Rovira del Canto

El nombre de sentències redactades en català el 2020 als jutjats de Catalunya van 14.455, és a dir, un 7,44%. Aquesta xifra suposa un descens d’1 punt respecte les dades del 2019. Així n’ha informat el Departament de Justícia, que alerta des de fa anys que l’ús del català en els jutjats cau en picat.

Per demarcacions, aquest descens es produeix especialment a Barcelona i a Tarragona, mentre que a Girona i a Terres de l’Ebre el percentatge ha augmentat. En el primer cas, ha passat d’un 15,51% el 2019 a un 17,04%, el 2020. A les Terres de l’Ebre el percentatge augmenta d’un 3,69% el 2019 a un 4,44% el 2020. Girona, per tant, és la demarcació on es redacten més sentències en català.

L’ús del català en el judici, un dret vulnerat que ja és irreparable

De fet, l’ús del català en les sentències judicials el 2018 va ser d’un 7,7%, una xifra menor que el 8,2% de l’any passat, el 2019. La tendència, per tant, es manté a la baixa tot i l’alerta de la Generalitat que els treballadors de l’administració tenen el deure de saber el català. Segons que detalla l’article 33 de l’estatut, tots els professionals que treballen en l’àmbit judicial han d’acreditar ‘un nivell de coneixement adequat i suficient’ de les llengües oficials –també del català– per prestar els seus serveis al Principat.

El Consell d’Europa, ha advertit reiteradament en els seus últims informes que el govern espanyol incompleix la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries, que compromet els estats signants –entre els quals hi ha Espanya- a garantir l’ús d’aquestes llengües en la justícia, l’Administració pública o els mitjans de comunicació. En relació amb això, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa ha instat l’estat espanyol a fer canvis legals per augmentar el percentatge de personal judicial competent en aquestes llengües.

Eines per potenciar l’ús del català

Per a combatre la situació, el Departament ofereix serveis per al foment i la formació en llengua catalana, com ara la traducció, la correcció, l’assessorament lingüístic i el manteniment de la legislació estatal en català. A més, facilita eines als jutjats com ara cercadors terminològics en línia i formularis, entre d’altres. Actualment, hi ha publicades 199 lleis en català que es poden consultar en línia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.