El festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona torna aquest cap de setmana. Com cada any, ofereix la possibilitat d’accedir gratuïtament a un conjunt d’espais de Barcelona i municipis del voltant. Enguany, la resta de participants són Vilassar de Dalt, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, que és la ciutat convidada.

El festival permetrà d’entrar en edificis com ara l’Antiga Fàbrica Casaramona a Montjuïc, l’Antiga Tinença d’Alcaldia d’Hostafrancs, l’Arc de Triomf, la Casa de la Vila de Gràcia, les Cavallerisses de la Guàrdia Urbana, la biblioteca Arús, l’Observatori Fabra, Can Buxeres de l’Hospitalet, Can Po Cardona de Sant Joan Despí, la Ciutat Esportiva Joan Gamper i la Fàbrica d’Anís del Mono de Badalona. 48H Open House Barcelona també ha organitzat itineraris per zones com Bellvitge, la Superilla del Poblenou, el Rec Comtal i la Vila Olímpica. A més, es dedica un recorregut a l’obra de Puig i Cadafalch, que inclou edificis com ara Can Serra i la Casa Amatller.

La biblioteca Arús de Barcelona.

La programació ofereix una retrospectiva de l’obra d’Oriol Bohigas, guardonat amb el premi Arquitecte de l’Any. Les seves construccions han contribuït a la llibertat pedagògica i escoles com Thau o Costa i Llovera en són el millor exemple. L’arquitecte també va col·laborar en la creació de noves àrees de centralitat a partir dels Jocs Olímpics. Per commemorar els vint-i-cinc anys d’aquest esdeveniment, s’obriran les portes d’alguns espais esportius de Badalona i l’Hospitalet, que van ser subseus olímpiques.

Pel que fa al paper de l’Hospitalet com a ciutat convidada, Elisenda Bonet, directora general del festival, en vol destacar el valor arquitectònic: ‘L’arquitectura no té fronteres i molt a prop de Barcelona podem trobar espais públics molt importants.’ 48H Open House Barcelona subratllarà la importància de Bellvitge, nucli que Bonet descriu com un ‘polígon de qualitat’.

Noves seccions i activitats
Una altra novetat d’enguany és l’activitat ‘Arquitectes a les aules’, en què alumnes de tres escoles de primària descriuran l’arquitectura dels seus centres educatius. ‘Uns quants arquitectes els faran uns tallers previs perquè ells puguin transmetre aquests coneixements durant el festival’, explica Elisenda Bonet.

Les seccions també s’han renovat amb propostes com ara ‘Open Kitchen’, que vol fusionar gastronomia i arquitectura. Segons Bonet, aquesta secció evidenciarà que ambdues activitats van de bracet i per això inclourà actes com el ‘TED Talk’ de l’arquitecte i cuiner Lluís Nadal.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb