extraordinària del ple l’ens hagi aprovat una moció de censura per apartar Gerard Sabarich, de JxCat, del càrrec. El text, presentat per la coalició Fem Municipi-ERC, ha tirat endavant amb els nou vots a favor d’aquesta formació i dos més d’ex-consellers de Junts per Catalunya que van abandonar aquest grup i ara formen part de la corporació com a no adscrits, entre els quals el mateix Isús. Precisament sobre aquesta qüestió, Sabarich els ha criticat per, ha dit, prioritzar ‘el poder pel poder’, motiu pel qual els ha titllat de ‘trànsfugues’. Mentre, el nou president comarcal ha explicat que les desavinences s’han produït arran del ‘poc respecte’ que ha tingut l’equip de govern sortint amb la continuïtat del projecte que s’estava duent a terme en l’anterior legislatura, amb ell al capdavant del consell comarcal.

El president sortint i batlle de Rialp ha dit que amb l’aprovació de la moció de censura en contra seva ‘s’ha escrit la pitjor pàgina de la història política del Pallars Sobirà’. També ha afirmat que ‘és un dia trist’ i que es tracta d’una mesura ‘injusta i innecessària’ perquè, ha afegit, no han passat ‘ni cent dies per poder avaluar l’acció de govern’. A més, ha etzibat que el seu successor en el càrrec, Carles Isús, i un altre dels representants que tenia JxCat a l’ens són ‘trànsfugues’ per haver abandonat el grup i haver protagonitzat un ‘assalt al poder’ per, ha conclòs, ‘governar a qualsevol preu’ i amb la ‘complicitat’ de la coalició de Fem Municipi-ERC.

Per la seva banda, el nou president del Sobirà ha criticat que l’anterior equip de govern no hagi ‘respectat’ el projecte de comarca iniciat en l’anterior mandat. Per aquest motiu, ha continuat, no es considera ‘trànsfuga’ i ha defensat la seva decisió de marxar del grup de JxCat pel ‘desacord’ que tenia amb la gestió que s’estava fent de l’ens, constituït el 9 de juliol passat. Isús també ha proposat que el consell de batlles sigui el marc per decidir quines són les demandes que s’han de traslladar al govern en benefici d’aquest territori, deixant al marge, ha dit, els partits polítics que cadascun d’aquests càrrecs electes representen. Finalment, ha posat la sanitat, les comunicacions, i la racionalització de les normatives existents com alguns dels eixos del seu programa.

Mentre, els dos consellers de Som Poble s’han abstingut a la votació de la moció de censura perquè no volen entrar en cap ‘guerra de partits’, segons ha explicat el seu portaveu, Raimon Monterde. A més, el també batlle de Sort ha lamentat que, com a conseqüència de tot plegat, JxCat hagi trencat el pacte d’estabilitat que tenien a l’ajuntament, pel qual la seva formació governava en minoria. Tot i això, Monterde ha afirmat que es continuaran ‘buscant consensos’ per tirar endavant els projectes necessaris pel municipi.

Finalment, el portaveu de la coalició Fem Municipi-ERC al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Josep Queró, ha desitjat ‘tots els èxits’ al nou president de l’ens i ha explicat que el seu grup va decidir presentar una moció de censura perquè l’equip de govern que hi havia a la corporació ‘era inexistent’ en no comptar, ha assegurat, amb prou suports per tirar endavant un projecte polític per a la comarca.

Un cop aprovada la moció de censura, Isús ha recuperat el càrrec de president del consell del Sobirà, que ja havia ostentat des del mes de novembre de 2016 i fins a les eleccions municipals del 26-M. A més d’ell, el batlle de la Vall de Cardós, Llorenç Sànchez, també s’ha quedat a l’ens comarcal com a no adscrit, amb la qual cosa JxCat compta actualment amb sis representants dels vuit que va aconseguir en els darrers comicis.

Pactes amb el PSC: on s’han perjudicat mútuament JxCat, ERC i la CUP?

Creen un servei de teleassistència per a gent gran que detecta caigudes dins i fora de casa

ACN Barcelona.-Tres enginyers informàtics catalans han creat un servei de teleassistència domiciliària per a gent gran que permet detectar caigudes dins i fora de casa i avisar els familiars mitjançant una alarma que els arriba al mòbil. La iniciativa, batejada com a SeniorDomo, es va començar a gestar fa tres anys arran de l’experiència personal de dos dels tres fundadors, els germans Pedro i Àngel Puertas, de Barcelona. El pare, malalt d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), volia envellir a casa i ells van buscar la fórmula per fer-ho possible. El servei, que s’ha començat a comercialitzar fa dos mesos a Barcelona i a l’àrea metropolitana, vol arribar a altres punts de Catalunya i l’Estat a partir del 2020. Els germans Puertas són alumnes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i han fet créixer el projecte en paral·lel als estudis; completa el nucli fundador Jordi Mercé.

SeniorDomo té actualment 12 treballadors, entre personal d’atenció a la dependència i professionals del sector de la tecnologia, i recentment ha estat distingit amb dos dels premis que concedeix la UOC a iniciatives innovadores, al millor projecte amb impacte social i a la millor presentació. El servei requereix quatre elements per a funcionar correctament, que són un rellotge, un intercomunicador, un clauer i una aplicació mòbil per als familiars. El rellotge té un botó d’auxili que l’usuari pot prémer quan li calgui ajuda i que incorpora una sèrie de sensors -un altímetre, un giroscopi i un acceleròmetre- que permeten detectar caigudes, produïdes de manera accidental o a conseqüència d’una pèrdua de consciència, com ara per una lipotímia. Si el rellotge detecta un canvi brusc d’alçada amb impacte i absència de mobilitat durant 30 segons, el rellotge activa una alarma que els familiars de l’usuari reben al telèfon mòbil. Mentrestant, l’equip de SeniorDomo, format per personal d’atenció de trucades de teleassistència i treballadors socials, entre altres, es posa en contacte amb l’usuari mitjançant diversos intercomunicadors desplegats al seu domicili, si és que és a casa; avisa els familiars (que hauran dit prèviament qui té claus i a quina hora se li pot trucar) i activa el protocol en cas d’emergències, en coordinació amb el 112 com a col·laboradors registrats.Un altre element de l’aplicació és el sensor de presència al domicili, de la mida d’una moneda d’euro, que es pot enganxar a les claus, al bastó, al caminador o a la bossa de mà, i que pot tenir un GPS per precisar exactament a quin carrer es troba l’usuari.L’aplicació que tenen els familiars al mòbil també permet fer un seguiment de les activitats diàries de la persona gran. Per exemple, indica si fa gaire temps que és fora de casa o si acaba de sortir o entrar al domicili, i permet veure exactament on és i si ha sol·licitat ajuda fora de casa. Els familiars també reben al mòbil informes de seguiment per part d’un treballador social, que es posa en contacte amb la persona gran per telèfon o de manera presencial, segons la tarifa contractada. L’empresa, amb seu a Barcelona, està en contacte amb diversos inversors i empreses de capital de risc per difondre el projecte més enllà de Barcelona i l’àrea metropolitana, on estan centrats actualment. La previsió és expandir-se a la resta de Catalunya a partir del 2020 i oferir més serveis per fer possible envellir a casa “amb la màxima autonomia i benestar possibles”. “Parlar que ens fem grans sembla que sigui un tabú””Parlar que ens fem grans sembla que sigui un tema tabú. Sembla que haguem d’esperar molt per parlar a casa de la vellesa”, reflexiona Àngel Puertas, cofundador de SenioDomo i estudiant de la UOC. Aquest germà de la família Puertas treballava com a consultor tecnològic per a grans empreses i va decidir deixar la feina i invertir els estalvis en aquest projecte. Puertas destaca que la solució SeniorDomo és “molt útil al començament del procés d’envelliment”, si bé reconeix que són pocs els que usen el servei com a precaució. La majoria d’usuaris són persones que han patit alguna caiguda a casa, que han estat operades recentment o que s’han quedat vídues. Segons Puertas, a l’estat espanyol cada any es produeixen 300.000 caigudes entre la gent gran i d’aquestes, unes 3.000 provoquen la mort de la persona i altres tenen seqüeles psicològiques o físiques.Si bé SeniorDomo és un servei que ajuda a millorar la qualitat de vida de l’usuari, Puertas aconsella els familiars que parlin amb l’usuari sobre la necessitat d’incorporar un dispositiu com aquest en la seva vida: “No deixa de ser una realitat nova en què l’usuari ha d’admetre que li cal ajuda, i si això no es parla abans hi pot haver situacions de rebuig”. El 96,4% de les persones grans vol envellir a casa, segons les dades de l’última enquesta del Cens de població i habitatges de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), del 2011, que es fa cada 10 anys, recollides per l’Observatori Social de La Caixa. Anar a una residència és l’opció que escollirien només el 3,6% de la gent gran.

Creen un servei de teleassistència per a gent gran que detecta caigudes dins i fora de casa

ACN Barcelona.-Tres enginyers informàtics catalans han creat un servei de teleassistència domiciliària per a gent gran que permet detectar caigudes dins i fora de casa i avisar els familiars mitjançant una alarma que els arriba al mòbil. La iniciativa, batejada com a SeniorDomo, es va començar a gestar fa tres anys arran de l’experiència personal de dos dels tres fundadors, els germans Pedro i Àngel Puertas, de Barcelona. El pare, malalt d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), volia envellir a casa i ells van buscar la fórmula per fer-ho possible. El servei, que s’ha començat a comercialitzar fa dos mesos a Barcelona i a l’àrea metropolitana, vol arribar a altres punts de Catalunya i l’Estat a partir del 2020. Els germans Puertas són alumnes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i han fet créixer el projecte en paral·lel als estudis; completa el nucli fundador Jordi Mercé.

SeniorDomo té actualment 12 treballadors, entre personal d’atenció a la dependència i professionals del sector de la tecnologia, i recentment ha estat distingit amb dos dels premis que concedeix la UOC a iniciatives innovadores, al millor projecte amb impacte social i a la millor presentació. El servei requereix quatre elements per a funcionar correctament, que són un rellotge, un intercomunicador, un clauer i una aplicació mòbil per als familiars. El rellotge té un botó d’auxili que l’usuari pot prémer quan li calgui ajuda i que incorpora una sèrie de sensors -un altímetre, un giroscopi i un acceleròmetre- que permeten detectar caigudes, produïdes de manera accidental o a conseqüència d’una pèrdua de consciència, com ara per una lipotímia. Si el rellotge detecta un canvi brusc d’alçada amb impacte i absència de mobilitat durant 30 segons, el rellotge activa una alarma que els familiars de l’usuari reben al telèfon mòbil. Mentrestant, l’equip de SeniorDomo, format per personal d’atenció de trucades de teleassistència i treballadors socials, entre altres, es posa en contacte amb l’usuari mitjançant diversos intercomunicadors desplegats al seu domicili, si és que és a casa; avisa els familiars (que hauran dit prèviament qui té claus i a quina hora se li pot trucar) i activa el protocol en cas d’emergències, en coordinació amb el 112 com a col·laboradors registrats.Un altre element de l’aplicació és el sensor de presència al domicili, de la mida d’una moneda d’euro, que es pot enganxar a les claus, al bastó, al caminador o a la bossa de mà, i que pot tenir un GPS per precisar exactament a quin carrer es troba l’usuari.L’aplicació que tenen els familiars al mòbil també permet fer un seguiment de les activitats diàries de la persona gran. Per exemple, indica si fa gaire temps que és fora de casa o si acaba de sortir o entrar al domicili, i permet veure exactament on és i si ha sol·licitat ajuda fora de casa. Els familiars també reben al mòbil informes de seguiment per part d’un treballador social, que es posa en contacte amb la persona gran per telèfon o de manera presencial, segons la tarifa contractada. L’empresa, amb seu a Barcelona, està en contacte amb diversos inversors i empreses de capital de risc per difondre el projecte més enllà de Barcelona i l’àrea metropolitana, on estan centrats actualment. La previsió és expandir-se a la resta de Catalunya a partir del 2020 i oferir més serveis per fer possible envellir a casa “amb la màxima autonomia i benestar possibles”. “Parlar que ens fem grans sembla que sigui un tabú””Parlar que ens fem grans sembla que sigui un tema tabú. Sembla que haguem d’esperar molt per parlar a casa de la vellesa”, reflexiona Àngel Puertas, cofundador de SenioDomo i estudiant de la UOC. Aquest germà de la família Puertas treballava com a consultor tecnològic per a grans empreses i va decidir deixar la feina i invertir els estalvis en aquest projecte. Puertas destaca que la solució SeniorDomo és “molt útil al començament del procés d’envelliment”, si bé reconeix que són pocs els que usen el servei com a precaució. La majoria d’usuaris són persones que han patit alguna caiguda a casa, que han estat operades recentment o que s’han quedat vídues. Segons Puertas, a l’estat espanyol cada any es produeixen 300.000 caigudes entre la gent gran i d’aquestes, unes 3.000 provoquen la mort de la persona i altres tenen seqüeles psicològiques o físiques.Si bé SeniorDomo és un servei que ajuda a millorar la qualitat de vida de l’usuari, Puertas aconsella els familiars que parlin amb l’usuari sobre la necessitat d’incorporar un dispositiu com aquest en la seva vida: “No deixa de ser una realitat nova en què l’usuari ha d’admetre que li cal ajuda, i si això no es parla abans hi pot haver situacions de rebuig”. El 96,4% de les persones grans vol envellir a casa, segons les dades de l’última enquesta del Cens de població i habitatges de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), del 2011, que es fa cada 10 anys, recollides per l’Observatori Social de La Caixa. Anar a una residència és l’opció que escollirien només el 3,6% de la gent gran.

Corpinnat dona suport a les reivindicacions del viticultors del Penedès davant la davallada del preu del raïm

ACN Vilafranca del Penedès.-L’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat-Avec, titular de la marca col·lectiva de la UE de vins escumosos de qualitat, ha mostrat en un comunicat el seu suport a la vaga general convocada pels viticultors del Penedès pel pròxim 5 de setembre en protesta pels baixos preus del raïm. Consideren que el fet que les grans empreses cavistes vulguin pagar fins un 30% menys que la temprada passada, “atempta” contra el principal sector econòmic de la comarca i posa en perill el futur de la pagesia i de centenars de famílies. “Corpinnat defensa un model territorial on la pervivència de la viticultura és la principal garantia de sostenibilitat per preservar el paisatge”, afegeixen.

Al text, l’associació recorda que el seu compromís amb la pagesia i el futur del sector es tradueix en un preu garantit de 0,65 cèntims el quilo de raïm per aquesta verema, gairebé el doble del que volen pagar els grans cellers. Per tot això, Corpinnat insta a totes les parts implicades en el conflicte a fer un esforç per trobar una solució que permeti resoldre’l “amb la dignitat que reclamen i mereixen els viticultors. També emplacen la resta de cellers, independentment de la DO a la qual estiguin adscrits, a mantenir la millora en la política de preus d’anys anteriors i no deixar-se portar per l’oferta a la baixa de grans productors.

AMPLIACIÓ:Els Castellers de la Vila de Gràcia inauguren la beca Mike Lane premiant un projecte de l’institut Guttman

ACN Barcelona.-Els Castellers de la Vila Gràcia han inaugurat aquest dilluns la beca Mike Lane-CVG premiant amb 10.000 euros un projecte pilot de l’Institut Guttmann, liderat per la doctora Hatice Kumra, que investiga la tècnica de l’estimulació transcutània medul·lar, que consisteix en l’aplicació d’impulsos elèctrics a la zona toràcica i abdominal, en pacients amb insuficiència respiratòria. Aquest projecte neix per retre homenatge al membre de la colla Mike Lane, mort l’any 2017 després d’un accident casteller, i pretén implicar la resta del món casteller. En aquest sentit, el cap de colla, Oriol Constantí, ha explicat que obriran “una plataforma de cofinançament oberta a altres colles, altres entitats de gràcia i qualsevol particular que hi vulgui participar”.

El projecte premiat vol estudiar l’efectivitat de l’estimulació elèctrica transcutània en persones amb lesions a la medul·la, les cervicals o la part alta del tòrax que els dificulten la funció respiratòria. Aquest, de fet, va ser el cas que va patir Mike Lane. Segons la investigadora, es tracta d’una tècnica “molt nova i poc invasiva” que fins ara es feia servir sobretot per “millorar les funcions motores en extremitats”. En l’estudi hi ha participat 20 pacients i l’equip investigador ha estat format també pels doctors Curià i Benito, les doctores Vallès i Ramírez i l’enginyera Maria Rodríguez.Durant l’acte d’entrega de la beca, el cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia, Oriol Constantí, ha explicat que es tracta del projecte “més important” i “més emotiu” que han dut a terme mai i l’ha emmarcat dins de la voluntat de la colla de contribuir en la millora de la seguretat dins del món casteller. “Aquesta beca ja va ser presentada en les jornades de prevenció del món casteller, que enguany es van celebrar a Gràcia, ja que creiem fermament en la prevenció i seguretat i aquesta és la nostra manera de contribuir-hi”, ha explicat.A més del cap de colla, durant l’acte també han intervingut la presidenta dels Castellers de la Vila de Gràcia, Agnès Garreta, i el vicepresident, Joan Carles Llibre, que han recordat la figura de Mike Lane. Llibre ha explicat que, des de l’accident que el va deixar paraplègic, la colla va iniciar “una aportació de 5.000 euros anuals per a ajudar a les despeses del Mike” i que després de la seva mort, el gener del 2017, van començar un procés intern per mantenir-lo “sempre present”.”Després de diferents idees vam arribar a la conclusió que la beca era l’opció més adequada”, ha afegit Llibre, que també ha recordat que abans de cada festa major aixequen un pilar en honor seu. També han assistit al lliurament del premi el president del districte de Gràcia, Ferran Mascarell; el regidor del districte, Eloi Badia, que han donat suport al projecte, i la excompanya de Mike Lane, Marta Latorre, que ha dirigit paraules d’agraïment als responsables del projecte.

Detinguts ‘in fraganti’ dos homes quan robaven a l’interior d’un comerç a Molins de Rei

ACN Molins de Rei.-La Guàrdia Urbana de Molins de Rei va detenir ‘in fraganti’ dissabte passat a la nit dos homes quan robaven a l’interior d’un comerç del carrer Jacint Verdaguer, a tocar de la zona de la Font dels Casats. Els fets van tenir lloc als volts de les onze de la nit quan la policia local va rebre l’avís d’uns veïns alertant que dues persones havien forçat la porta d’un comerç. Quan els agents van arribar al lloc dels fets els lladres encara eren dins de l’establiment agafant material. Un cop detinguts, als dos lladres, delinqüents reincidents, se’ls van requisar les eines utilitzades per forçar la porta. Posteriorment van ser lliurats als Mossos d’Esquadra perquè practiquessin les diligències prèvies abans de posar-los a disposició judicial.

AMPLIACIÓ:La Jove de Tarragona torna a conquerir Sant Magí amb el 5 de 9 amb folre

ACN Tarragona.-La Jove de Tarragona ha descarregat el 5 de 9 amb folre en la diada castellera de Sant Magí, una de les més destacades del mes d’agost en la qual hi actuen les quatre colles tarragonines. La supercatedral, que enguany només havia assolit la Vella de Valls, ha estat la millor construcció, de gamma extra, que s’ha vist aquest dilluns al migdia a la plaça de les Cols, més enllà del 9 de 8 -també de la Jove. Els liles, que han arrodonit l’exhibició amb un 3 de 9 amb folre i un pilar de 7 folrat, han rubricat una jornada rodona, així com per als Xiquets del Serrallo, que també han descarregat tots els castells que duien en cartera, inclòs el 2 de 7. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han coronat el 2 de 8 amb folre com a millor castell. Mala diada per als Xiquets de Tarragona que han tornat a ensopegar amb la catedral i han arrossegat tres rondes en blanc. Ja porten fins a set intents del 5 de 8 aquesta temporada.

L’estat de forma de les colles locals s’ha fet evident des de la primera ronda. La Jove de Tarragona, que actuava en segona posició, ha descarregat un esplèndid 9 de 8 de postal. És el tercer -i millor- que s’anota aquesta temporada. Amb la mateixa rapidesa i agilitat ha enlairat el 5 de 9 amb folre en segona ronda. Era el seu gran objectiu, una construcció emblema de la formació que fins ara només havia portat a plaça la Colla Vella. Els de la camisa lila han tancat tercera ronda amb el 3 de 9 amb folre i s’han acomiadat amb el pilar amb 7 amb folre.Els del Serrallo també han aconseguit descarregar tots els reptes que duien en ment. Han obert plaça amb un 5 de 7 que ha pujat un pèl lent, però han pogut descarregar. Aquesta construcció -la segona de la temporada- és el seu sostre de l’any. Després han descarregat un 4 de 7 amb l’agulla -el quart que descarreguen enguany-, que també ha portat un tempo lent, però sense problemes, i la cirereta s’ha assolit en tercera ronda: el 2 de 7, amb descarregada èpica inclosa molt aplaudida. És el cinquè cop que el descarreguen en la seva història.Si la Jove i la colla del barri marítim han representat la cara de la diada, la creu l’han viscut els Xiquets de Tarragona, que actuaven en quarta i darrera posició, factor que tampoc els ha afavorit. Han deixat les tres primeres rondes en blanc, després dels intents d’un 3 de 9 amb folre i dos 5 de 8, tremolosos i amb desmuntades que han fet suar de valent els matalassers. Se’ls segueix resistint la catedral. Amb la necessitat de sortir de les Cols amb algun castell sota el braç, s’han resignat a coronar un 4 de 8 i un 3 de 8, el millor castell que han fet enguany.En termes de puntuacions, els de Sant Pere i Sant Pau s’han anotat la segona millor diada, amb el 2 de 8 amb folre que han aconseguit carregar en primera ronda, una construcció que la colla només havia assolit un sol cop, just per Sant Magí de l’any passat. De fet, gairebé el descarreguen, però finalment la construcció ha cedit a l’últim moment. D’altra banda, igual que els del Serrallo, també han protagonitzat una descarregada èpica amb el 4 de 8, castell amb el qual han tancat la seva exhibició en un Sant Magí de contrastos, però sense llenya.

AMPLIACIÓ:La Jove de Tarragona torna a conquerir Sant Magí amb el 5 de 9 amb folre

ACN Tarragona.-La Jove de Tarragona ha descarregat el 5 de 9 amb folre en la diada castellera de Sant Magí, una de les més destacades del mes d’agost en la qual hi actuen les quatre colles tarragonines. La supercatedral, que enguany només havia assolit la Vella de Valls, ha estat la millor construcció, de gamma extra, que s’ha vist aquest dilluns a la plaça de les Cols, més enllà del 9 de 8 -també de la Jove. Els liles, que han arrodonit l’exhibició amb un 3 de 9 amb folre i un pilar de 7 folrat, han rubricat una jornada rodona, així com per als Xiquets del Serrallo, que també han descarregat tots els castells que duien en cartera, inclòs el 2 de 7 amb folre. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han coronat el 2 de 8 amb folre com a millor castell. Mala diada per als Xiquets de Tarragona que han tornat a ensopegar amb la catedral i han arrossegat tres rondes en blanc. Ja porten fins a set intents del 5 de 8 aquesta temporada.

L’estat de forma de les colles locals s’ha fet evident des de la primera ronda. La Jove de Tarragona, que actuava en segona posició, ha descarregat un esplèndid 9 de 8 de postal. És el tercer -i millor- que s’anota aquesta temporada. Amb la mateixa rapidesa i agilitat ha enlairat el 5 de 9 amb folre en segona ronda. Era el seu gran objectiu, una construcció emblema de la formació que fins ara només havia portat a plaça la Colla Vella. Els de la camisa lila han tancat tercera ronda amb el 3 de 9 amb folre i s’han acomiadat amb el pilar amb 7 amb folre.Els del Serrallo també han aconseguit descarregar tots els reptes que duien en ment. Han obert plaça amb un 5 de 7 que ha pujat un pèl lent, però han pogut descarregar. Aquesta construcció -la segona de la temporada- és el seu sostre de l’any. Després han descarregat un 4 de 7 amb l’agulla -el quart que descarreguen enguany-, que també ha portat un tempo lent, però sense problemes, i la cirereta s’ha assolit en tercera ronda: el 2 de 7, amb descarregada èpica inclosa molt aplaudida. És el cinquè cop que el descarreguen en la seva història.Si la Jove i la colla del barri marítim han representat la cara de la diada, la creu l’han viscut els Xiquets de Tarragona, que actuaven en quarta i darrera posició, factor que tampoc els ha afavorit. Han deixat les tres primeres rondes en blanc, després dels intents d’un 3 de 9 amb folre i dos 5 de 8, tremolosos i amb desmuntades que han fet suar de valent els matalassers. Se’ls segueix resistint la catedral. Amb la necessitat de sortir de les Cols amb algun castell sota el braç, s’han resignat a coronar un 4 de 8 i un 3 de 8, el millor castell que han fet enguany.En termes de puntuacions, els de Sant Pere i Sant Pau s’han anotat la segona millor diada, amb el 2 de 8 amb folre que han aconseguit carregar en primera ronda, una construcció que la colla només havia assolit un sol cop, just per Sant Magí de l’any passat. De fet, gairebé el descarreguen, però finalment la construcció ha cedit a l’últim moment. D’altra banda, igual que els del Serrallo, també han protagonitzat una descarregada èpica amb el 4 de 8, castell amb el qual han tancat la seva exhibició en un Sant Magí de contrastos, però sense llenya.

Preocupació al Vendrell per l’estat dels dos gegants robats la matinada de diumenge

ACN El Vendrell.-L’Ajuntament del Vendrell (Baix Penedès) segueix minut a minut el dispositiu policial per recuperar els gegants Salvador i Teresa que ahir diumenge de matinada van ser robats en una nau municipal ubicada al polígon La Cometa. Segons ha explicat en roda de premsa el batlle del municipi, Kenneth Martínez, la policia treballa amb la hipòtesis que els lladres estaven interessats en el remolc on estaven guardats els dos gegants i que totes les comissaries del país estan en alerta fent controls de carretera per mirar de localitzar-lo. El remolc, de cinc metres de llargada, està pintat amb imatges dels gegants i els capgrossos. Martínez ha demanat a les persones que han pres els dos gegants que els deixin en el millor estat possible i en una zona visible per ser rescatats. “Volem que per la propera Fira de Santa Teresa, a l’octubre, puguin tornar a ballar a la plaça Vella”, ha afegit.

Kenneth Martínez ha expressat que el robatori “és un cop molt dur per al conjunt de la població pel seu valor material i també immaterial” i ha fet un agraïment a la col·laboració ciutadana i a les mostres de suport rebudes en les darreres hores.

Oscar Camps carrega contra el govern espanyol: ‘Tergiversa la informació per a confondre l’opinió pública’

La situació a bord del vaixell Open Arms és insostenible. Després de l’oferta d’ahir del govern espanyol perquè desembarqui a Mallorca els 107 migrants salvats a la Mediterrània el director de l’ONG, Oscar Camps, critica amb duresa en una entrevista a eldiario.es el paper de l’executiu durant els 18 dies que fa que van demanar un port segur. Segons Camps, els estats italià i espanyol volen posar-los més pressió i responsabilitzar-los de fer un trajecte fins a Palma que l’organització considera perillós. ‘Després de 18 dies de desgast diuen a una organització tan petita com la nostra, amb recursos limitats, no només que assumeixi la responsabilitat de la vida d’aquestes persones, que ja la tenim, sinó la seguretat de transportar-les a 500 o 1.000 milles més. Entenem que no és la solució, tenim la solució a 800 metres’, diu Camps.

D’aquesta manera, Camps insisteix en la idea que l’Open Arms no està preparat per a assumir el trajecte. Segons diu, la guàrdia costanera els ha ofert ‘els recursos necessaris, fins i tot l’escorta dels seus vaixells i portar una part de persones a bord’, però reitera que no estan capacitats per a viatjar. ‘Si tenen un vaixell per acompanyar-nos que els portin a tots en unes condicions de seguretat i dignitat’, diu.

Com a alternativa, proposa que desembarquin a Lampedusa i vagin en avió a l’estat espanyol: ‘Poden estar en trànsit a un hotspot a Lampedusa i portar-los a Espanya en un avió, que costa menys de 40.000 euros. És més econòmic que la benzina de navegar fins allà en vaixell’.

L’oferta del govern espanyol és un obstacle per a desembarcar a Lampedusa

Un altre motiu pel qual Camps carrega contra el govern espanyol és perquè amb la seva oferta dificulta que puguin desembarcar a l’illa de Lampedusa. ‘Ha aturat totes les gestions que s’estaven fent per a obrir el port’, diu Camps, que afegeix que fa dies que alerta de la incapacitat de moure el vaixell en aquestes condicions: ‘Divendres vam escriure a Pedro Sánchez, Emmanuel Macron i Angela Merkel per a dir-los que no aguantàvem més.’

A més, explica que l’executiu espanyol no va comunicar prèviament amb l’Open Arms abans de fer pública l’oferta. Segons Camps, la crisi de l’Open Arms ’s’utilitza com a campanya política’. ’Salvini ho fa de cara al possible avançament electoral i Pedro Sánchez intenta rememorar un Aquarius, però vol que la festa la pagui l’ONG’.

Aquest matí, la vice-presidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit a la SER que l’Open Arms va poder anar a Malta, però que ho va refusar. Davant d’això, Camps ho ha desmentit i ha dit que Calvo ‘intenta fer-nos entrar al seu relat guanyador i vendre’ns com els dolents de la pel·lícula’: ‘Tergiversa la informació per a confondre l’opinió pública. No poden venir 18 dies després per a dir que anem a Espanya. Això és postureig mediàtic. Hem esgotat tots els recursos. No és cosa d’aigua i menjar. És una qüestió de recursos humans, necessitem revisar el vaixell, mantenir-lo, canviar la tripulació. Estem esgotats. No som els taxis del mar.’

Sobre Malta, Caps aclareix que els van negar el desembarcament des del primer moment i que, només a partir del darrer salvament, van oferir quedar-se només 39 salvats, ‘quan teníem a bord més de 100 que feia 15 dies que eren a bord, i no volien saber res d’ells’. Segons diu, això va estar a punt de produir un motí a bord perquè els altres migrants es van mobilitzar quan es va acostar una patrullera maltesa, similar a una de Líbia. ‘Van pensar que els deportarien a Líbia’, explica.

El director de l’Open Arms explica que el que demanaven al govern espanyol és que ‘protegeixi els drets dels ciutadans espanyols que tenen a càrrec la vida de 137 persones en un vaixell amb bandera espanyola’, que es tradueix en el fet que recriminessin públicament l’incompliment d’Itàlia i Malta per no permetre’ls desembarcar i que denunciessin la mala praxi al Tribunal Internacional per al Dret del Mar .

L’Open Arms critica que l’oferta del govern espanyol “ha paralitzat totes les gestions” per obrir el port de Lampedusa

ACN Barcelona.-Les declaracions creuades entre el govern italià i espanyol i l’Open Arms pugen de to. El president de l’ONG, Oscar Camps, ha lamentat que l’oferta del govern espanyol “ha paralitzat totes les gestions que s’estaven fent per obrir el port de Lampedusa” en una entrevista a Eldiario.es publicada aquest migdia. Camps també critica les paraules de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que a la Cadena Ser suggeria que l’Open Arms hauria pogut desembarcar a Malta. “No és veritat, vol vendre’ns com els dolents de la pel·lícula”, ha indicat Camps. Per altra banda, a través d’una piulada, ha pressionat el govern italià recordant que “mentre s’impedeix desembarcar a les 107 persones de l’Open Arms continuen les arribades per mar” en un missatge a Twitter on repiula una informació del diari la Repubblica on s’expliquen els desembarcaments de les pasteres.

A l’entrevista al mitjà digital Camps explica que han rebut l’oferta d’anar a un port espanyol més com “un obstacle” que no pas com “una ajuda”. Explica que l’Open Arms “no està capacitat” per viatjar a Espanya. “Com ens poden demanar que fem mil milles amb més de cent persones a bord?”, lamenta. Demana que si el govern espanyol té un vaixell per acompanyar-los, que els acompanyi “en condicions de seguretat i dignitat”. Demana a Espanya que el que ha de fer és “exigir a Itàlia complir amb les seves obligacions legals” i no encarregar-los “la responsabilitat del viatge” en un moment en què considera que no poden “garantir la seguretat”. Lamenta que “la intromissió d’Espanya en tot això obstaculitza tots els avançaments per desembarcar al port més proper”. Camps argumenta que “quan el centre de Coordinació de Salvament havia demanat el desembarcament i una resolució deia que aquestes persones havien de ser ateses, de sobte apareix Espanya i diu que se’n fa càrrec”. Aquesta oferta del govern espanyol ha “paralitzat” les gestions per anar al port de Lampedusa. “Portem diversos dies alertant de la incapacitat de moure el vaixell en aquestes condicions, el divendres vam escriure a Pedro Sánchez, Emmanuel Macron i Angela Merkel perquè ja no aguantàvem més”. Camps ha tingut paraules dures contra Calvo responent a la possibilitat d’anar a Mallorca. “Que vingui ella al vaixell a explicar-ho, que li paguem el viatge. Que els ho expliqui quan posem rumb al sud i deixin de veure la terra. Que els expliqui que seran dos o tres dies més amb les mateixes onades i els mateixos vòmits que fa uns dies, quan Mata i Itàlia ens van negar protegir-nos a les seves aigües del temporal. Li repeteixo a la vicepresidenta que no som els taxis del mar”, ha reblat.En cas que hagin d’anar a un port espanyol, Camps reclama un vaixell de passatgers per poder-hi arribar “en condicions de dignitat”. “Així hi haurien d’arribar, no amuntegats en una coberta on porten 19 dies en una situació infrahumana. Mantenir un dia més no és la solució, sinó desembarcar-los a Itàlia”. En aquest sentit ha exposat que podrien desembarcar a Itàlia i que anessin a Espanya en avió. “És més econòmic que la gasolina de navegar fins allà en vaixell”, ha apuntat. “Si Espanya ens vol rebre ens hauria de venir a buscar”, ha afegit.Camps ha explicat que la situació al vaixell és insostenible. Dels 17 tripulants nou s’encarreguen que el vaixell funcioni i vuit es dediquen a “frenar lluites, atendre crisis d’ansietat, assistir als que necessiten assistència sanitària per les ferides, preparar el menjar i mantenir la vida a bord”. Camps ha explicat que que “107 persones han de fer les seves necessitats en un sol vàter, perquè s’ha espatllat l’altre. Menjant arròs constantment, cada vegada tenim menys diners per anar al port a comprar fruita i verdura. Els ànims estan cansats. I la calor d’avui incrementa més l’agressivitat i la proximitat de la terra multiplica la desesperació. Volen llançar-se al mar i jo també ho faria”.

Mor ofegada una dona de 86 anys a la platja de Sant Feliu de Guíxols

ACN Sant Feliu de Guíxols.-Un dona de 86 anys i de nacionalitat espanyola ha mort ofegada aquest migdia a la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), al límit amb Platja d’Aro. El 112 ha rebut cap a dos quarts una desena de trucades alertant que una persona s’havia ofegat i que l’havien tret inconscient de l’aigua. El servei de socorrisme de la platja li ha fet les primeres maniobres de reanimació fins a l’arribada del SEM, que hi ha desplaçat dues ambulàncies i un helicòpter medicalitzat, però no han pogut fer res per salvar-li la vida. En el moment dels fets, a la platja hi onejava la bandera verda i hi havia servei de vigilància. En l’emergència, també hi han participat efectius de la Policia Local, dues patrulles dels Mossos d’Esquadra i efectius de la Guàrdia Civil.

Amb aquesta, ja són 22 les persones que han mort a les platges catalanes en el que portem d’estiu, quatre d’elles en els últims tres dies. Des de Protecció Civil insisteixen en la importància d’extremar les precaucions a la platja i escollir, en la mesura del possible, aquelles que estiguin vigilades. També ha fet sempre cas de la bandera que hi instal·la el servei de socorrisme i a respectar les indicacions. D’altra banda, recomanen que si la persona no es troba bé o està cansada no entri a l’aigua sinó que es refresqui a la zona de dutxes.

La Crida convoca una assemblea ideològica el 17 de setembre

La Crida Nacional per la República, impulsada per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, es reactivarà el dimarts 17 de setembre amb la celebració d’una assemblea per constituir les sectorials ideològiques del moviment polític, el mateix mes en què està previst que es dugui a terme la reordenació de l’espai de JxCat.

Fonts de la Crida consultades per l’agència Europa Press han explicat que el moviment, que es va fundar el 27 de gener d’enguany, segueix així l’activitat després que a finals de juliol ja convoqués les seves bases per a plantejar propostes que guiessin ‘en el camí cap a la independència i a la construcció de la república’.

En la reunió del 17 de setembre, segons les citades fonts, es crearan tres grans sectorials ideològiques –esquerres, socialdemòcrata i liberal–, i la reunió probablement se celebrarà al centre cívic de les Cotxeres de Sants, malgrat que encara no està tancat.

Després d’aquesta trobada, la Crida també té en el calendari la creació del consell de representants a finals de novembre, format per 204 persones i les funcions de les quals són assimilables a les d’un parlament per deliberar les qüestions del moviment.

Reorganització

A l’espera de l’inici del curs polític, la majoria dels actors implicats en la reorganització de JxCat estan d’acord que aquestes sigles s’erigeixin com a marca principal i facin de paraigua del PDECat i de la Crida, tret que hi hagi un canvi de rumb pensat per Puigdemont.

I és que Puigdemont ha de presentar i enviar una proposta de reordenació de l’espai a l’ex-president de la Generalitat Artur Mas i al president del PDECat, David Bonvehí, formació que té el registre de la marca de JxCat com a partit polític.

Mentre que Mas és partidari d’unificar tots els actors sota JxCat, el PDECat va impulsar al juliol un procés participatiu amb l’objectiu d’influir en la reordenació de l’espai amb data límit el 20 de setembre, i en tot això cal tenir en compte també la influència que puguin exercir els independents de JxCat.

Lideratges

També està en debat la futura organització de la formació que sorgeixi d’aquesta negociació, i la majoria dels implicats no posen en qüestió el lideratge de Puigdemont, i més després del resultat que va assolir en les eleccions europees.

‘És una marca’, destaquen altres fonts consultades per Europa Press, per la qual cosa pocs discuteixen que Puigdemont pugui ocupar la presidència, i el que està obert és qui assumirà la secretaria general i la d’organització, i si el secretari general serà el candidat a la presidència de la Generalitat.

El ball de noms no s’atura i entre els que més sonen està el dels consellers Miquel Buch –l’únic que s’ha postulat públicament–, Meritxell Budó, Damià Calvet i Àngels Chacón.

Altres noms que guanyen pes en aquestes negociacions són el de l’actual portaveu de JxCat al congrés espanyol, Laura Borràs, el de la número dos de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, i batlles del PDECat com Marc Castells, Marc Solsona, Marta Madrenas i Anna Erra. Són batlles que han aconseguit revalidar les batllies i, juntament amb d’altres, reclamen tenir pes en el disseny de la futura reorganització que es dugui a terme.

La Jove de Tarragona torna a conquerir Sant Magí amb el 5 de 9 amb folre

ACN Tarragona.-La Jove de Tarragona ha descarregat el 5 de 9 amb folre en la diada castellera de Sant Magí, una de les més destacades del mes d’agost en la qual hi actuen les quatre colles tarragonines. La supercatedral, que aquesta temporada només havia assolit la Vella de Valls, ha estat la construcció gamma extra destacada que s’ha vist aquest dilluns a la plaça de les Cols, més enllà del 9 de 8 -també de la Joves. Els liles, que han acabat l’exhibició amb un 3 de 9 amb folre, han rubricat una jornada rodona, així com per als Xiquets del Serrallo, que també han descarregat tots els castells que duien en cartera, inclòs el 2 de 7 amb folre. Els de Sant Pere i Sant Pau han coronat el 2 de 8 amb folre com a millor castell. Mala diada per als Xiquets de Tarragona que han tornat a ensopegar amb la catedral i han arrossegat tres rondes en blanc. Ja porten fins a set intents del 5 de 8 aquesta temporada.

La Jove de Tarragona torna a conquerir Sant Magí amb el 5 de 9 amb folre

ACN Tarragona.-La Jove de Tarragona ha descarregat el 5 de 9 amb folre en la diada castellera de Sant Magí, en la qual hi actuen les quatre colles locals. La supercatedral, que aquesta temporada només havia assolit la Vella de Valls, ha estat la construcció gamma extra destacada que s’ha vist aquest dilluns a la plaça de les Cols, més enllà del 9 de 8 -també de la Joves. Els liles, que han acabat l’exhibició amb un 3 de 9 amb folre, han rubricat una jornada rodona, així com per als Xiquets del Serrallo, que també han descarregat tots els castells que duien en cartera, inclòs el 2 de 7 amb folre. Els de Sant Pere i Sant Pau han coronat el 2 de 8 amb folre com a millor castell. Mala diada per als Xiquets de Tarragona que han tornat a ensopegar amb la catedral i han arrossegat tres rondes en blanc. Ja porten fins a set intents del 5 de 8 aquesta temporada.

AMPLIACIÓ:Carles Isús, nou president del Sobirà al prosperar la moció de censura presentada al consell per Fem Municipi-ERC

ACN Sort.-Carles Isús s’ha convertit altra vegada en president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, després que en la sessió extraordinària del ple, aquest dilluns, l’ens hagi aprovat una moció de censura per apartar Gerard Sabarich del càrrec. El text, presentat per la coalició Fem Municipi-ERC, ha tirat endavant amb els nou vots a favor d’aquesta formació i dos més d’exconsellers de Junts per Catalunya que van abandonar aquest grup i ara formen part de la corporació com a no adscrits, entre els quals el propi Isús. Precisament sobre aquesta qüestió, Sabarich els ha criticat per, ha dit, prioritzar “el poder pel poder”, motiu pel qual els ha titllat de “trànsfugues”. Mentre, el nou president comarcal ha explicat que les desavinences s’han produït arran del “poc respecte” que ha tingut l’equip de govern sortint amb la continuïtat del projecte que s’estava duent a terme en l’anterior legislatura, amb ell al capdavant del consell comarcal.

El president sortint i alcalde de Rialp ha assegurat que aquest dilluns, amb l’aprovació de la moció de censura en contra seva, “s’ha escrit la pitjor pàgina de la història política del Pallars Sobirà”. També ha afirmat que “és un dia trist” i que es tracta d’una mesura “injusta i innecessària” perquè, ha afegit, no han passat “ni cent dies per poder avaluar l’acció de govern”. A més, ha etzibat que el seu successor en el càrrec, Carles Isús, i un altre dels representants que tenia Junts per Catalunya (JxCat) a l’ens són “trànsfugues” per haver abandonat el grup i haver protagonitzat un “assalt al poder” per, ha conclòs, “governar a qualsevol preu” i amb la “complicitat” de la coalició de Fem Municipi-ERC, la qual ha presentat el text per convertir novament Isús en president.Per la seva banda, el nou president del Sobirà ha criticat que l’anterior equip de govern no hagi “respectat” el projecte de comarca iniciat en l’anterior mandat. Per aquest motiu, ha continuat, no es considera “trànsfuga” i ha defensat la seva decisió de marxar del grup de JxCat pel “desacord” que tenia amb la gestió que s’estava fent de l’ens, constituït el 9 de juliol passat. Isús també ha proposat que el consell d’alcaldes sigui el marc per decidir quines són les demandes que s’han de traslladar al Govern en benefici d’aquest territori, deixant al marge, ha dit, els partits polítics que cadascun d’aquests càrrecs electes representen. Finalment, ha posat la sanitat, les comunicacions, i la racionalització de les normatives existents com alguns dels eixos del seu programa.Mentre, els dos consellers de Som Poble s’han abstingut a la votació de la moció de censura perquè no volen entrar en cap “guerra de partits”, segons ha explicat el seu portaveu, Raimon Monterde. A més, el també alcalde de Sort ha lamentat que, com a conseqüència de tot plegat, JxCat hagi trencat el pacte d’estabilitat que tenien a l’ajuntament, pel qual la seva formació governava en minoria. Tot i això, Monterde ha afirmat que es continuaran “buscant consensos” per tirar endavant els projectes necessaris pel municipi.Finalment, el portaveu de la coalició Fem Municipi-ERC al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Josep Queró, ha deixat “tots els èxits” al nou president de l’ens i ha explicat que el seu grup va decidir presentar una moció de censura perquè l’equip de govern que hi havia a la corporació “era inexistent” al no comptar, ha assegurat, amb prou suports per tirar endavant un projecte polític per a la comarca.Un cop aprovada la moció de censura, Isús ha recuperat el càrrec de president del consell del Sobirà, que ja havia ostentat des del mes de novembre de 2016 i fins a les eleccions municipals del 26-M. A més d’ell, l’alcalde de la Vall de Cardós, Llorenç Sànchez, també s’ha quedat a l’ens comarcal com a no adscrit, amb la qual cosa JxCat compta actualment amb sis representants dels vuit que va aconseguir en els darrers comicis.

Un mort i dos ferits després que un cotxe sortís de l’autovia A-2 i caigués per un desnivell a Bell-lloc d’Urgell

ACN Bell-lloc d’Urgell.-Una persona ha mort i dos més han resultat ferides en un accident de trànsit que s’ha produït quan el vehicle on circulaven ha sortit de la via i s’ha precipitat entre cinc i sis metres per un desnivell. Els fets han passat al punt quilomètric 473, a l’autovia A-2, al seu pas per Bell-lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell. Dues patrulles dels Mossos d’Esquadra, quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’han desplaçat al lloc dels fets després de rebre l’avís, a les 14.08 hores. La investigació dels fets està oberta. Amb aquesta són 110 les persones que han mort en accident de trànsit aquest any a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Un mort i dos ferits després que un cotxe sortís de l’autovia A-2 i caigués per un desnivell a Bell-lloc d’Urgell

ACN Bell-lloc d’Urgell.-Una persona ha mort i dos més han resultat ferides en un accident de trànsit que s’ha produït quan el vehicle on circulaven ha sortit de la via i s’ha precipitat entre cinc i sis metres per un desnivell. Els fets han passat al punt quilomètric 473, a l’autovia A-2, al seu pas per Bell-lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell. Dues patrulles dels Mossos d’Esquadra, quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’han desplaçat al lloc dels fets després de rebre l’avís, a les 14.08 hores. La investigació dels fets està oberta. Amb aquesta són 110 les persones que han mort en accident de trànsit aquest any a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Tardà demana eleccions immediates i un Govern amb tots els partidaris d’un referèndum

ACN Barcelona.-L’exdiputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ha demanat unes eleccions immediates a Catalunya i, si les urnes ho ratifiquen, que es constitueixi un Govern que inclogui a tots els partidaris de la convocatòria d’un referèndum. En un article a ‘El Periódico’ publicat aquest dilluns, Tardà suggereix que el nou executiu encari “l’ofec econòmic i social” i que “metabolitzi els danys del 155” i que ho faci estenent la mà del diàleg al PSC al Parlament, un partit que considerà avui “aliè” al referèndum, per a continuar negociant amb l’Estat.

Tardà demana impedir que “els blocs es neutralitzin” i qualifica de “mal símptoma” el pacte a la Diputació de Barcelona, entre PSC i JxCat. L’exdiputat d’ERC també reclama tenir “la mirada fixada” a Ciutadans o PP, a qui es refereix, sense nombrar-los, com “compatriotes que estan legítimament més allunyats que el PSC”. “Perquè la nostra legitimitat independentista es fonamenta democràticament en el respecte a les opcions diferents”, justifica.A l’article, Tardà fa referència a una carta de Raül Romeva, pres a Lledoners, en què assenyala que aquesta és “una carrera de fons” en què no els mou cap “ànsia de victòria contra ningú, sinó el desig de construir col·lectivament un futur per a tots en forma de República”. Segons Tardà, en aquestes paraules radica el nucli del republicanisme que està arribant de manera desacomplexada, “tanta com per a que provoqui foc amic”, repara Tardà, que admet que “dol”. A més, apunta que “el republicanisme que ve no se sent derrotat ni frustrat”, tot i la presó o l’exili, i assevera que “s’ha deixat enrere el reduccionisme de ‘guanyar o perdre’ i es deixa guiar per la dialèctica del ‘guanyar o aprendre'”.

AMPLIACIÓ:El Festival Ésdansa ballarà al ritme de Tahití amb unes danses amb més de 200 anys d’antiguitat

ACN Girona.-El Festival Ésdansa de les Preses (Garrotxa) proposa al seu públic endinsar-se en el món de Tahití sense moure’s de la comarca a través de les danses Ori Tahití, que tenen més de 200 anys d’antiguitat. Es tracta d’uns balls que la directora del festival, Núria Feixas, ha definit com a “molt sensuals en què es mouen molt els malucs”. En l’antiguitat es feien en diferents situacions, ja sigui per donar la benvinguda als forasters, per resar o per desafiar a l’enemic. El festival oferirà la possibilitat de veure-les el dissabte i el diumenge en diferents passis. Aquest espectacle ha estat una incorporació d’última hora després que la companyia otomana que havia de ballar l’Al-bar’ah ha suspès la seva gira per Europa de forma inesperada.

Les Preses (Garrotxa) viu des d’aquest dilluns una setmana amb molt de ritme perquè el municipi acull la 37a edició del Festival Ésdansa. Una edició que ha comptat amb canvi a última hora, ja que la companyia encarregada de ballar l’Al-bar’ah, una dansa típica d’Oman i reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, ha suspès la seva gira per Europa.En el seu lloc vindrà una companyia de Tahití per mostrar al públic les danses Ori Tahití. Es tracta d’un conjunt de balls que, segons la directora del festival, Núria Feixas, són a “molt sensuals” perquè “es mouen molt els malucs”. Originalment, aquestes danses s’utilitzaven per tot tipus d’actes, ja podia ser una benvinguda, com un ball per seduir a algú o també per desafiar a l’enemic. Destaquen dues peces diferents: l’Ote’a té un origen guerrer i està caracteritzat per un moviment molt ràpid dels malucs, o dels genolls si ho ballen els homes. Per altra banda hi ha l’Aparima que és una dansa de ritmes més suaus i sensuals. Precisament aquest 2019 “es compleixen 200 anys que els cristians les van prohibir”, ha apuntat Feixas. Després de considerar-les massa provocatives, van vetar aquest tipus de dansa. Tot i així, fa uns 50 anys es va recuperar i ara ja es pot tornar a ballar amb normalitat.L’espectacle es podrà veure en una ubicació secreta que els organitzadors només desvetllaran al públic abans de començar la funció. La cita per als espectadors és al camp de futbol del Bosc de la Tosca i, des d’allà, aniran a peu fins al punt escollit.En la presentació del festival aquest dilluns al matí, una companyia de dansa de Guatemala ha interpretat dos balls tradicionals del seu país. En ells, sis persones anaven disfressades amb màscares, algunes amb cares d’homes dibuixades i algunes amb una cara de drac. Cada ballarí portava dues marques a les mans que anaven fent sonant al ritme de diversos instruments també tradicionals de Llatinoamèrica.

Els Castellers de la Vila de Gràcia inauguren la beca Mike Lane premiant un projecte de l’institut Guttman

ACN Barcelona.-Els Castellers de la Vila Gràcia han inaugurat aquest dilluns la beca Mike Lane-CVG premiant amb 10.000 euros un projecte pilot de l’Institut Guttmann, liderat per la doctora Hatice Kumra, que investiga la tècnica de l’estimulació transcutània medul·lar, que consisteix en l’aplicació d’impulsos elèctrics a la zona toràcica i abdominal, en pacients amb insuficiència respiratòria. Aquest projecte neix per retre homenatge al membre de la colla Mike Lane, mort l’any 2017 després d’un accident casteller, i pretén implicar la resta del món casteller. En aquest sentit, el cap de colla, Oriol Constantí, ha explicat que obriran “una plataforma de cofinançament oberta a altres colles, altres entitats de gràcia i qualsevol particular que hi vulgui participar”.

UP Terra Alta rebutja una baixada de preus del raïm en una campanya amb previsions de menys producció

ACN Gandesa.-Unió de Pagesos a la Terra Alta rebutja qualsevol baixada del preu del raïm, com han anunciat alguns dels principals compradors per a la campanya de verema que tot just comença. El sindicat adverteix que no està justificada, ja que es preveu una davallada del 15% de producció, i “posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions”. La calor és una de els principals causes de la caiguda de la producció, que ha afectat de manera desigual als diferents municipis terraltins i sobretot a varietats com la carinyena. UP considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes però reclama que es vegi reflectit en els preus que rep el productor.

El sindicat agrari ha assenyalat que Catalunya exporta un 75% del vi que produeix i el volum d’exportacions segueix creixent – de 149 milions de litres exportats el 2010 es va arribar als 230 milions de litres el 2017-. En aquest període també la facturació s’ha duplicat – fins als 627 milions d’euros el 2017-, així com el preu mitjà d’exportació i les quotes de mercat. Si tots els indicadors econòmics de la cadena vitivinícola són “positius” i la pagesia “s’ha esforçat” per millorar la qualitat del raïm, Unió de Pagesos denuncia que el preu en origen del raïm sigui el mateix des de fa dues dècades i exigeix a tots els agents implicats que actuïn amb responsabilitat. Demanen al Consell Regulador de la DO Terra Alta que facin costat a la pagesia, “que no pot assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018”.

UP Terra Alta rebutja una baixada de preus del raïm en una campanya amb previsions de menys producció

ACN Gandesa.-Unió de Pagesos a la Terra Alta rebutja qualsevol baixada del preu del raïm, com han anunciat alguns dels principals compradors per a la campanya de verema que tot just comença. El sindicat adverteix que no està justificada, ja que es preveu una davallada del 15% de producció, i “posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions”. La calor és una de els principals causes de la caiguda de la producció, que ha afectat de manera desigual als diferents municipis terraltins i sobretot a varietats com la carinyena. UP considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes però reclama que es vegi reflectit en els preus que rep el productor.

El sindicat agrari ha assenyalat que Catalunya exporta un 75% del vi que produeix i el volum d’exportacions segueix creixent – de 149 milions de litres exportats el 2010 es va arribar als 230 milions de litres el 2017-. En aquest període també la facturació s’ha duplicat – fins als 627 milions d’euros el 2017-, així com el preu mitjà d’exportació i les quotes de mercat. Si tots els indicadors econòmics de la cadena vitivinícola són “positius” i la pagesia “s’ha esforçat” per millorar la qualitat del raïm, Unió de Pagesos denuncia que el preu en origen del raïm sigui el mateix des de fa dues dècades i exigeix a tots els agents implicats que actuïn amb responsabilitat. Demanen al Consell Regulador de la DO Terra Alta que facin costat a la pagesia, “que no pot assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018”.