El Grec celebra el seu 40è aniversari amb l’Orquestra Plateria

  • Les Bruixes de Sàlem d'Arthur Miller, protagonitzada per Lluís Omar, donarà el tret de sortida al festival

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 02:00
Actualització: 30.06.2016 - 08:10

Avui comença a la plaça de Margarida Xirgu la programació especial del Grec Festival de Barcelona dedicada a celebrar l’edició número 40 amb un concert de l’Orquestra Plateria. Aquesta emblemàtica orquestra estarà acompanyada de bons amics amb els quals ha coincidit durant aquests anys, com  Joan Manuel Serrat, Manel Fuentes, Jordi Batiste, Rafalito Salazar, Quino Béjar, Joan Garriga o els Derrumband.

Estrena del Grec amb Les Bruixes de Salem

El Grec Festival de Barcelona vol celebrar el 40 aniversari de la mà d’un dels dramaturgs fonamentals del segle XX, Arthur Miller, amb Les bruixes de Salem -traducció al català d’Eduardo Mendoza. Sota la direcció d’Andrés Lima i Lluís Homar encapçala el repartiment de l’espectacle inaugural d’avui al Teatre Grec.

Aquest any el festival programa 45 produccions pròpies i coproduccions, i 7 coproduccions internacionals. Per gèneres, la programació ofereix 48 espectacles de teatre, 47 de música, 16 de dansa i 8 de circ. El Grec Festival de Barcelona prepara un mes de juliol ple de grans noms i estrelles emergents del teatre, el circ i la dansa. Figures de l’escena local i del panorama internacional del màxim interès coincideixen en el Grec del 40 aniversari.

El teatre local, internacional i combatiu hibrida disciplines

Les bruixes de Salem, d’Arthur Miller, obre l’edició de 2016 del festival (Teatre Grec; 1-5 juliol). Però no serà l’única producció teatral local d’un festival que acollirà des de propostes de la màxima avantguarda com Afasians -The last conference, de loscorderos·sc i Za! (2-5 de juliol; Mercat de les Flors) a propostes tan lligades a la realitat política, econòmica i social com ara Hazte banquero, sobre el cas de les targetes black, (5-7 de juliol; Teatre Poliorama), Confessió d’un expresident, de Davide Carnevali (1-31 de juliol; Club Capitol) o Lehman Trilogy (4-31 de juliol; La Villarroel), el text sobre el banc que va desfermar la crisi econòmica de 2008 i la família que el va fundar, per esmentar-ne només algunes.

El TNC acollirà És Daurrodó (30 de juny-10 de juliol), una producció local que fon el teatre i el món de les arts plàstiques. El muntatge de Joan Baixas posa en escena el món de l’artista contemporani brasiler Cildo Meireles. L’obra és un bon exemple d’hibridació de disciplines, un dels eixos d’un festival que també ens parlarà sobre el conflicte en peces com ara Estació Tèrminus (Mercat de les Flors, del 2 al 5 de juliol), un muntatge de Magda Puyo i Ramon Simó sobre la violència i sobre l’Europa del nostre temps.

Coproduccions transnacionals

El Grec 2016 inclou coproduccions amb festivals i teatres berlinesos com el teatre musical experimental d’Oficina per a una vida postidèntica (5 i 6 de juliol; Mercat de les Flors) a produccions catalanocanadenques com Visió Ardent / Burning Vision (14-17 de juliol; Mercat de les Flors). Ivo van Hove i la companyia Toneelgroep Amsterdam porten a escena la novel·la del neerlandès Louis Couperus De stille kracht (La força oculta). L’obra narra una història sobre Orient i Occident que, els dies 2 i 3 de juliol, farà ploure a bots i barrals sobre l’escenari del Teatre Lliure Montjuïc.

El director flamenc Luk Perceval i la companyia NT Gent mostraran la seva visió de la peça de Txékhov Platonov (Teatre Lliure Montjuïc; 22 i 23 de juliol), mentre que una altra companyia europea, els italians Motus, representaran una obra sobre la transexualitat: MDLSX (Mercat de les Flors, 20 i 21 de juliol). La companyia xilena Teatrocinema combina els llenguatges del teatre, el cinema i el còmic a La contadora de películas (Teatre Lliure, 15 i 16 de juliol) i Historia de amor (Teatre Lliure, 17 de juliol).  També Mariano Pensotti certifica amb el Grupo Marea el bon estat de l’escena argentina amb Cuando vuelva a casa voy a ser otro (Teatre Lliure Montjuïc; 25-27 de juliol).

Kibbutz Contemporary Dance Company, la més esperada

Kibbutz Contemporary Dance Company és el plat fort del festival en el capítol de dansa. La companyia portarà al Teatre Grec (8 i 9 de juliol) If At All de Rami Be’er  La coreografia remmemora la figura de Yehudit Arnon, la ballarina de Checoslovaquia que durant la II Guerra Mundial va sobreviure als camps d’extermini nazis malgrat haver-se negat a ballar per als seus captors. Un cop a fora, la ballarina es va instal·lar al kibutz Ga’aton (Galilea), on va fundar el centre de dansa d’on surten les creadores de l’International Dance Village, on conviuen centenars de ballarins de diferents disciplines i nacionalitats. If At All, és la celebració de la vida en comú.

Al mateix escenari, els dies 15 i 16 de juliol, el nord-americà Alonzo King, demostrarà per què està considerat un dels grans renovadors del ballet, amb les coreografies Writing Ground iBiophony, interpretades per la seva companyia, l’Alonzo King Lines Ballet.

Cie 111 i el director d’escena Aurélien Bory tornen al festival per retratar el conflicte d’una ballarina flamenca entre el seu món interior i el món real a Questcequetudeviens? (Mercat de les Flors; 13 i 14 de juliol). També el coreògraf Cesc Gelabert, l’autor i artista plàstic Valère Novarina i el director Moisès Maicas barregen dansa i paraules a Escrit en l’aire al Teatre Lliure Montjuïc (8 i 10 de juliol). Per la seva banda, els ballarins i coreògrafs Andrés Corchero i Oguri tornaran a coincidir a Return to Absence (1-3 de juliol; Hiroshima).

Petites joies de circ

El circ segueix sent una disciplina imprescindible en el Grec Festival de Barcelona que, enguany, acull novament la companyia francesa Adrien M i Claire B. Ja en espectacles anteriors havien fet incursions en el món del circ però, aquest cop, els ballarins i ballarines de Le mouvement de l’air (Mercat de les Flors; 8-10 de juliol) travessen una escenografia creada de manera digital. També destaquen Aneckxander (Mercat de les Flors, 7-9 de juliol), que combina amb saviesa i una gran voluntat de renovació els llenguatges del circ i la dansa; noves propostes de la companyia Rhum & Cia, que del 20 al 24 de juliol presenta Rhumia al Teatre Lliure Montjuïc i el nou projecte de Leandro Mendoza amb el Teatro Sánchez Aguilar de l’Equador,Guadual (Mercat de les Flors; 28-30 de juliol).

 Recomana.cat, el nou espai per comentar el Grec

Enguany, per primer cop, es podran publicar les impressions sobre els espectacles programats i comparar-los amb els crítics de la plataforma on line Recomana.cat. La pàgina web aplega bona part de les crítiques que apareixen a les cartelleres catalanes, oferint als professionals de la crítica un aparador més enllà del tradicional suport imperés.

La plataforma s’afegeix enguany a la programació del festival, proposant als espectadors i espectadores una fórmula per establir contacte directe, de manera distesa, amb els crítics i crítiques de la ciutat. Del 3 al 23 de juliol, cada diumenge a la tarda al bar del Mercat de les Flors, dos crítics de Recomana.cat estaran disponibles per parlar dels espectacles amb el públic.

Així, sota la coordinació de Juan Carlos Olivares, el 3 de juliol podreu parlar amb Francesc Massip i José Carlos Sorribes; el 10 de juliol, amb Santi Fondevila i Montse Otzet; el 17 de juliol, amb Andreu Gomila i Xavi Pardo; i el dissabte, 23 de juliol, amb Ramon Oliver i Carmen del Val.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any